Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O victorie pentru Mircea Geoana

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 12:14
5995 citiri
O victorie pentru Mircea Geoana
Foto: Ziare.com

Mircea Geoana pare sa fi obtinut o victorie de etapa la Comitetul Executiv al PSD de luni, suficient de importanta pentru a-l incuraja sa vorbeasca despre depunerea mandatului. A reusit sa impuna un congres rapid, pe 20 februarie, ceea ce lasa destul de putin timp de organizare taberei adverse.

Se pare ca numarul delegatilor la congres multumeste pe toata lumea, in jur de 1500, dar cum vor fi ei alesi si pe cine va favoriza alegerea. Sunt intrebari al caror raspuns favorizeaza intotdeauna echipa aflata in functie.

Un cuvant hotarator in selectarea delegatilor il vor avea desigur baronii, iar Mircea Geoana pare a miza pe multi dintre ei si a incercat sa-si consolideze acest sprijin promitandu-le o si mai mare putere in partid.

Sprijinul acesta, chiar daca este in acest moment atat de consistent dupa cum pretinde Mircea Geoana, 39 de filiale, nu este batut in cuie. Dar actualul presedinte incearca sa il bata in cuie.

Inainte de congres, pe 4 februarie va avea loc Consiliul National, dedicat dezbaterilor doctrinare, dupa cum spune Adrian Nastase. Suna bine, dar nu asta ii preocupa pe social democrati (desi ar trebui). Consiliul National trebuie sa modifice statutul partidului.

Iar una dintre modificarile importante va fi votul pentru o echipa. Cine are de castigat din el? Ca imagine, tabara antiGeoana care poate prezenta o echipa mai proaspata, de facto insa, Mircea Geoana.

Presedintele PSD vrea savine cu o importanta echipa de baroni, propusi pentru pozitiile de primvicepresedinte (Liviu Dragnea?) si vreo 15 vicepresedinti, care sa aiba tot interesul sa selecteze cu mare grija delegatii, caci ar fi vorba nu doar despre voturile pentru Mircea Geoana, ci si de voturile pentru ei insisi.

In aceste conditii, singura sansa a tabarei antiGeoana ar fi sa pregateasca o singura echipa. Deocamdata exista trei candidati potentiali: Mircea Diaconescu, Miron Mitrea si Adrian Nastase. "Sper ca numarul lor sa scada", a spus Cristian Diaconescu. Deci ar putea urma retrageri.

Adrian Nastase a lansat deja un semnal in acest sens: "Cred ca o astfel de candidatura ar putea sa vina doar intr-o situatie in care ea s-ar impune, ar fi sprijinita de un numar de colegi. Pana la acest moment, nu am avut sentimentul ca exista o astfel de masa critica in acesta directie".

Singurul care poate mobiliza masa critica este Cristian Diaconescu. Candidatura sa pare a fi una pentru unitate intre aripi: "este o oferta pentru dialog, pentru a rupe gardurile de sarma ghimpata din partid".

Miron Mitrea a spus de mai multe ori ca nu ar candida impotriva lui Cristian Diaconescu. De altfel, a fost primul care a avansat aceasta varianta, asa ca nu ar fi chiar o surpriza retragerea sa in favoarea fostului ministru de Externe.

Dar Adrian Nastase si Mitron Mitrea se pot regasi foarte bine in echipa lui Cristian Diaconescu, alaturi de alte nume grele, precum Victor Ponta si Adrian Severin.

Problema este ca aceasta tabara nu prea are control in filiale. Ion Iliescu stie acest lucru si se opune din rasputeri votului pe echipe. In plus, o astfel de formula ar insemna excluderea totala de la putere a taberei perdantilor care nu ar mai avea niciun reprezentant in conducerea partidului. Adica o cale sigura spre ruptura.

De altfel, este posibil ca Ion Iliescu nu fi jucat inca ultima carte: "S-ar putea sa apara suprize chiar la congres. Sa ne trezim cu niste oameni noi. Mi-ar placea asa ceva: ca in Consiliul National si apoi in congres sa apara niste figuri noi, dar care vin cu ceva, poate aparea cineva de nu stiu unde din teritoriu, dar care este un om de isprava".

Cert este ca marele razboi din PSD de-abia incepe, iar cronometrul a fost pornit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#victorie Mircea Geoana data Congres, #Mircea Geoana avantaj Congres PSd , #PSD