Geoana, editorial pentru New York Times: Aducand Romania pe calea cea buna

Vineri, 03 August 2012, ora 09:01
7385 citiri
Geoana, editorial pentru New York Times: Aducand Romania pe calea cea buna
Foto: Ziare.com

Senatorul independent Mircea Geoana scrie un editorial in paginile de opinii ale prestigiosului cotidian american The New York Times, in care vorbeste despre Romania, rezultatele referendumului sau presedintele suspendat Traian Basescu.

Intr-o postare cu titlul "Bringing Romania Back From the Brink" ("Aducand Romania pe calea cea buna" - n. red.), pentru The New York Times, Geoana incepe notand ca "romanii sunt si mai obositi, frustrati si furiosi decat multi dintre europeni".

"Romania, a saptea cea mai numeroasa tara din Uniunea Europeana, se claseaza pe ultimul loc la aproape toti indicatorii dezvoltarii umane din Europa. Cei mai saraci cetateni ai sai platesc cel mai mare pret pentru stramtorarea fiscala actuala si pentru ani de crestere economica negativa sau inceata.

La cinci ani dupa ce romanii au aderat la Uniunea Europeana, sperantele lor au fost spulberate, promisiunile care li s-au facut au fost in mod repetat incalcate, iar cautarea lor pentru demnitate, acasa si in Europa, a fost interzisa", scrie fostul presedinte al PSD.

"Basescu a trecut la limita de referendumul pentru demiterea sa"

Mircea Geoana noteaza faptul ca, duminica, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trecut la limita de un referendum pentru demiterea sa, in ciuda faptului ca peste 80 la suta dintre cei care au votat au fost pentru demitere.

"Cu toate ca mai mult de sapte milioane de oameni au votat impotriva sa - mai mult decat numarul celor care l-au ales la limita, in turul doi al prezidentialelor din anul 2009 -, ei nu au reprezentat mai mult de 50 la suta din electorat. Pentru a complica lucrurile, Curtea a amanat pana pe 12 septembrie decizia referitoare la validitatea referendumului, aruncand tara intr-o perioada prelungita de incertitudine politica", afirma fostul candidat la alegerile prezidentiale.

"Majoritatea din Parlament a schimbat legile si institutiile"

Acesta comenteaza si modul in care presedintele Traian Basescu a fost suspendat de Parlament, dar si felul in care presedintii celor doua Camere au fost inlocuiti, la inceputul lunii iulie.

"Majoritatea din Parlament, o alinta intre PSD si PNL, a fost infuriata de interferenta lui Basescu in procesul legislativ si a mers pe un blitzkrieg (razboi fulger - n. red.), schimband legile si institutiile si inlocuind liderii ambelor Camere ale Parlamentului. Alegerile parlamentare avand loc doar peste cateva luni, drama escaladata a pus sub semnul intrebarii stabilitatea democratica, economica si politica a tarii", a notat senatorul independent.

Geoana afirma ca, in mijlocul unei situatii economice si politice dificile, pe care nu au creat-o si nu au control asupra sa, cetatenii din toata Europa s-au simtit inselati, deoarece guvernele pe care le-au ales au esuat in a-i proteja. Totodata, el mentioneaza ca, "in timp ce Basescu a jucat cartea austeritatii fiscale, ca semn al angajamentelor Romaniei fata de Europa, tara a alunecat in saracie si haos".

In plus, fostul presedinte al Senatului apreciaza ca "un stil contradictoriu si aspru al politicii ii face pe partenerii europeni ai Romaniei sa puna la indoiala fortele democratice si angajamentele valorilor europene impartite".

"Problema de baza a Romaniei: procesul politic profund disfunctional. Multi politicieni, interesati doar de prada"

"Criza a fost fabricata timp de mai multi ani, in timp ce observatorii au ignorat-o la scara larga. Concentrandu-se in mare parte pe coruptie si pe sistemul Justitiei, criticii s-au adresat rareori problemei de baza a Romaniei: procesul politic profund disfunctional", continua Mircea Geoana.

Acesta apreciaza ca, in ultimele doua decenii, politicienii din Romania au mers "pe o sfoara subtire" intre prioritatile publice si interesele economice legitime.

"(...) Prea multi politicieni sunt interesati doar de prada - un obicei care corupe procesul politic. Alegerile boicotate, castigate sau pierdute cu un numar mic de voturi, dar si suspiciunile de frauda au fost marci inregistrate ale deceniului trecut", a spus senatorul.

"Mediu politic otravit"

Mircea Geoana a criticat "mediul politic otravit" care a aparut si caruia ii lipseste dezabaterea. Partidele politice sunt invinovatite, ascunzand realitatea sistemului politic corupt, afectat de nepotism si de agende care nu au nimic de-a face cu prioritatile cetatenilor.

"Sistemul de Justitie nu poate fi independent atat timp cat fortele politice il folosesc sistematic drept teren de lupta si unealta de influenta. Parti ale noilor media si organizatiilor nonguvernamentale au fost facute vulnerabile din punct de vedere economic si tot mai partizane", afirma fostul lider al social-democratilor, care a adaugat ca "este greu sa aduci in discutie reforme cu inteles si de durata, dar am vazut intamplandu-se si inainte".

"Fara un sistem de Justitie functional si independent, tara nu poate sa scape din legatura vicioasa dintre interesele economice private si politica. Depinde acum de toti politicienii tarii sa vina cu un nou plan pentru a raspunde palmei pe care cetatenii Romaniei au le-au dat-o la referendumul de duminica", a conchis senatorul independent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Geoana editorial New York Times, #Geoana referendum demitere Basescu, #Geoana majoritate Parlament, #Geoana probleme politice Romania , #senator