Cateva precizari in legatura cu vizita lui Mircea Geoana in Statele Unite

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 17:06
2269 citiri
Cateva precizari in legatura cu vizita lui Mircea Geoana in Statele Unite
Foto: Ziare.com

Deplasarea presedintelui Senatului Mircea Geoana in Statele Unite a fost o vizita de lucru, iar documentul referitor la "contributia Romaniei la implementarea conceptului 3D - Diplomacy, Development, Defense" inmanat subsecretarului de stat Ellen Tauscher "reprezinta, in termeni diplomatici, un non-paper, adica un document neoficial si neangajant", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Precizarile au fost solicitate de Ziare.com in contextul in care, intr-un comunicat remis anterior presei, se arata, printre altele, ca documentul inmanat de Mircea Geoana oficialului american contine si "un inventar al capabilitatilor pe care Romania le poate oferi in cadrul implementarii conceptului 3D", iar Biroul Permanent al Senatului nu era la curent cu continutul acestui document.

In numele carei Romanii vorbeste Mircea Geoana la Washington?

Totodata, solicitat sa faca precizari pe aceasta tema, biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe a explicat ca pentru orice document prezentat de Mircea Geoana in SUA sau, in general, despre aceasta vizita, detaliile pot fi obtinute doar de la biroul de presa al Senatului.

"Documentul a fost redactat de Cabinetul presedintelui Senatului, cu consultarea unor experti din MAE", se arata in raspunsul primit din partea cabinetului lui Mircea Geoana, in care se subliniaza foarte clar ca nu este vorba despre un document oficial.

"Materialul la care faceti referire vine in continuarea discutiilor avute de Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pe probleme de securitate internationala, la Bucuresti, in data de 6 octombrie, si cu comisarul Catherine Ashton, Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, pe 11 octombrie la Bruxelles.

Mai mult, in cadrul intrevederii cu dl Mircea Geoana de la Bucuresti, subsecretarul Tauscher a prezentat o initiativa a secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, referitoare conceptul de 'smart power', ce isi propune unificarea resurselor militare si diplomatice", se arata in raspunsul remis Ziare.com.

In plus, se precizeaza ca documentul prezentat la Washington contine "referiri sintetice la documente si pozitionari publice facute de oficiali si institutii ale statului roman".

"Spre exemplu, documentul face referire la faptul ca Romania a adoptat o Strategie Nationala in domeniul capacitatilor civile, document care a fost discutat in cadrul CSAT in sedinta din 27.06.2011. Un alt exemplu, este legat de referirile la setul de propuneri concrete pe care ministrul roman de Externe le-a facut in luna iunie a acestui an in cadrul unei intrevederi pe care a avut-o cu ministrul egiptean al Afacerilor Externe.

Precizam ca documentul prezentat de dl Mircea Geoana a fost foarte bine receptionat la Washington. Mai mult, presedintele Senatului isi reafirma pozitia fata de importanta acestui subiect si considera ca institutiile romane, autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale din domeniu trebuie sa depuna toate eforturile pentru ca experienta si competeta specialistilor romani sa fie utilizata in procesul de re-democratizare a statelor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu Extins", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Mircea Geoana povesteste ce a facut la Washington (Galerie foto)

Geoana la Fox News: Criza din Grecia afecteaza trecerea Romaniei la euro (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Geoana vizita SUA, #Mircea Geoana vizita Washinton, #Geoana Ellen Tauscher , #senator