Mircea Geoana implineste 52 de ani

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 09:54
2044 citiri
Mircea Geoana implineste 52 de ani

Mircea Dan Geoana s-a nascut la 14 iulie 1958, in BUcuresti. Tatal sau, Ioan Geoana, a fost general in armata RSR si sef al Comandamentului Apararii Civile, invinuit in dosarul Revolutia romana din 1989. Mama sa, Elena Iuliana Geoana, a fost inginer la ITB. Mircea Geoana a crescut in cartierele Cismigiu si Domenii din Bucuresti.

A absolvit Liceul Sf. Sava din Bucuresti in 1976, unde a urmat profilul uman. Apoi a urmat cursurile Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti precum si ale Facultatii de Drept din Bucuresti.

A urmat cursurile "Ecole Nationale d'Administration de Paris" in 1992 precum si cursul despre Institutii Democratice al NATO. Este de asemenea doctor in economia mondiala la Academia de Studii Economice din Bucuresti. In perioada in care a fost ambasador al Romaniei la Washington, a urmat Programul de dezvoltare manageriala al Grupului Bancii Mondiale, in cadrul Harvard Business School.

A fost diplomat, ministru de Externe, presedinte al Partidului Social Democrat, si, pentru cateva ore, presedintele Romaniei. Din decembrie 2008, are functia de presedinte al Senatului.

Geoana este specialist in politica externa, a fost ambasador la Washington si ministru de Externe in Guvernul Nastase. A candidat la Primaria Capitalei in 2004 si a pierdut din primul tur in fata lui Traian Basescu. Tot Traian Basescu l-a invins in 2009 in cursa pentru presedintia Romaniei. Potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, Geoana iesise presedinte si chiar si-a sustinut discursul de victorie.

In 2004, a fost propunerea pentru functia de premier a PSD, partid care castigase alegerile, dar presedintele Traian Basescu nu a vrut sa o ia in seama si l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu, care a alcatuit un Guvern PD-PNL-UDMR-PUR.

In noiembrie 2008 a fost ales senator de Dolj, in colegiul din Dabuleni, castigand mandatul din prima cu 64% din voturi.

In februarie 2010, Mircea Geoana a fost invins de Victor Ponta in cursa pentru un nou mandat de presedinte al PSD.

Este casatorit cu Mihaela Geoana si are 2 copii: Ana Maria si Alexandru. Sotia sa, Mihaela, este recunoscuta ca o persoana implicata mai degraba in acte caritabile, ea fiind presedinta fundatiei "Renasterea", dar si a ONG-ului "Millenium for Human Rights". Soacra, Margareta, la randul ei, conduce fundatia "Tinerii Romaniei".

Mihaela, sotia sa, a lansat scandalul "flacarii violet". Ea a afirmat, intr-o emisiune televizata, ca este de parere ca atat ea cat si Mircea Geoana au fost "atacati energetic" in timpul campaniei electorale, inclusiv la dezbaterea finala dinaintea turului al doilea al alegerilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Mircea Geoana biografie, #Mircea Geoana zi nastere , #PSD