Geoana, despre decizia CCR: Riscul cel mai mare este majorarea impozitelor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:57
1249 citiri
Geoana, despre decizia CCR: Riscul cel mai mare este majorarea impozitelor

Mircea Geoana, seful Senatului, considera ca decizia CCR de a declara neconstitutionala taierea cu 15% a pensiilor este o dovada a faptului ca pensionarii nu sunt asistati sociali.

"Decizia de astazi (n.red-vineri) a Curtii Constitutionale a consfiintit faptul ca nimeni nu se poate atinge de dreptul legal al pensionarilor ca, dupa o viata de munca, sa primeasca recompensa pentru activitatea lor. Curtea Constitutionala a confirmat faptul ca pensionarii nu sunt asistati sociali.

Ei beneficiaza de pensia pentru care au trudit si pentru care au platit contributii. Demersul parlamentarilor PSD este o masura a consecventei noastre in ceea ce priveste sprijinul acordat oamenilor care traiesc din munca cinstita", comenteaza Mircea Geoana decizia CCR, potrivit un comunicat remis Ziare.com.

Fostul lider al PSD cosidera ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, este evident ca in acest moment Guvernul Boc trebuie sa demisioneze. Din punctul sau de vedere, situatia in care un guvern nelegitim ia masuri ilegale si neconstitutionale impotriva cetatenilor sai nu mai poate continua.

"Un Guvern care si-a asumat raspunderea pe niste legi care au fost declarate neconstitutionale nu mai este in capacitatea de a guverna tara si trebuie sa isi dea demisia. Parlamentul este chemat sa transeze soarta acestui guvern, pentru ca in urma deciziei Curtii Constitutionale, legile se vor intoarce in dezbaterea Legislativului", a adaugat el.

Seful Senatului este de parere ca in Romania trebuie sa vina un nou Guvern care sa aduca in fata Parlamentului un nou proiect de buget, care sa reflecte situatia actuala. Totodata, acest nou Guvern trebuie "sa conceapa un set de masuri coerente si viabile, menite sa contribuie la relansarea economica a Romaniei".

Mircea Geoana se declara ingrijorat de faptul ca, in urma deciziei CCR, Guvernul ar putea mari acum TVA si impozitele.

"Tin sa atrag atentia asupra faptului ca riscul cel mai mare acum este ca Guvernul sa majoreze impozitele si TVA-ul. Aceste masuri, luate de un guvern nelegitim, sunt de natura sa agraveze situatia celor cu venituri mici, pensionari si salariati, si va dauna, poate iremediabil, dezvoltarii Romaniei.

Avem o strategie de aparare impotriva presei, dar nu avem o strategie de dezvoltare. Nu se discuta nicaieri despre buna guvernare si nu se discuta despre noi modele economice si sociale, in asa fel incat atunci cand vom incepe redresarea si cresterea economica sa putem sa iesim mai intariti si sa putem evita pe viitor aceste curbe de sacrificiu. Majorarea impozitului si a TVA in acest context, ar fi o masura fundamental gresita, care va inhiba sever dezvoltarea Romaniei", a adaugat el.

Fostul sef al PSD considera ca Romania a pierdut boardul FMI din luna iunie, iar amanarea transei de la FMI este "exclusiv vina Guvernului, care a taraganat adoptarea unor masuri concrete, cerute de reprezentantii FMI".

Aceasta amanare va atrage, din punctul sau de vedere, costuri de finantare a datoriei sporite si va deveni un risc la adresa stabilitatii monetare a Romaniei.

"Astazi(n.red-vineri), cursul leu-euro a atins cea mai ridicata valoare din ultimele sapte luni. Principala responsabilitate pentru situatia in care se afla tara ii revine Presedintelui Basescu, care a girat acest guvern incompetent si lipsit de viziune", a conchis Geoana.

A.B.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Geoana CCR, #majorarea impozitelor, #Geoana impozite , #senator