Geoana ii cere lui Marga sa retrimita Parlamentului lista cu ambasadori propusi de PDL

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 23:42
2519 citiri
Geoana ii cere lui Marga sa retrimita Parlamentului lista cu ambasadori propusi de PDL

Seful comisiei senatoriale de politica externa, Mircea Geoana, i-a cerut miercuri ministrului Andrei Marga sa analizeze propunerile de ambasadori facute de MAE pe vremea Guvernului Ungureanu si sa retrimita Parlamentului lista cu nominalizarile, in vederea unor noi audieri.

"Realizarea obiectivelor de politica externa ale Romaniei este in mod indisolubil legata de o reprezentare corespunzatoare in strainatate, la nivel de ambasador, a tarii noastre. In contextul noilor prioritati ale recent instalatului Guvern, este esential ca Executivul sa analizeze si sa retransmita catre Parlament lista cu ambasadorii propusi pentru diferite tari. Nevoia acestei analize si actualizari este cu atat mai importanta in contextul controverselor care au insotit desemnarea unor ambasadori ai Romaniei in ultima perioada", i-a scris Geoana lui Marga intr-o scrisoare.

Liderul Comisiei senatoriale de politica externa a reclamat si anumite "neregularitati" de la audierile unor ambasadori in data de 24 aprilie in comisiile parlamentare reunite de resort. "In numele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei, va adresez rugamintea de a ne retransmite lista cu propunerile Ministerului Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ramase vacante, astfel incat audierea acestora in Comisiile de politica externa reunite sa poata avea loc in limita timpului ramas din actuala sesiune parlamentara. Neregularitatile constatate la procedura de audiere din data de 24 aprilie 2012 impun reluarea acesteia la o data cat mai apropiata", se arata in textul scrisorii.

Si Titus Corlatean, actual ministru al Justitiei, dar inca presedinte al Comisiei de politica externa din Senat in urma cu cateva saptamani, semnala, pe 24 aprilie, ca puterea din acel moment impune ambasadori in mod "fraudulos", convocandu-se neregulamentar comisiile de specialitate pentru avize, cu scopul de a trimite diplomati in tarile cu comunitati importante, in pregatirea alegerilor.

El a sustinut ca o miza ar fi unul dintre numele propuse, intrucat "pe aceasta lista figureaza o tinta extrem de importanta, de interesanta pentru domnul Traian Basescu", numind-o pe Dana Manuela Constantinescu, cea "care doreste sa fie translatata si detasata la Roma".

"Am incercat sa aflam de ce aceasta graba, de ce aceasta urgenta, de ce aceasta panica? Am descoperit ca pe aceasta lista figureaza o tinta extrem de importanta, de interesanta pentru domnul Traian Basescu, se numeste fostul ambasador al Romaniei in Italia, cine este propus de domnul Traian Basescu in Italia? O distinsa doamna - a carei CV il am aici - se numeste Dana Manuela Constantinescu, actualmente ambasador in Slovenia...care se doreste a fi translatata si detasata la Roma", a spus Corlatean.

"Cine este doamna Constantinescu? - tot respectul pentru domnia sa - domnia sa a fost Sef Serviciu in Ministerul Transporturilor in perioada 1996 - 1999 si ulterior numita de domnul Traian Basescu, Ministru al Transporturilor si Director General al Ministerul Transporturilor, astfel spus, o colaboratoare apropiata a domnului Basescu din anii anteriori, care n-are nici cea mai mica legatura cu serviciul diplomatic de cariera, care a beneficiat de sinecura politica calduta in Slovenia si care acum se doreste a primi misiunea de la comandantul suprem de a rezolva alegerile parlamentare din toamna acestui an, - unde? - la Roma, acolo unde se afla o importanta comunitate romaneasca", a completat senatorul PSD.

El a spus ca "este absolut inacceptabil ca oameni cu functie de raspundere din legislativ" sa incalce regulile "doar din dorinta de a servi pe Traian Basescu". "Este absolut inacceptabil din punct de vedere institutional ca un sef al statului, un Presedinte al Romaniei sa dea ordine institutiei Parlamentului, este absolut inacceptabil ca oameni cu functie de raspundere din legislativ, din Parlament sa accepte sa fie slujitorii unui Presedinte - o alta putere in stat - sa accepte sa execute ordinele de pe o zi pe alta, cu incalcarea regulilor, regulamentelor, cu incalcarea unei practici pe care o aveam la Comisia de politica externa, doar din dorinta de servi pe Traian Basescu", a continuat senatorul.

Corlatean a mai spus ca toate aceste hotarari vor fi contestate si va fi reluata procedura. "Toate aceste avize sunt lovite de nulitate, reprezinta o frauda, o rusine si vor fi contestate, le vom contesta la Biroul Permanent, la Birourile Permanente Reunite si bineinteles, va trebui sa reluam aceasta procedura", a declarat el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Geoana Marga reanalizare ambasador, #Geoana lista ambasadori PDL , #senator