Geoana: Un concurs de frumusete intre PNL si PSD ar dauna

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 22:20
1732 citiri
Geoana: Un concurs de frumusete intre PNL si PSD ar dauna
Foto: Cotidianul

Presedintele Senatului, Mircea Geoana isi propune sa il sprijine in continuare pe Victor Ponta, insistand in aceslasi timp pentru o colaborare strategica cu PNL in perspectiva anului 2012.

"Eu cred ca Victor Ponta trebuie sprijinit, nu am sa fac ceea ce a facut domnul Ion Iliescu in 2005, cand a fost foarte suparat ca a pierdut presedintia partidului. Dezamagire si frustrare am, oameni pe m-am bazat si care au tradat exista, dar asta nu inseamna ca ma supar pe partid, am supararile mele ca om. Cred ca in conditiile in care un Congres democratic a ales un nou lider, avem toti obligatia, cu mine in frunte, sa il sustinem. [...]

Sunt absolut convins ca un concurs de frumusete intre PNL si PSD, intrarea intr-o concurenta brutala intre cele doua partide ar dauna. Pentru ca ne putem astepta ca in 2012, daca domnul Basescu face ce a facut pana acum, chiar daca PSD face 40% si PNL face peste 30%, tot nu vom putea impune un Guvern. Eu insist in continuare pentru pastrarea unei optiuni strategice, de colaboarre structurata cu PNL in anul 2012, pentru a ne putea fructifica sansa de a forma guvernul viitor", a declarat Mircea Geoana, intr-un interviu pentru Mediafax.

Competitie sau pact de neagresiune pentru 51%

In opinia fostului lider PSD, social-democratii si liberalii trebuie sa se afle intr-o colaborare strategica, care sa le permita sa castige mai mult de 51% la alegerile parlamentare din 2012.

"Este greu de crezut ca unul din cele doua partide poate face acest lucru, PSD ar fi mai aproape de a putea face 51%, dar e greu de crezut, mai ales cu masinaria infernala de fraudare, de bani si de influenta pe care PD-L a pus-o la punct. De aceea, daca dorim sa fim la guvernare dupa 2012 trebuie, mai intai, sa avem un scor la locale deosebit de bun si, in al doilea rand, o formula de alianta strategica, inclusiv de vechicul de natura electorala si politica, cu cei de la PNL, cu cei de la PC, pentru a putea avea mai mult de 51%. Este singura solutie, conform Constitutiei, sa ai prim-ministrul si guvernul pe care le doresti. Daca nu, Traian Basescu va folosi exact tehnica din 2004, din 2008 si 2009", a afirmat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a opinat ca formula de colaborare PSD-PNL cu un candidat de prim-ministru neutru, nu a parut sa creeze o dificultate celor doua electorate, dar a facut un apel la pastrarea identitatii celor doua formatiuni.

Basescu si modelul Putin

In ceea ce priveste a doua functie in stat, Mircea Geoana il acuza pe seful statului ca are ca obiectiv indepartarea oricarei forme de rezistenta la "planul de acaparare totala a puterii de catre Traian Basescu si PD-L", considerand ca prezenta sa stanjeneste acest demers.

"Daca pe cineva deranjeaza ca eu sunt in fruntea Senatului, ca persoana sau ca reprezentant al PSD, este probabil ceea ce si unii analisti externi spun, faptul ca domnul Traian Basescu este tot mai mult atras, si impartasesc si eu aceasta opinie, de un model de tip Putin, in care deja acum are un plan strategic de acaparare a intregii puteri in statul roman, inclusiv de folosire a modificarii Constitutiei, poate si cu obtinerea a doua treimi dintre parlamentari, pentru a-si putea duce la indeplinire proiectul politic care se numeste 'Viata si dupa al doilea mandat'. [...]

Cate sanse are domnul Basescu sa reuseasca in proiectul sau, cat de multi parlamentari poate sa adune sub stindardul asa-zisilor independenti, in ce proportie vor vota romanii la un referendum de modificarea Constitutiei, intr-o varianta sau alta, sunt chestiuni care se vor dezbate la momentul potrivit. Dar astazi sunt convins ca obiectivul strategic este eliminarea oricarei opozitii in Romania, de acaparare a intregii puteri si, daca se poate, sa treaca perioada de criza si romanii sa nu se gandeasca la locurile de munca, la pensii, la salarii, cu tot soiul de jocuri politice", considera Mircea Geoana.

Atac la premier

Liderul PSD nu l-a uitat in aprecierile sale nici pe premierul Emil Boc, despre care spune ca "s-a facut pur si simplu de ras incercand sa vina cu o noua strategie anti-criza".

"Iar esecul intalnirilor propuse ieri, faptul ca primul ministru s-a facut pur si simplu de ras incercand sa vina cu o noua strategie anti-criza - n-a putut nici macar sa organizeze un simpozion pe teme economice, faptul ca exista atat de multe semnale din strainatate cu privire la slaba noastra capacitate de a gestiona anul 2010", spune Mircea Geoana.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Geoana sprijin Ponta, #colaborare PNL PSD, #Geoana seminar economic Boc , #PSD