Niciun erou si nicio victima in PSD (Opinii)

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 00:15
4732 citiri
Niciun erou si nicio victima in PSD (Opinii)
Foto: Daylife

In pofida incercarilor sale disperate de a se victimiza, nu cred ca Mircea Geoana trebuie plans.

Desi a fost executat in stil stalinist, refuzandu-i-se practic dreptul la aparare, desi a fost tradat de multi dintre cei care pana mai ieri se jurau ca-l vor urma pana la moarte pentru ca in sedinta de duminica reprezentantii lor sa voteze pentru excludere, Mircea Geoana nu a primit in fond decat o plata pentru marile momente din cariera sa politica.

Caci fostul presedinte PSD a urcat, in mod inexplicabil in termenii logicii politice, tocmai prin repetate tradari si prin executii sumare, pe la spate, cu cutinte pe care domnia sa nici macar nu a avut barbatia sa le atinga. Pana la urma si catastrofala vizita nocturna la SPA-ul lui SOV, tot o tradare a fost. O tradare a eforturilor disperate despuse de uriasa coalitie politico-mediatica care s-a scremut cu toate venele umflate sa-l faca presedinte.

Frustrarea uriasa pe care a provocat-o atunci si care nu i-a fost iertata a cantarit greu, sunt convins, in usurinta cu care Victor Ponta a obtinut mazilirea sa de acum. Si daca nu are de ce sa plateasca vizita de acum in SUA, macar plateste asa vizita la Moscova din 2009.

Dar sa nu uitam ca Mircea Geoana este, dupa cum se autodefinea, un supravietuitor. Ca sa te prabusesti dupa o astfel de lovitura trebuie sa ti se rupa ceea ce Mircea Geoana nu are, coloana vertebrala. E drept, personajele cu un asemenea organ atavic nu prea mai exista in politica romaneasca. Asadar, va fi dat afara in PSD? Neplacut. Dar usile UNPR sunt larg deschise. Acolo il asteapta toti cei care au plecat din PSD tocmai din cauza sa, in frunte cu Gabriel Oprea, pe care l-a executat fara mila la ordinul lui Marian Vanghelie.

Culmea este ca piesa cea mai grea care ar urma sa-l insoteasca acolo este tocmai Marian Vanghelie. O minunatie, nu-i asa? Dar, se stie, spiritele inalte se intalnesc intotdeauna. Si din aceasta reunire fericita sa nu va mirati prea tare daca Mircea Geoana va reusi sa ramana presedinte al Senatului, facand jocul Puterii cu aceeasi lipsa de scrupule cu care, pana acum, l-a facut pe cel al PSD. Caci multe ii pot fi reprosate lui Mircea Geoana, dar nu faptul ca nu ar blocat cu spor cate demersuri ale majoritatii a putut. Asa ca, in ceea ce il priveste, in urmatoare perioada, vom asista probabil la o adevarata scoatere la licitatie a fiecarui "activ politic" pe care-l mai detine.

Dar nici de partea cealalta nu vedem vreo mare statura politca. Victor Ponta a facut un exercitiu de autoritate cu cea mai accesibila dintre tintele posibile, a pornit la atac fara nicio logica si strategie, mizand exclusiv pe vulnerabilitatea lui Mircea Geoana, si a recurs la acelasi mijloace netransparente si nedemocratice de casapire, atat de specifice PSD.

In felul sau, Victor Ponta este tot un fel de Mircea Geoana, tot un smecher fara coloana, care profita de avantajul momentului pentru a castiga batalii facile, tot un las care face demonstratii de mare forta cu prada cea mai facila. Vi se pare ca in echipa lui sunt personaje mai luminoase decat cele din echipa lui Mircea Geoana? E drept, Negoita si Sova au gulerele mai curate decat Vanghelie si stapanesc mai bine limba romana, dar cred ca diferentele se opresc aici.

A dat Victor Ponta dovada de consecventa? Daca ne uitam nitel in urma, este suficient sa ascultam o declaratie facuta in 2 noiembrie anul acesta, cand presedintele PSD se jura ca nu se pune problema excluderii din partid a presedintelui Senatului. Spunea ca el nu va proceda asa cum au facut altii cand au preferat sa piarda o functie cheie in Parlament pentru a plati niste polite. N-a cantat cocosul de trei ori si fix asta a facut.

Si apoi, cine e indezirabilul, tradatorul de astazi? Este exact candidatul de-a dreapta caruia Victor Ponta a stat toata campania din 2009. Azi nu-l mai socoteste bun de presedinte al Senatului, insa mai ieri il vedea ideal ca presedinte al Romaniei. Pe atunci, Victor Ponta sustinea ca Mircea Geoana a castigat prezidentialele pe care Traian Basescu le-ar fi furat. Acum spune ca Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale. Curat consecventa, nimic de zis!

In felul sau imatur si smucit, Victor Ponta nu face decat sa creeze premisele pentru ca mai devreme sau mai tarziu sa sfarseasca la randul sau in urma unei sedinte devansate, condusa poate tot de Dan Sova, pedepsit exemplar pentru acuzatii incerte de un alt lider fara coloana, dupa ce efectele miscarilor sale haotice si negandite ii vor exploda in fata. Caci aceasta este povestea, aparent fara sfarsit, in PSD.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mircea Geoana Senat, #Geoana excludere PSD , #PSD