Geoana ii scrie lui Basescu: Votarea motiunii in 15 iunie respecta Constitutia

Joi, 10 Iunie 2010, ora 20:19
2719 citiri
Geoana ii scrie lui Basescu: Votarea motiunii in 15 iunie respecta Constitutia
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a raspuns oficial joi presedintelui Romaniei in legatura cu devasarea datei la care se dezbate motiunea de cenzura, precizand ca potrivit Constitutiei acest lucru nu se poate face inainte de 3 zile de la data prezentarii ei in Parlament.

"In legatura cu scrisoarea dumneavoastra de astazi, 10 iunie a.c, prin care atrageti atentia asupra faptului ca Parlamentul, in mod gresit, ar fi stabilit termenul pentru dezbaterea motiunii de cenzura, doresc sa va comunic ca stabilirea zilei in care se va acorda votul asupra motiunii de cenzura este atributul exclusiv al Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, cu respectarea Constitutiei, a Regulamentului plenului comun, precum si a legilor in vigoare.

Organizarea interna a Parlamentului este de competenta exclusiva a Legislativului, liber de orice ingerinte ale celorlaltor puteri, conform principiului separatiei puterilor in stat", se arata in scrisoarea de raspuns a presedintelui Senatului.

Conform acesteia, "art. 113 alin. (3) din Constitutie, republicata, prevede ca motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand aceasta a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Prin urmare, textul constitutional prevede ca motiunea de cenzura nu poate fi dezbatuta inainte de 3 zile de la data prezentarii acesteia in fata Parlamentului, insa poate fi dezbatuta dupa implinirea acestui termen la o data stabilita de Birourile permanente ale celor doua Camere. Mentionez ca ori de cate ori Constitutia a dorit stabilirea unor termene fixe sau precis determinate a folosit, de principiu, urmatorii termeni: "in cel mult..." (a se vedea in acest sens dispozitiile art. 93 alin. (2) din Constitutie), "in termen de ..." (a se vedea spre exemplu dispozitiile art. 103 alin.(2) din Constitutie) sau "la implinirea unui termen de ..." (art. 78 din Constitutie)".

"Mai mult, potrivit practicii si cutumei parlamentare, incepand cu 2005 nu mai putin de 8 motiuni de cenzura s-au dezbatut intr-un termen mai mare de 3 zile de la citirea lor in plenul Parlamentului".

"In concluzie, domnule Presedinte, doresc sa va reasigur de faptul ca votarea motiunii de cenzura in data de 15 iunie respecta intocmai termenele constitutionale. De asemenea, doresc sa va asigur de faptul ca, in calitate de Presedinte al Senatului Romaniei, voi respecta intotdeauna litera si spiritul Constitutiei, precum si legile in vigoare", se mai arata in scrisoarea de raspuns a presedintelui Senatului.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Mircea Geoana Senat, #Geoana motiune cenzura, #Geoana scrisoare Basescu , #senator