Cum a convins Geoana PSD sa il excluda si ce decizie nocturna se asteapta de la el

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:20
5894 citiri
Cum a convins Geoana PSD sa il excluda si ce decizie nocturna se asteapta de la el
Foto: B1TV

Victor Ponta a declarat ca nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu au venit la sedinta Comitetului Executiv de marti cu gandul de a-l exclude pe Mircea Geoana, dar atacurile si acuzatiile aduse de el in timpul discutiilor i-au convins sa voteze in acest sens.

Invitat marti seara la B1 TV, Victor Ponta a declarat ca mai multi colegi au venit la sedinta "cu ideea de a se abtine sau de a vota impotriva", dar Mircea Geoana a avut un discurs "extrem de neinspirat" in fata colegilor sai, asa ca rezultatul a fost cel deja cunoscut, 50 de voturi pentru si doar 5 impotriva excluderii.

Mircea Geoana a fost exclus din PSD - primele reactii si noi atacuri

"Domnul Nastase nu vroia sa participe la vot, dar in urma modului in care ne-a catalogat si-a schimbat decizia. Si probabil ca au fost mai multi", a dezvaluit Ponta, precizand si ca mai multi colegi se impotriveau excluderii lui Geoana de teama ca PSD va pierde sefia Senatului.

Victor Ponta a confirmat si faptul ca, cel mai probabil, nu ar mai fi supus la vot excluderea lui Mircea Geoana daca acesta ar fi aceptat sa ii delege atributiile sale de presedinte al Senatului vicepresedintelui Ioan Chelaru.

"Practic motivul principal de excludere a domniei sale nu mai exista", a spus Ponta, referindu-se la actele de indisciplina repetate ale lui Mircea Geoana in fata deciziilor conducerii partidului.

Victor Ponta a spus ca nu a fost o decizie usoara, ci "a fost ca o operatie pe care trebuie sa o faci" si a declarat ca nu ii considera pe cei care l-au sprijinit pe Mircea Geoana adversari, mai ales ca nu era nicio surpriza, toti acestia fiind apropiati ai lui Marian Vanghelie.

Despre santajul cu demisia

Victor Ponta a respins acuzatiile lui Mircea Geoana conform carora si-ar fi santajat colegii cu propria demisie in cazul in care nu voteaza pentru excludere.

"Eu am spus altceva, eu nu plec din PSD, plec din functia de presedinte (...) E normal sa aveti ca lider un om pe care il urmati si il sprijiniti. L-as fi lasat pe domnul Dragnea sa conduca pana la urmatorul congres", a explicat liderul PSD, subliniind si ca "sa fii impotriva vointei celor pe care ii conduci mi se pare o mare prostie".

Victor Ponta i-a reprosat lui Mircea Geoana ca in timp ce toti ceilalti lideri PSD si-au dat "ultimul strop de energie" ca acesta sa iasa presedinte, Geoana nu si-a dorit decat sa fie sprijinit. "Eu sa fiu presedintele PSD, eu sa fiu presedintele Senatului. E prea mult 'eu'", a mai spus el.

A venit Geoana la sedinta ca sa ii provoace?

La insistentele moderatorului, Victor Ponta a marturisit ca senzatia sa a fost ca Mircea Geoana a venit la sedinta de marti hotarat sa faca tot ce poate ca sa fie dat afara.

"A venit hotarat sa faca (sic!) cat mai mult rau. In interior am folosit un cuvant mai neaos, sa improaste cu....", a spus Ponta, reamintind declaratiile lui Geoana de la finalul intalnirii, mai mult decat edificatoare in acest sens.

Ponta s-a aratat convins ca cel care "i-a bagat in cap" lui Mircea Geoana ideea de a-i ataca pe Ion Iliescu si Adrian Nastase a fost Cozmin Gusa, uitand se pare ca si Vasile Dancu a sustinut o pozitie similara.

El s-a aratat convins ca si Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au schimbat opiniile in rau dupa discursul lui Mircea Geoana. "Altfel nu ar fi votat pentru excludere", a spus el.

Va preda Geoana fotoliul de presedinte al Senatului lui Chelaru in noaptea asta?

Victor Ponta s-a aratat convins ca pe termen scurt e posibil ca PSD sa iasa slabit din aceasta confruntare, dar cu siguranta va iesi intarit pe termen mediu si lung. In plus, dupa acest episod, el este multumit ca "liberalii nu vor considera ca acceptam ideea ca nu ne tinem de cuvant in 2014, si vor intelege ca suntem hotarati", referindu-se la sustinerea candidaturii lui Crin Antonescu la presedintie.

In ceea ce priveste functia de presedinte al Senatului, Victor Ponta a recunoscut ca in acest moment riscul ca PSD sa o piarda e foarte mare.

El a explicat ca, dupa excluderea sa din partid, Geoana pierde functia pentru ca nu mai are sprijin politic, motiv pentru care, in opinia PSD, el nu mai poate conduce nici macar sedinta de plen de miercuri.

Acesta este motivul pentru care Geoana a fost rugat in sedinta CEXN ca atata timp cat mai este presedinte, adica pana miercuri, sa ii cedeze atributiile lui Ioan Chelaru, singurul vicepresedinte al Senatului din partea PSD.

"L-am rugat ca atat cat mai avem timp, in noaptea asta, sa il numeasca pe domnul Chelaru. E dreptul presedintelui, altfel Biroul Permanent numeste unul dintre vicepresedinti care sa conduca sedinta", a explicat el, recunoscand ca, daca Mircea Geoana nu face acest gest in aceasta noapte, cel mai probabil miercuri va fi numit interimar la sefia Senatului Petru Filip, de la PDL, pentru ca in Biroul Permanent Puterea detine majoritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Geoana exclus PSD, #PSD excludere Geoana, #ponta geoana, #Geoana PSD , #PSD
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Poza bum
bum
rank 5
ha ha ! si Ceausescu a intrat intentionat in gloantele plutonului !