Geoana: Propanganda de tip stalinist de la Chisinau "a inceput sa prinda in Occident"

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 17:59
2013 citiri
Geoana: Propanganda de tip stalinist de la Chisinau "a inceput sa prinda in Occident"
Foto: Antena3

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a exprimat marti ingrijorarea in legatura cu pozitia tarilor occidentale fata de atacurile lui Vladimir Voronin la adresa Romaniei, spunand ca "propaganda de tip stalinist de la Chisinau" a inceput sa prinda in Occident.

"Uitati-va cat de putine cancelarii occidentale, cu exceptia Frantei, au reactionat la propaganda antiromaneasca violenta, care pleaca de la Chisinau si intretinuta din alte cancelarii ceva mai de la rasarit, si cred ca acest moment dificil pentru regiune, dificil pentru Moldova, dificil si pentru zona noastra a trebuit sa ne conduca la o reasezare si la o regandire a modului in care ne raportam la aceste evenimente.

Suntem o tara care avem relatii relativ dificile cu majoritatea vecinilor nostri", a spus Geoana la dezbaterea de la Senat asupra raporturilor diplomatice cu Republica Moldova.

El a mai explicat ca vina apartine, in parte, si oficialilor romani. "Si noi am facut greselile noastre. Si lideri de la Bucuresti au facut, poate, declaratii care au fost folosite de propaganda de tip stalinist de la Chisinau ca argumente cu privire la o intentie ostila din partea Romaniei si, din pacate, acest tip de propaganda a inceput sa prinda, inclusiv in Occident.

Inclusiv in presa internationala! Si aici cred ca trebuie sa fim extrem de clari ca avem interese in Republica Moldova, dar, evident, interesele noastre sa fie interese bazate pe respectul fata de legile internationale si fata de realitatile politice", a explicat Geoana.

Liderul PSD a apreciat ca institutiile romanesti au fost depasite de "evolutiile dramatice" din Republica Moldova si a sustinut ca este nevoie de o noua politica la rasarit si de relansarea relatiilor cu Federatia Rusa.

"Este extrem de clar ca modul in care ne-am raportat la spatiul rasaritean, inclusiv la evolutiile dramatice din Republica Moldova din punct de vedere al institutiilor romanesti in ultima perioada, au fost depasite de evenimente.

Este nevoie sa regandim modul in care ne implicam in spatiul rasaritean, este nevoie de o noua politica la rasarit, este nevoie de o relansare, inclusiv a relatiilor cu Federatia Rusa, si, este evident, obligatia Romaniei ca, de o maniera mai sofisticata si mai eficienta, sa readucem subiectul granitei de rasarit a UE si a NATO in atentia decidentilor occidentali", a spus Geoana.

Presedintele Senatului a adaugat ca, atat la Bruxelles, cat si la Washington, interesul pentru evolutiile din zona estica este "mult redus", desi state precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia se afla intr-o perioada de "imensa dificultate, cu implicatii strategice si cu rezultate ce pot sa afecteze nu numai interesul national romanesc, dar si interesul occidental in sens mai larg".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mircea Geoana Moldova, #revolta Chisinau, #proteste Moldova , #senator