Geoana pleaca iarasi in SUA. De data asta in acord cu Ponta

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:07
3210 citiri
Geoana pleaca iarasi in SUA. De data asta in acord cu Ponta
Foto: Digi24

Fostul lider PSD Mircea Geoana merge in SUA joi pentru a face lobby in vederea eliminarii vizelor pentru romani. In plus, senatorul social-democrat, fost ambasador si ministru de Externe, a spus miercuri seara ca va incerca sa atraga noi investitori americani in tara noastra.

De data aceasta, vizita lui Geoana la Washington se pare ca nu va mai supara actuala conducere a PSD, fiind una facuta in acord cu Victor Ponta.

"Eu sunt optimist si principalul scop al vizitei mele in SUA este tocmai de a imboldi si senatorii si congresmenii sa se miste un pic mai rapid si un pic mai coerent cu privire la o propunere care exista, exista un text de lege in Senat si respectiv in Camera Reprezentantilor. Textele nu sunt identice, vom avea probabil de impins si de ajutat, impreuna cu polonezii. Sper ca si comunitatea romano-americana, care intotdeauna cand a fost o miza importanta pentru tara cum a fost cazul la NATO s-a mobilizat exceptional, si am sa ii incurajez sa mearga cu o petitie catre congresmenii si senatorii lor.

Sa aratam alaturi de lobby-ul polonez, alaturi de romanii americani, ca intr-adevar acest lucru este important pentru tarile noastre. Daca se va ajunge ca aceasta noua legislatie sa prevada cresterea nivelului de refuz al vizelor catre 10% - azi avem un nivel al cetatenilor care cer viza de America si sunt refuzati undeva spre 17%, in cadere de la 24%. Este clar ca este un trend descrescator. (...) Acum rata de refuz e de 3%, e imposibil sa ajungi acolo. (...)

Acest lucru antreneaza si Canada, o alta tara unde sunt multi romani, unde exista o politica de imigrare ca politica de stat. (...) Am putea avea, pe la anul, legislatia din cele doua Camere adoptata", a explicat Mircea Geoana, la Digi24.

Declaratiile lui Geoana vin in contextul in care la Bruxelles se discuta despre o politica de solidaritate. UE ar putea reintroduce sistemul vizelor pentru tarile care continua sa ceara vize de intrare unor cetateni europeni.

Comisia pentru Libertati Civile din cadrul Parlamentului European a votat, luni, un document ce prevede reintroducerea reciprocitatii vizelor pentru statele terte care refuza sa ridice vizele pentru un stat membru al UE.

In comunicatul de presa publicat pe site-ul Parlamentului European se afirma ca documentul a fost aprobat cu referire directa la situatia Romaniei, Bulgariei, Ciprului si Poloniei, ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite sau Canada.

Geoana cauta si investitii

Pe de alta parte, vizita lui Mircea Geoana la Washington mai are un scop si anume incurajarea investitiilor in energie, agroindustrie, IT si comunicatii in tara noastra.

"Daca Parteneriatul strategic are un punct mai vulnerabil, acela este componenta economica, ce inca nu e la nivelul optim. Acolo sunt oameni pragmatici, care nu vin ca le spune Geoana ceva frumos despre Romania. Rolul meu e de a le da increderea sa vina acum", a precizat senatorul PSD.

Acesta are de gand sa organizeze un Davos regional, cu numerosi oameni de afaceri americani si politicieni de marca din afara.

Cat despre relatia cu Victor Ponta si reactia acestuia la alta vizita a fostului presedinte de Senat in SUA, Geoana crede ca momentul de disputa de acum ceva vreme a fost depasit. "Azi avem un interes comun: premierul are interes sa ii mearga bine guvernarea, eu am un interes ca PSD sa aiba succes. Riscul ca PSD sa dezamageasca la guvernare e mare, atunci eu, ca fost presedinte de partid, indiferent de ce discutii am avut, astazi ce fac la Washington e coordonat cu Guvernul. Nu e o actiune singulara, naravasa, e o necesitate", a subliniat el.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Geoana vizita SUA, #Geoana vize romani SUA, #Geoana Ponta vizita SUA, #Geoana investitii americane , #PSD