Geoana a discutat la Ford Romania despre garantiile pentru imprumutul BEI

Vineri, 19 Martie 2010, ora 19:54
727 citiri
Geoana a discutat la Ford Romania despre garantiile pentru imprumutul BEI

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a intalnit vineri cu presedintele Ford Romania, Dionisio Campos, la sediul Consiliului Judetean Dolj, unde au discutat despre proiectul de lege privind garantiile pentru Ford, in vederea contractarii unui imprumut de 400 de milioane de euro de la BEI.

Geoana a spus ca proiectul de lege care vizeaza eliberarea garantiilor statului roman pentru compania Ford va fi propus cu prioritate pe agenda Senatului.

"In Senatul Romaniei, incepand de ieri, se afla proiectul de lege pentru ratificarea acordului de garantie dintre Guvernul Romaniei si BEI privind garantarea obligatiilor aferente pentru contractul de finantare intre BEI si Ford Romania cu privire la modernizarea fabricii de automobile de la Craiova."

"Ati auzit, in urma cu cateva zile, si pe presedintele Romaniei ridicand acest subiect, faptul ca in Camera Deputatilor lucrurile au mers foarte rapid arata un interes non-politic cu privire la succesul operatiunii de la Craiova."

"Am luat toate masurile ca in Senatul Romaniei, luni, cand vom convoca un Birou permanent, sa propunem cu prioritate acest proiect de lege pe agenda Senatului si sper sa putem avea votat in Senat acest acord de imprumut care sa permita partenerilor de la Ford sa acceseze fara penalitati si fara intarzieri acest imprumut important de la BEI, conform angajamentului semnat de cele trei parti", a declarat Geoana.

Acesta a mai afirmat, intr-o conferinta de presa la Craiova, dupa discutiile cu reprezentantii Ford, ca statul roman trebuie sa elaboreze o strategie pentru dezvoltarea instrustriei automobilistice din Romania.

"In primul rand, este clar ca va trebui sa venim cu un plan integrat in care sa putem sa avem o planificare multianuala cu privire la cele doua aspecte pe care le-am discutat pentru dezvoltarea acestei industrii in Romania: infrastructurile si calitatea capitalului uman, deci a fortei de munca. Consider, in acest moment, dupa succesul deosebit al operatiunii de la Pitesti, dupa succesul care se preconizeaza aici la Craiova, ca statul roman trebuie sa vina cu o viziune strategica de tip politica industriala integrala pentru intreaga activitate a industriei de automobile si pe orizontala acesteia in Romania", a mai spus Mircea Geoana.

Statul roman se grabeste sa acorde garantii pentru Ford

Directorul Ford Romania a spus, la randul sau, ca i-a solicitat presedintelui Senatului sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut sa fie aprobat cat mai repede.

"La intalnirea de astazi am profitat de ocazie si i-am solicitat domnului Geoana sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut sa fie aprobat cat mai repede, ca sa putem accesa imprumutul pana la finele primul trimestru al acestui an", a precizat Dionisio Campos.

Presedintele Ford Romania a mai spus ca la Craiova au fost produse anul trecut 300 de autoturisme Ford Transit Connect, pentru a se stabili daca procesul de productie intruneste standardele de calitate. De asemenea, Campos a mai spus ca, in cursul acestui an, la Craiova vor vei furnizori ai Ford Romania, insa acestia vor functiona efectiv abia din 2011.

Deputatii au adoptat miercuri, cu 256 voturi "pentru", legea pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si BEI privind garantarea in proportie de 80% a obligatiilor aferente Contractului de finantare in valoare de 400 milioane euro pentru modernizarea fabricii Ford de la Craiova.

Luni, dupa consultarile cu partidele desfasurate la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu le-a transmis reprezentantilor formatiunilor parlamentare sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova.

"Va este cunoscut probabil ca Ford pregateste lansarea in productie a unui nou model de automobil. Din pacate, stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect, iar asta inseamna locuri de munca", a subliniat luni seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#Geoana Ford, #Geoana garantii Ford, #garantii stat Ford , #senator