Geoana: Managerii straini la companiile de stat, o propunere "smechereasca"

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 23:27
3405 citiri
Geoana: Managerii straini la companiile de stat, o propunere "smechereasca"

Mircea Geoana, presedintele Senatului, este de parere ca propunerea privind aducerea unor manageri straini la companiile de stat este una "smechereasca", avand in vedere ca nu se va schimba nimic, atata vreme cat consiliile de administratie ale acelor companii vor fi aceleasi.

"Este o propunere romaneasca smechereasca, intr-o firma, iau un om, dar eu pastrez consiliul de administratie numit de la Ministerul de Finante, de Guvern, de Ministerul Economiei, e tot de la stat, e tot de-al meu", a explicat Mircea Geoana, miercuri, la Money Channel.

Presedintele Senatului a declarat ca, in opinia sa, este o chestiune de prudenta sa existe in continuare mari companii care sa ramana in proprietatea statului, dar ca un manager privat nu ar fi suficient pentru a aduce mai mari profituri.

"Nu e suficient sa ai un manager strain in fruntea firmei, daca nu ai si un consiliu de administratie depolitizat si profesionist", a continuat Mircea Geoana. Acesta a adaugat ca este un partizan al sistemelor din Franta, unde statul are o participatie de 15 pana la 30-40% din companii, un procent indeajuns de mare pentru a putea lua decizii cu greutate.

FMI este mai flexibil si mai social decat acum zece ani

Seful Senatului este de parere ca problemele in relatia cu Fondul Monetar International vin din faptul ca specialistii Guvernului Romaniei nu sunt destul de pregatiti, guvernul nefiind capabil sa vina cu masuri de stimulare economica si raportandu-se mereu la politica BNR.

Guvernul Romaniei pare sa fie "o anexa la politica monetara care pleaca de la Banca Nationala", adauga Mircea Geoana, sustinand ca in conditiile in care guvernantii "nu si-au facut lectiile", FMI "vine si le arata de unde sa copieze", situatie care s-a repetat si in cazul scrisorii prezentate Fondului.

Mircea Geoana adauga ca a fost dezamagit de continutul scrisorii, avand in vedere ca aceasta nu continea semnale de incurajare pentru mediul privat, precum o scadere de taxe si de impozite. Cu toate acestea, seful Senatului sustine ca Fondul Monetar este mai flexibil decat in urma cu zece ani.

"FMI este mai flexibil si mai social decat acum zece ani, acum sunt parfum. De vina sunt cei care conduc Romania si nu pot sa dea politici alternative. Cei care dau cu pietre in FMI gresesc, nu FMI este de vina, nimeni nu este atat de nebun incat sa nu doreasca sa se relanseze economic Romania, Uniunea Europeana are interese economice ca Romania sa se relanseze", mai spune Mircea Geoana.

Liderul social-democrat este de parere ca este nevoie de o mai multa disciplina in cheltuirea banului public si ca ministrii sa fie atenti "ca firmele de stat sa nu fie pusculite de partid, ca statul sa nu fie capusat de firme de partid sau de firmele sotiei".

Mircea Geoana spune ca i-ar sfatui pe democrat-liberali sa nu mai vorbeasca despre iesirea din criza, in conditiile in care imbunatatirea situatiei economice nu se resimte in buzunarele romanilor, puterea de cumparare a scazut cu 9% iar somajul este foarte mare.

"Cifrele in somaj sunt complet false. Avem 7 si ceva la suta in comparatie Spania, spre exemplu, care are 20%. (...). Insa asta in conditiile in care avem 2 milioane si ceva de romani plecati la munca in strainatate si avem o economie subterana de aproape o treime din PIB-ul romanesc, cifrele sunt complet nereale, avem de fapt un somaj mai mare", a spus Mircea Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mircea Geoana, #Geoana manageri privati, #Geoana propunere smechereasca , #senator