Geoana: Ar fi mai prudent sa avem referendumul constitutional cu prag de 30%

Luni, 01 Iulie 2013, ora 18:51
966 citiri
Geoana: Ar fi mai prudent sa avem referendumul constitutional cu prag de 30%

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, luni, ca, din punct de vedere politic si practic ar fi mai prudent sa se organizeze un referendum constitutional atunci cand pragul de validare va fi de 30 la suta.

"Cred ca politic si practic ar fi mai prudent sa avem un referendum atunci cand pragul va fi de 30 la suta, pentru ca si la un prag de 30 la suta ar trebui sa vina 5,5 milioane de romani sa voteze referendumul. Chiar si asa nu este o cifra usor de atins", a afirmat el.

El a facut aceste declaratii, intrebat daca personal opteaza pentru un referendum cu prag de validare de 50 la suta organizat inainte de expirarea termenului de un an stabilit de Curtea Constitutionala sau unul cu prag de 30 la suta dupa acest termen.

Parlamentarul a subliniat ca participarea a noua milioane de romani la vot pentru modificarea Constitutiei este "un obiectiv extrem de greu de atins, daca nu imposibil".

"De aceea, evident, conducerea USL va trebui sa ia o decizie dupa anuntul acestui an sabatic pe care Curtea Constitutionala ni l-a introdus in dezbaterea cu privire la referendum. Tineti minte ca la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut pentru USL au votat 4,3 milioane de romani. Deci, pe langa votantii USL, daca ar veni toti la vot la referendum, ar trebui sa mai gasim inca un milion si ceva de cetateni care sa vina sa isi exprime opinia la referendum", a mentionat Mircea Geoana.

El a adaugat ca riscul ca si la 30 la suta sa nu treaca referendumul este destul de important, in conditiile in care acest subiect a devenit unul de profunda divizare politica in loc sa fie un efort de unificare la nivel politic si de opinie publica, cand "biserica sau nu stiu ce fel de minoritati incearca sa se anihileze reciproc".

Daca ar fi sa recomand sau sa sugerez o atitudine, cred ca riscul de a nu valida referendumul este mai mare decat riscul de a amana referendumul intr-un moment mai propice din punct de vedere politic si electoral.

Vicepremierul si ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, la Antena 3, ca nu renunta, ca urmare a deciziei CC privind constitutionalitatea pragului electoral la referendum, la ideea consultarii populare in octombrie, mentionand ca aceasta ar putea sa dureze trei zile.

Dragnea a subliniat ca revizuirea Constitutiei si regionalizarea sunt doua proiecte majore pentru viitorul Romaniei, si de aceea nu este adeptul amanarii acestor proceduri.

Intrebat daca ia in calcul, asa cum a mai spus, organizarea unui referendum care sa se intinda pe doua zile, Dragnea a raspuns: "Poate sa dureze si trei zile".

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Mircea Geoana referendum Constitutie, #Geoana referendum constitutie revizuita , #PSD