PSD la temperatura de fierbere

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 04 Decembrie 2008, ora 12:13
6711 citiri
PSD la temperatura de fierbere

Ce frumoasa a fost seara de duminica pentru Mircea Geoana! Cum a iesit el frematatator si avantat sa proclame victoria clara a PSD, despre care stia ca nu e chiar asa detasata cum aratau sondajele la iesirea de la urne, dar, orisicat, victorie se numea!

Cum s-a vazut el instalat la Palatul Victoria, unde sa invete la locul de munca diferenta dintre PIB si buget! Cum a mai tunat el inspre Palatul Cotroceni somand numirea premierului din partea partidului castigator si cat de tare l-a enervat prudenta mohorata a lui Ion Iliescu care l-a avertizat ca pana nu ajunge la guvernare nu a castigat nimic!

Si-apoi ce frumos a visat noaptea ca mana lui, care imparte bani si functii, este indelung sarutata inclusiv de cei care, nenorocitii, l-au ridiculizat de-a lungul timpului!

Dar s-a trezit luni dimineata la ora 10, cand ierarhia s-a inversat. Cu speranta pusa pe perfuzii s-a mai avantat nitelus catre Piata Victoriei pana cand impartirea mandatelor l-a strivit. Pe el si visul lui.

Si in timp ce Mircea Geoana inca nu stie ce l-a lovit, partidul a ajuns la temperatura de fierbere si se pregateste sa-si opareasca presedintele.

Cu orice pret, la putere

Adica dupa 4 ani de suferinta si sacrificii, 4 ani lungi in care au fost nevoiti sa se multumeasca cu ce au mai muls de la PNL, 4 ani in care au tresarit la fiecare bataie la usa sa nu fie vreun procuror DNA, sa aiba acum in fata inca 4 ani de opozitie?

Si inca una mai arida, sub Traian Basescu stapan absolut si fara posibilitati de santaj la Palatul Victoria. Asa ceva este peste suportabilitatea baronilor locali a caror ceata e condusa amenintator de Miron Mitrea.

"Daca ingropi partidul cu ambitiile tale de prim ministru, te ingropam!" i-ar fi suierat el printre dinti lui Geoana si, in pofida infirmarilor repetate ale liderilor PSD, fraza este perfect credibila.

Grupul lui Mitrea, adica oamenii care practic domina PSD-ul, este dispus sa acccepte orice pentru a ajunge la guvernare. Greii au inceput un adevarat dans ritual in jurul PD-L si al presedintelui caruia brusc ii recunosc si drepturi si merite.

Mircea Geoana nu ca a fost abandonat, el practic nu mai exista. Chiar si asa, Miron Mitrea a avut grija sa-l avertizeze preventiv, pentru cazul ca-l mai apuca vreun avant, ca dupa toate alegerile, potrivit statutului, urmeaza un congres care alege o noua conducere.

Greii PSD nu dau doi bani pe premier, ei vor la putere ca sa aiba acces la resurse. Trebuie sa-si umple din nou, pana la refuz, visteriile, sa-si acopere cheltuielile de campanie si sa-si satisfaca clientii poltici.

La fel de important este sa se puna la adapost de DNA cel putin de la un anumit nivel in sus, un nivel care, probabil, ar urma sa fie negociat. Este unul dintre putinele lucruri pe care PSD le va cere, pentru ca altfel, dupa cum uluitor a dovedit insusi Liviu Dragnea, se feresc pana si de cuvantul conditii, corectat rapid, dupa ce a fost scapat, cu formula "cerinte".

In goana disperata dupa PD-L, social democratii le-au trantit usa in nas liberalilor cu care stiu ca nu au nicio sansa sa-si atinga scopul in actuala configuratie a Parlamentului. Miron Mitrea a spus-o aproape cu subiect si predicat.

Capcana lui Traian Basescu

In pofida disperarii, PSD are totusi sanse mici sa ajunga la guvernare. Traian Basescu stie ca o astfel de alianta nu i-ar fi iertata de propriul electorat cu care urmeaza sa se confrunte anul viitor.

Poate ca el are stomac sa stea la aceeasi masa cu "batranul edec" care i-a pus la cale suspendarea, cu Adrian cel ce incepuse sa fie tot mai mic si acum e iarasi mare, cu baronii Mazare, Oprisan si Dragnea, cu Viorel Hrebenciuc. Insa pentru electoratul sau imaginea ar fi devastatoare. Prin comparatie, petroliberalii sunt mai usor de digerat.

Si apoi Traian Basescu stie exact de ce vrea PSD cu atata disperare la putere, stie cat de flamanzi de bani de la buget sunt baronii. Apoi, ce se va alege din anticoruptie, macar de ochii Europei?

Sa nu ne imaginam ca Adrian Nastase sau Miron Mitrea vor mai avea vreo treaba cu procurorii daca PSD va ajunge la putere. In loc sa fie trimisi la tepe in Piata Victoriei ar ajunge in Palatul Victoria.

Sigur, presedintele se poate apara spunand ca nu el face majoritatea. Si-atunci, dezamagit de alegerea premierului numit de el, o sa bombardeze constant un guvern PD-L +PSD asa cum a facut cu cabinetul Tariceanu? Sa fim seriosi! Viitorul cabinet va fi cabinetul lui Traian Basescu.

Asa ca pe social democrati ii paste mai degraba opozitia, un esec a carui nota de plata va fi achitata "in full" de Mircea Geoana. Oare cum o sa explice el la congres ca dupa 4 ani de opozitie, partidul are un scor mai prost decat in 2004 dupa patru ani de putere?

Cum o sa explice ca in alianta cu PC a obtinut mai putine mandate decat PD-L singurel? Cum o sa explice el ca pentru prima data PSD, daca-i scadem procentele prapadite aduse de PC, este pentru prima data intrecut de un alt partid, nu de o alianta?

Este posibil insa ca nici macar sa nu fie intrebat. Si din nou nici macar nu va sti ce l-a lovit. Blestemul din 2005 al lui Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
#PSD, #Mircea Geoana premier, #esec alegeri, #Ion Iliescu , #PSD