Geoana prevede o "explozie politica" si pe el drept "unul dintre cei mai influenti"

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 18:17
4548 citiri
Geoana prevede o "explozie politica" si pe el drept "unul dintre cei mai influenti"
Foto: Realitatea TV

Mircea Geoana a dezvaluit sambata cateva amanunte legate de noul sau proiect politic, precizand ca il va lansa in ianuarie, in timp ce pe scena politica va avea loc o "explozie".

Invitat sambata la Realitatea TV, fostul lider PSD a precizat mai intai ca isi doreste alaturi de el oameni de buna calitate, din "partea sanatoasa" a PSD, PNL, dar nu numai, dar si din mediul economic.

"In acest moment este o nevoie in societatea romaneasca de un 'altceva'. Exista modele in Europa pe care le studiez si incerc sa le aduc si in Romania", a mai spus el, facand din nou referire la Forta Italia construita in anii '90.

Senatorul independent a mai precizat ca va exista si un "brat politic" al acestei miscari, in care vor intra inclusiv parlamentari.

"Puteti sa fiti sigur ca la inceputul anului viitor va exista o exprimare politica. Avem un proiect destul de avansat, dar va promit ca in ianuarie va spun mai multe", i-a mai spus Mircea Geoana moderatorului emisiunii.

Totodata, el a precizat ca proiectul sau va include "o miscare civic-profesionala si o miscare politica", in care vor intra si "oameni care au cochetat cu politica si s-au retras din motive personale".

Succesul sau va fi dat de "pragmatismul solutiilor", crede Mircea Geoana, in opinia caruia actualele partide politice, si de la Putere, si din Opozitie, s-au decredibilizat. "Lumea nu mai cumpara gogosi de la nimeni", a punctat el.

O explozie politica la inceputul anului viitor

Mircea Geoana a criticat partidele parlamentare si pentru lipsa de responsabilitate dovedita in Parlament la dezbaterile pe buget. "Parca nebunia din Europa nu a afectat deloc politicul romanesc", a comentat el.

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta, el s-a aratat convis ca acesta are sanse aproape de zero de a fi premier, din mai multe motive.

"Am o indoiala profunda despre faptul ca are competentele si experienta necesara", l-a subliniat el pe primul, spunand ca si Ponta si Antonescu conduc la ora actuala in sondaje doar pentru ca nu exista alte alternative, in conditiile in care Puterea e total decredibilizata.

"Din punct de vedere al conducerii Guvernului nu cred ca are calitatile necesare", a mai spus Geoana despre Ponta.

Un al doilea argument ar fi legat de faptul ca USL a ajuns sub 50% si sunt toate semnele ca va ramane sub acest prag atat de ravnit pentru a avea pretentii la guvernare.

"Pana in campanie lumea se va gandi de 1.000 de ori(...) Acest proiect nu pare sa conduca la o victorie. In PSD sunt discutii tot mai agresive si mai vocale pentru un congres extraordinar, chiar daca aparent e disciplinat (...)USL e deja sub 50% si, in momentul in care se duce si ramane in palierul 40-50%, se amplifica tensiunile din cadrul partidului si acest lucru se va rasfrange asupra conducerii. Nu as vrea sa exclud posibilitatea unei explozii politice mai mari la inceputul anului viitor", a sustinut Mircea Geoana.

Intrebat la ce anume se refera, el s-a aratat absolut convins ca va exista un nou guvern si un nou prim-ministru, care va schimba si "perceptia despre guvernare".

"Vad poate si o combinatie de politic si tehnocratic, un guvern care sa poata sa tina cat de cat carma dreapta si sa organizeze niste alegeri mai corecte", a explicat senatorul.

In ceea ce priveste Opozitia, Mircea Geoana a anticipat ca va exista "un moment de inflexiune".

"Daca scorul USL va fi doua luni la rand sub 50%, vor incepe discutii in PSD si PNL. Vad posibilitati de reconfigurare spectaculoase in aceasta primavara", a anticipat Mircea Geoana.

La anul? Unul dintre cei mai influenti oameni politici

Fostul prezidentiabil PSD l-a criticat pe presedintele Traian Basescu pentru "lipsa de transparenta" a consultarilor cu partidele de la Cotroceni, dar i-a criticat si mai dur pe fostii sai colegi, co-liderii USL.

"Nu am inteles sub nicio forma de ce principala comunicare a domnului Ponta nu a fost legata de substanta discutiilor, ci de umorile domnului Basescu. Opozitia a ratat o foarte buna ocazie de a spune 'noi cum am face diferit, noi ce am modifica la Constitutie?'", a declarat Geoana, dand exemplul Bugariei, care a introdus in legea fundamentala un amendament care prevede restrictii severe pentru cresterea taxelor.

Mircea Geoana a sustinut ca daca ar fi fost el liderul Opozitiei i-ar fi propus presedintelui atat imbunatatirea Constitutiei, dar si 10 proiecte la nivel national care sa fie incepute si continuate de partide indiferent de cine se afla la guvernare.

Intrebat de moderator cum se vede peste un an de zile, Mircea Geoana s-a aratat extrem de optimist: "Ca unul dintre cei mai influenti oameni politici".

De asemenea, intrebat daca se vede in Parlament, cu ajutorul noii sale formatiuni, el a raspuns scurt "posibil, dar nu obligatoriu", adaugand ca un sef de partid il poate conduce si din afara Parlamentului.

"Dupa ce imi voi fi consumat drumul politic am sa am o voce in diplomatia internationala, dar asta in cativa ani de zile, 5-10", a anticipat Mircea Geoana.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mircea Geoana partid politic, #Geoana Ponta, #Geoana presedinte partid, #Geoana USL , #PSD