Geoana: Cerem CE sa publice Raportul MCV din timp

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 09:32
1123 citiri
Geoana: Cerem CE sa publice Raportul MCV din timp
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la spatiul Schengen, Mircea Geoana, a declarat, marti, ca va cere in mod expres Comisiei Europene sa publice din timp Raportul MCV pentru a permite luarea unei decizii de intrare etapizata in Schengen.

"Ceea ce eu sper sa se intample - si este si ceea ce vom solicita in mod explicit si Comisiei Europene - este ca acest calendar al publicarii Raportului Comisiei pe MCV pentru Romania si Bulgaria sa fie facut suficient de timpuriu astfel incat sa permita Consiliului JAI si Consiliului European sa ia eventual o decizie pentru intrarea etapizata, in trepte, pe care premierul francez a evocat-o cu ocazia vizitei sale la Bucuresti in urma cu cateva luni de zile", a precizat Geoana.

El a aratat ca ar fi nedrept ca publicarea Raportului Comisiei, care are calendarul sau propriu, sa se faca undeva in decembrie, dupa ce deciziile se vor fi consumat.

"Si cred ca acest lucru trebuie cerut in mod expres Comisiei. De obicei circula o variata inainte ca la nivelul Comisiei sa se aprobe intregul Raport. Sunt convins ca Raportul pe Romania va contine suficient de mult progres consistent si pe care premierul finlandez l-a si semnalat in Raportul precedent", a spus Geoana.

El si-a exprimat speranta ca acest lucru sa poata permite chiar in luna decembrie intrarea etapizata in Schengen si deschiderea primei trepte, respectiv a celei legate de aeroporturi.

"Si sper ca acest lucru sa poata sa permita - de ce nu in decembrie, daca nu, cu cea mai apropiata ocazie institutionala - deschiderea cu prima treapta, cu aeroporturile, care nu ridica probleme, in care noi suntem echipati mai mult decat corespunzator", a spus Geoana.

Ponta: Finlandezii nu se opun aderarii Romaniei la Schengen, ei stiau doar ca avem rromi la Helsinki

El a spus ca trebuie evitata situatia prin care intrarea Romaniei in spatiul Schengen ar fi amanata inca o data din cauza unei "nesincronizari tehnice".

"Si atunci eu cred ca trebuie sa incercam impreuna cu statele membre, cu cele care au in continuare reticente, cu Comisia Europeana sa gasim o formula astfel incat guvernele si parlamentele nationale, cum este cazul Parlamentului olandez, care in mod explicit cere acest Raport alaturi de Guvernul si Parlamentul finlandez si alte parlamente si guverne sa putem sa nu fim amanati inca o data printr-o nesincronizare tehnica a acestui Raport", a spus Geoana.

Solicitat sa comenteze declaratia premierului finlandez care a spus ca Finlanda asteapta urmatorul raport MCV pentru a avea o decizie privind integrarea Romaniei, Geoana a precizat ca Romania considera nejustificata si nedreapta din punct de vedere strict juridic existenta acestei corelari intre Raportul MCV si subiectul Schengen.

"Nu exista niciun fel de legatura intre Tratatul si obligatiile Schengen si MCV. In schimb, politic vorbind - si aici vorbim despre o realitate politica - aceasta asociere intre lupta impotriva coruptiei, a modului in care Romania avanseaza din punct de vedere al transparentei si subiectul imigratiei cetatenilor romani, inclusiv de etnie roma, in multe tari din Europa reprezinta o conectare de facto a celor doua subiecte", a spus Geoana.

El si-a exprimat speranta ca vizita premierului roman Victor Ponta la Helsinki a ocazionat si a permis partenerilor finlandezi sa vada seriozitatea si caracterul unanim al suportului pentru Schengen pe care intreaga clasa politica si intrega opinie publica din Romania le demonstreaza.

Finlanda asteapta, conform hotararii luate la nivelul UE, urmatorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru a avea mai multe informatii inainte de a adopta o decizie privind integrarea Romaniei in spatiul Schengen, a anuntat premierul finlandez Jyrki Katainen.

Franta nu accepta Romania in Schengen pana nu se rezolva problema rromilor

El a aratat ca Romania indeplineste criteriile tehnice, dar ca se asteapta urmatorul raport MCV inaintea unei decizii.

"Ultimul raport MCV a avut pentru Romania numeroase semnale pozitive. Daca viitorul raport va fi la fel de bun, decizia pentru Schengen va fi mai usoara", a spus Katainen, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Helsinki.

Faptul ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spatiul Schengen a fost mentionat si de premierul Ponta, care a amintit ca, la sfarsitul acestui an, ar putea fi aprobata prima etapa a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.

Prim-ministrul finlandez a adaugat ca este nevoie la nivelul UE de un nou mecanism pentru evaluarea modului de respectare a principiului statului de drept si care sa fie aplicat tuturor statelor membre, nu doar unor tari.

Propunerea a fost sustinuta de premierul Ponta, care a aratat ca nu ar trebui sa existe un mecanism de control doar pentru unele tari, precum MCV in cazul Romaniei si Bulgariei, ci standarde comune pentru toate statele membre.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Geoana Comisia Europeana MCV Schengen, #Geoana cere Comisia Europeana raport MCV , #PSD