Sondaj Ziare.com: Sunteti de acord cu revocarea lui Geoana de la Senat?

Marti, 16 Martie 2010, ora 12:13
6477 citiri
Sondaj Ziare.com: Sunteti de acord cu revocarea lui Geoana de la Senat?

PD-L vrea sa il inlature pe fostul lider PSD Mircea Geoana de la sefia Senatului. UDMR a cazut de acord cu Puterea, iar oponentii ideii sunt pe langa social-democrati si liberalii, care acuza o incalcare a Constitutiei.

Dezbaterea privind revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului ar putea fi reluata, marti, in sedinta Biroului Permanent al acestei Camere.

Saptamana trecuta demersul initiat de PD-L si UDMR nu a fost finalizat.

Conducerea Senatului reunita in sedinta Biroului Permanent martea trecuta a avut o disputa apriga referitoare la introducerea pe ordinea de zi a propunerii de revocare din functie a lui Geoana.

Cererea de revocare a fost scoasa pana la urma de pe ordinea de zi a Biroului Permanent, cu votul majoritar al PSD si PNL.

Miercuri, ordinea de zi a plenului din care lipsea revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte a fost respinsa de Senat. PD-L a propus votarea unei noi agende care sa includa acest punct. Insa, Mircea Geoana a refuzat din nou, iar liberalii si social-democratii au propus convocarea unei noi sedinte a Biroului Permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi.

Geoana scapa de revocare si cere CCR sa se pronunte

PD-L insa nu renunta.

Contactat de Ziare.com, senatorul PD-L Ioan Oltean a declarat ca dupa revocarea lui Mircea Geoana partidul sau va prelua functia de presedinte al Senatului.

PD-L va incerca din nou sa-l revoce pe Geoana

"Dupa revocarea din functie a lui Mircea Geoana, urmeaza alegerea unui nou presedinte care va fi de la PD-L, in baza intelegerii pe care noi o avem cu ceilalti si in baza configuratiei politice. Suntem partidul cu cei mai multi senatori. Trebuie sa se respecte configuratia politica, iar partidul care are cei mai multi senatori are dreptul la functia de presedinte, daca nu exista, evident, o alta intelegere politica", ne-a declarat vicepresedintele PD-L.

Problema constitutionala

Senatorii PD-L isi intemeiaza demersul pe articolul 85 din Regulamentul Senatului, care prevede ca orice senator poate propune introducerea unui punct pe ordinea de zi a plenului, presedintele de sedinta fiind obligat sa supuna votului aceasta solicitare.

Social-democratii considera ca propunerea PDL incalca atat regulamentul Senatului, cat si Constitutia, legea fundamentala stipuland ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sunt alesi pe o perioada de 4 ani.

Ce ar pierde PSD si Geoana

Daca Mircea Geoana ar fi detronat, el ar trebui sa spuna 'adio' casei de la RA-APPS, ofiterilor SPP, secretarelor si consilierilor personali, iar PD-L si-ar asigura suprematia asupra Biroului Permanent al Senatului.

Casa in care sta Mircea Geoana inca de cand era ministru de Externe ar trebui eliberata ca urmare a pierderii calitatii de demnitar. Ca presedinte al Senatului, Geoana are, potrivit legii, dreptul la o locuinta de protocol, pentru care chiria este suportata de stat.

Situatia locativa a fostului lider PSD a fost subiect de presa in ultimii ani, cand acesta nu mai avea dreptul legal de a locui in imobilul RA-APPS, dar a refuzat sa plece, in ciuda somatiilor si a majorarii chiriei.

In plus, inlaturarea din functie a lui Mircea Geoana ar aduce Puterii o serie de avantaje. In primul rand, s-ar schimba majoritatea din Biroul Permanent al Senatului. In prezent, PD-L si UDMR au sase membri, iar PSD si PNL - tot atat, astfel ca balanta este inclinata tocmai de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Ziare.com va invita la vot - sunteti de acord cu revocarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Geoana revocare, #Geoana revocare Senat , #PSD