Cosmarul lui Mircea Geoana

Vineri, 14 August 2009, ora 16:24
5184 citiri
Cosmarul lui Mircea Geoana

Mircea Geoana a incasat de la PD-L o tema de aspre nopti albe, impachetata intr-un sondaj de opinie. Cercetarea facuta de CSOP la comanda democrat liberalilor ne arata un prezidentiabil PSD incremenit la 21% in intentiile de vot, cu 15 procente in urma lui Traian Basescu, ceea ce insa nu e nici nou, nici tulburator. Cu adevarat rau pentru liderul PSD este ca, potrivit aceluiasi sondaj, daca social democratii ar merge pe mana lui Sorin Oprescu ar avea asigurate deja 22 de procente.

Sa fii in urma lui Traian Basescu e una, dar sa ai un scor mai prost decat un personaj care nici macar nu a decis sa candideze este o veste ingrozitor de proasta. Poate ca raul o fi ingrosat cu cateva procente, exact cele din marja de eroare, si tot reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru Mircea Geoana. Si cel mai tare ar trebui sa-l ingrijoreze pe liderul PSD viitorul in propriul partid.

Sondajul acesta, ca o sageata ascutita si dureroasa, ii arata clar ca este mult sub potentialul partidului si ca un alt candidat ar reusi sa foloseasca mai bine masinaria social democrata.

De fapt, in acest moment, dl. Geoana nu lupta atat sa ajunga presedintele Romaniei, obiectiv aproape imposibil de atins, cat sa obtina un scor suficient de onorabil incat sa-i permita ramanerea in fruntea PSD.

Un lider care blocheaza partidul

Si asa erau apele in PSD destul de agitate, si-asa multi baroni se cam distantasera de campania lui Mircea Geoana, si-asa aripa Iliescu dadea semne clare de defectare, aceste cifre mai lipseau pentru a pune paie pe un foc mocnit.

Adevaul este ca pentru prima data in ultimii 20 de ani, PSD nu are o locomotiva si deci un prezidentiabil peste scorul partidului cu sanse reale de a ajunge la Palatul Cotroceni. Iar acest lucru modifica fundamental raportul de forte din coalitie. Social democratii sunt, in realitate, cu mult mai vulnerabili decat ar vrea ei sa se vada si cu mult mai vulnerabili decat par sa inteleaga partenerii de guvernare.

In pofida declaratiilor belicoase si a mainilor puse in sold, social democratii nu isi permit gesturi foarte curajoase care sa-i impinga decisiv spre usa Palatului Victoria. Ei stiu bine ca, odata iesiti, au toate sansele sa ramana pe afara tocmai pentru ca nu au nicio garantie ca Mircea Geoana va ajunge vreodata in pozitia sa numeasca premierul.

In aceste conditii ce variante au social democratii?

Daca pleaca, lasa la Palatul Victoria un guvern minortiar PD-L care sa organizeze alegerile. Daca depun motiune de cenzura si apoi refuza premierii lui Traian Basescu pot ajunge la cel mai rau scenariu, alegeri parlamentare anticipate, organizate tot de guvernul interimar PD-L, si in care, spre deosebire de actualii parteneri, nu ar avea locomotiva.

Iar daca Traian Basescu castiga alegerile, ceea ce este cu mult mai plauzibil decat victoria lui Mircea Geoana, probabil ca viitorul guvern va fi ori minoritar PD-L , ori PD-L +PNL pentru ca liberalii s-au saturat, cu siguranta, de seceta opozitiei si n-ar mai rata a doua sansa.

Asa se face ca, indiferent de conditiile impuse de PD-L, baronii si ministrii PSD nu au nicio tragere de inima sa lase o vrabie certa pentru o cioara improbabila. Deja unii dintre ei au lansat semnale clare ca vor ramane in guvern cu sau fara PSD. Norocul este ca Emil Boc pare incapabil sa valorifice cum se cuvine acest avantaj.

Si in aceste conditii, cum intelege Mircea Geoana sa recupereze terenul pierdut si sa faca puncte? Promitand din nou cate 25 de mii de euro romanilor care se intorc in tara. Adica reluand una dintre tezele care l-au aruncat in cel mai mare ridicol.

Pentru mintile lucide din PSD, asa ceva este un cosmar care trebuie oprit cumva. Sondajul CSOP ar putea cristaliza un curent care pana acum doar bantuia, mai mult la nivel de zvon, partidul si presa.

Culmea este ca Sorin Oprescu ar putea fi pentru Mircea Geoana solutia de fuga, cam rusinoasa, dar sanatoasa. Mai bine o retragere abila acum, decat o infrangere devastatoare mai tarziu. Ma indoiesc insa ca Mircea Geoana va face aceasta miscare. Nu-i lipseste lasitatea, ci inteligenta politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mircea Geoana cosmar, #Geoana candidat presedintie, #PSD PDL presedintie , #PSD