Geoana cere fermitate fata de "reprezentanta Tinutului Secuiesc" la Bruxelles

Joi, 26 Mai 2011, ora 15:17
2306 citiri
Geoana cere fermitate fata de "reprezentanta Tinutului Secuiesc" la Bruxelles
Foto: Jurnalul National

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, critica initiativa a doi europarlamentari UDMR si a europarlamentarului independent Laszlo Tokess de a deschide, marti, 31 mai, o "reprezentanta a Tinutului Secuiesc" la Bruxelles, si crede ca Guvernul Romaniei trebuie sa adopte o pozitie ferma si lipsita de echivoc.

Liderul social democrat considera ca aceasta intiativa reprezinta o situatie ingrijoratoare care a iesit din firescul atitudinilor si abordarilor normale intr-un stat de drept.

"Faptul ca domnul Tokes si ceilalti doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitatii pentru eveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Desi cred ca in acest moment este necesara o abordare calma si rationala, consider ca Executivul Romaniei trebuie sa adopte o atitudine ferma, transanta, lipsita de orice echivoc pe acest subiect", a declarat presedintele Senatului, arata un comunicat remis Ziare.com.

Mircea Geoana a mai spus ca deschiderea unei "reprezentante a Tinutului Secuiesc" la Bruxelles ramane un fapt ilegal, anti-constitutional si anti-european".

"Regiunile care pot deschide reprezentante pe langa institutiile europene sunt recunoscute formal, de catre legile sau constitutiile statelor din care fac parte. Nu este cazul in privinta "Tinutului Secuiesc". In plus, avand in vedere ca dl Tokes este vicepresedinte al PE si ca invitatia celor trei poarta sigla Partidului Popular European este de natura sa creeze confuzie la nivelul opiniei publice romanesti si europene, care ar putea considera ca evenimentul poarta girul Parlamentului European sau al Popularilor Europeni", mai sustine presedintele Senatului.

Mircea Geoana ii solicita lui Emil Boc, in calitate de premier al Romaniei, sa faca publica pozitia Guvernului statului roman in legatura cu initiativa celor trei.

"De asemenea, vreau sa-i solicit lui Emil Boc, in calitate de presedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline in PPE, sa anunte daca partidul sau, ca parte a familiei Popularilor Europeni, sustine demersul celor trei europarlamentari UDMR...Asemenea actiuni nu sunt doar inutile, dar pot fi considerate provocatoare intr-un context economic si social si asa tensionat din cauza scaderii calitatii vietii cetatenilor romani", conchide Mircea Geoana.

Si vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, sustine ca intentia infiintarii unui birou al Tinutului Secuiesc la Bruxelles, Vicepresedintele Senatului Romaniei este un afront "adus democratiei din Romania, Romaniei si poporului roman dar si o provocare gratuita si inutila pentru Uniunea Europeana".

"Imi exprim inca o data surprinderea ca europarlamentari alesi pe teritoriul Romaniei dezvolta actiuni vadit neconstitutionale si impotriva intereselor Romaniei. Consider ca aceste demersuri trebuie sa inceteze imediat iar oficialii de la Bucuresti vor trebui sa prezinte de urgenta un punct de vedere pe aceasta tema", a declarat Diaconescu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Mircea Geoana Emil Boc, #Laszlo Tokes scandal Bruxelles, #reprezentanta Bruxelles Tinutul Secuiesc , #senator