Presa de azi: Pesedistii l-au pacalit pe Felix

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 06:30
2597 citiri
Presa de azi: Pesedistii l-au pacalit pe Felix
Foto: Evenimentul Zilei

Geoana, premierul Aliantei PSD+PC, titreaza Jurnalul National. Mircea Geoana a fost desemnat sambata candidatul Aliantei PSD+PC la functia de prim-ministru. Intr-un show ce l-a avut la butoane pe Miron Mitrea, cele doua partide si-au lansat si candidatii la alegerile parlamentare, invitatul de onoare fiind Costel Busuioc.

In Pavilionul central de la Romexpo, unde s-au adunat aproape 10.000 de oameni, maestrul de ceremonii, Miron Mitrea, a dat startul Congresului extraordinar al Aliantei PSD+PC pe ritmuri Vanghelis, pregatind si anuntand fiecare moment al evenimentului dupa o regie bine stabilita.

Prima parte a congresului a fost rezervata discursurilor liderilor celor doua partide, cel dintai invitat de Mitrea MC la microfon fiind Daniela Popa. Liderul PC a anuntat, in aplauzele salii, ca propunerea Partidului Conservator pentru Palatul Victoria este Mircea Geoana si a aratat ca Alianta PSD+PC are toate "atuurile" pentru a castiga alegerile parlamentare de la 30 noiembrie.

"Domnule presedinte Iliescu, ati avut dreptate cand spuneati, si va citez: Daca nu am fi fost noi, se ducea dracului de rapa tara aceasta!", a spus Daniela Popa. Al doilea la cuvant, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a lovit dur in partidele de dreapta.

"Sa transmitem de aici dreptei romanesti, fie ca este vorba de cea populista din partidul prezidential, sau de cea clasica, liberala, ca ambele sunt depasite de vremuri. Ca au nevoie sa intre la garajul ideologic pentru o reparatie capitala. Este evident falimentul ideilor de dreapta, al ideologiei dreptei, al guver-narii dreptei. Problema lor este insa ca nu au piese de schimb", a aratat cu ironia-i cunoscuta Adrian Nastase.

Romania libera scrie ca PSD vrea sa se intoarca la "vechiul loc de munca". Mircea Geoana a devenit oficial candidatul aliantei PSD-PC pentru functia de prim-ministru, in cadrul congresului reunit, organizat sambata la Complexul Romexpo, de cele doua partide.

Un eveniment de sunet si culori (rosii), copiat din show-urile politice din Occident. Intr-un aer triumfalist, Ion Iliescu a decretat "victorie", moment inspirat parca din Revolutia din 1989. Costel Busuioc le-a cantat social- democratilor "Con te partiro".

Adrian Nastase a avut sarcina sa-l elogieze pe Mircea Geoana si sa prezinte imaginea premierului ideal al social-democratilor. O pozitie incomoda pentru fostul prim-ministru, care l-a avut in subordinea sa pe Geoana in calitate de ministru de Externe in guvernarea Nastase. Insa presedintele Consiliului National are nevoie de sprijinul presedintelui PSD pentru a fi desemnat la anul candidat al partidului pentru functia de sef al statului.

"Mircea, ai increderea si sprijinul partidului pentru a duce echipa noastra la victorie", i s-a adresat Nastase lui Geoana. Adrian Nastase a prezentat CV-ul candidatului la functia de premier, despre care a spus ca a fost "un stralucit ministru de Externe". El crede ca partidul sau poate sa castige cu inteligenta si sa se reintoarca "la vechiul loc de munca, la guvernare".

Apoi liderul PSD s-a dezlantuit impotriva puterii de dreapta. Acesta a afirmat ca ideile de dreapta sunt in faliment, iar PNL si PD-L ar trebui sa intre in "garajul ideologic" pentru o reparatie capitala. In contrapartida, Nastase considera ca PSD are un program de guvernare realist si ambitios, "cu obiective concrete pentru modernizarea Romaniei".

Insa Geoana parca a vrut sa-l contrazica pe Nastase, prezentand o oferta electorala total fantezista, in tonul declaratiilor sale demagogice: 25.000 euro pentru tinerii care se intorc din Occident. El a marit aceasta suma, dupa ce acum o saptamana vorbea de 20.000 euro cash. Liderul PSD a anuntat din nou intentia inlocuirii cotei unice cu o cota de impozitare graduala, vorbind de o impozitare mult mai mare a celor "hiper-bogati".

Din Evenimentul Zilei aflam ca Geoana-fara-de-casa promite locuinte. "Vom construi in patru ani 400.000 de locuinte sociale si pentru tineri si un milion de locuinte in zece ani", a promis Mircea Geoana sambata, de la tribuna congresului PSD+PC care l-a propus prim-ministru.

Desi premierul virtual al PSD se angajeaza sa rezolve problema locativa a peste un milion de romani, el nu a reusit inca sa-si rezolve propria situatie. De aproape un an, Mircea Geoana promite ca va renunta la vila RAAPPS pentru a se muta intr-o locuinta personala.

La sfarsitul anului trecut, Mircea Geoana se angaja ca in primele luni ale lui 2008 sa-si rezolve problema locativa si sa se mute din vila de la RAAPPS. De atunci au trecut noua luni si presedintele PSD locuieste inca in vila de pe strada Cucu Starostescu, plasata intr-un cartier de lux al Capitalei.

Geoana a beneficiat de inchirierea acestei vile de la stat desi nu ar fi avut dreptul pentru ca nu mai era demnitar. Mai mult, suma pe care o inchiriase era modica, cateva milioane de lei vechi. Scandalul creat in jurul acestui contract de inchiriere controversat nu l-a facut pe Geoana sa renunte.

Presedintele PSD a depasit chiar si momentul critic in care guvernul a decis sa-i creasca chiria la suma de 3.000 de euro. S-a plans ca e o suma prea mare pentru veniturile sale. Totusi, nici atunci nu a plecat din casa de la RAAPPS. Motivul: apartamentul pe care l-a cumparat nu este gata.

Cele zece fantezii ale lui Mircea Geoana, titreaza Ziua, precizand ca programul de guvernare al Partidului Social-Democrat a fost catalogat duminica de purtatorul de cuvant al liberalilor, Tudor Chiuariu, drept fantezist din punct de vedere economic.

Chiuariu a contestat capacitatea PSD-ului de a gasi fondurile necesare pentru a transforma in realitate promisiunile facute de Mircea Geoana sambata, promisiuni denumite de liberali "cele 10 fantezii ale lui Mircea Geoana", in plus el a mentionat faptul ca eliminarea cotei unice propuse de acesta va duce la alungarea investitorilor si la criza pe piata locurilor de munca.

"In programul de guvernare prezentat de PSD s-au expus promisiuni fara argumente economice, liderii PSD s-au intrecut in promisiuni, dar nu au prezentat nici-un argument concret. Mai mult chiar, nu au explicat de unde vor lua bani pentru realizarea acestora", a declarat Chiuariu.

Purtatorul de cuvant liberal a amintit ca social democratii voteaza in Parlament impotriva intereselor tinerilor desi sustin ca sprijina dezvoltarea acestora. "In guvernarea PSD 2001-2004 numarul locurilor de munca a scazut, in timp ce in timpul guvernarii PNL numarul acestora a crescut cu 600.000. Promisiunile PSD demonstreaza demagogia stangii si eficienta dreptei", a continuat Chiuariu.

Tudor Chiuariu a specificat de asemenea ca statistic in timpul guvernarii PNL au fost construite de doua ori mai multe locuinte noi decat in timpul ultimei guvernari PSD, lucru care demonstreaza ca PNL este mai eficient si in acest domeniu.

Sambata, in timpul confirmarii sale in pozitia de candidat la functia de premier din partea PSD, Mircea Geoana a anuntat ca PSD va creste pensiile, va asigura un salariu minim de 1.000 de lei, va construi locuinte pentru tineri cu 500 de euro pe metrul patrat si va modifica cota unica de impozitare pentru ca politica de impozitare a statului sa nu mai avantajeze pe cei bogati.

Cotidianul ne informeaza ca Pesedistii l-au pacalit pe Felix. Protocolul electoral dintre PSD si PC pare aruncat in aer. Dintre cele 25 de colegii castigatoare promise de social democrati, conservatorii n-au primit decat opt.

Partidul i-a organizat lui Mircea Geoana un congres surogat, nestatutar, care sa-i aduca linistea prin confirmarea candidaturii sale la functia de prim-ministru.

Insa aceasta "chestie formala a partidului", dupa cum a denumit-o Ion Iliescu, organizata sambata la Romexpo, a fost falsa de la cap la coada, de la linguselile adresate de Adrian Nastase lui Mircea Geoana si promisiunile acestuia legate de raurile de lapte si miere aduse de viitoarea guvernare PSD pana la candidatii la parlamentare anuntati ca la Premiile Oscar si care de fapt nu au facut decat figuratie, caci, nici dupa sedinta Comitetului Executiv de vineri, liderii partidului nu au reusit sa finalizeze lista celor 450 de candidati.

De altfel, din aceasta cauza s-a produs si prima fisura serioasa in casnicia PSD-PC, Dan Voiculescu absentand ostentativ de la congresul unde era nominalizat drept candidat la Bucuresti. Liderul PC a refuzat sa participe deoarece partidul sau nu a primit decat opt colegii eligibile dintre cele 25 prevazute in protocolul aliantei.

Vineri seara, la sedinta Comitetului Executiv al PSD, mai multi lideri judeteni ai social democratilor au refuzat categoric sa primeasca pe lista de candidati colegii de la PC. Astfel, chiar protejatii lui Voiculescu, oameni foarte apropiati de el precum actualul senator Sabin Cutas si avocatul Sergiu Andon, au ramas fara colegiu eligibil si chiar fara colegiu deloc.

Costel Busuioc a refuzat sa-i cante lui Mircea Geoana "Voi invinge", titreaza Gardianul. Intr-o sala inundata toata in rosu, peste 5.000 de social-democrati si conservatori din toata tara au venit sambata dupa-amiaza la Romexpo pentru a participa la Congresul PSD+PC.

Oficiile de gazda i-au revenit sefului de campanie electorala, Miron Mitrea, care s-a ocupat si de asigurarea momentului artistic, aducandu-l pe Costel Busuioc sa-i incante pe melomanii pesedisti.

Congresul l-a validat pe singurul candidat Mircea Geoana la postul de viitor premier si pe conservatoarea Daniela Popa ca vicepremier, i-a lansat la apa pe cei peste 450 candidati la parlamentare si a validat oferta de guvernare. De la manifestare a lipsit presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, dar si "viitorul ministru al educatiei" pesediste Ana Birchall, scoasa din carti pe ultima suta de metri, dupa aparitia unui film obscen pe internet.

Viitorul premier a pasit pe scena in aplauzele colegilor sai si s-a intrecut in promisiuni electorale. El si-a terminat discursul intr-o nota optimista: "Vom invinge, vom invinge!" Nu de aceeasi parere a fost Costel Busuioc, care a refuzat sa-i cante lui Geoana aria favorita "Vincero"(Voi invinge).

Invitat la Congres tocmai din Spania, pentru ca, acum cativa ani, Busuioc era membru PSD, zidarul-cantaret le-a interpretat pesedistilor o singura piesa: "Con te partiro", si nici rugamintea viitorului premier nu l-a induplecat sa mai ingane cateva octave.

De altfel, inainte de a urca pe scena, Busuioc si-a declarat neutralitatea politica, anuntand ca va merge sa cante oriunde va fi invitat.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Mircea Geoana, #PSD, #candidatura, #premier, #lansare , #PSD