Geoana vrea dezbatere publica pentru legea "ascultarii" telefoanelor

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 13:07
2482 citiri
Geoana vrea dezbatere publica pentru legea "ascultarii" telefoanelor

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, miercuri, ca este nevoie de o dezbatere publica pe tema noilor prevederi legale privind stocarea datelor privind convorbirile telefonice si traficul pe internet.

Pesedistul a afirmat ca exista temeri fata de cum aceste instrumente ar putea fi folosite in mod abuziv, informeaza NewsIn.

"Trebuie sa fim extrem de clari in democratia romaneasca ca trebuie sa intarim rolul statului in prevenirea unor actiuni de natura terorista sau cu risc de destabilizare statala, si acest lucru este corect si se intampla in toata lumea civilizata.

Dar in acelasi timp trebuie sa fim constienti de faptul ca in Romania exista inca o teama sau o suspiciune ca astfel de instrumente ar putea sa fie folosite pentru consolidarea unor tendinte autoritariste in statul roman", a declarat Geoana.

Presedintele PSD crede ca este nevoie de o dezbatere publica pe aceasta tema, deoarece populatia nu este pregatita, pentru o astfel de masura.

"Uitati-va cat de multe reactii vin din mediul civic, din mediul neguvernamental, de la cetateanul obisnuit. Inca mai avem cu totii, undeva in spatele creierului nostru, amintirea unui stat care oprima cetateanul si care il strivea in libertatile sale fundamentale.

Nu am facut revolutie in aceasta tara si nu am petrecut 20 de ani de democratizare a acestei tari pentru a inclina balanta intr-o alta directie", a argumentat Geoana.

Datele privind convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de 6 luni, incepand de marti, potrivit Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, intrata in vigoare.

Astfel, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica.

Tot din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui si cand le trimitem.

Legea dispune ca toate informatiile inregistrate in aceasta perioada sa fie puse la dispozitia procurorilor, in urma unei cereri aprobate de presedintele instantei de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, daca informatiile indica pregatirea unei infractiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Mircea Geoana, #dezbatere publica, #ascultat telefon , #PSD