Mircea Geoana cere mai putina "inflacarare" cand e vorba de Rosia Montana

Miercuri, 31 August 2011, ora 23:23
1516 citiri
Mircea Geoana cere mai putina "inflacarare" cand e vorba de Rosia Montana
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului Mircea Geoana sustine ca dezbaterea proiectului exploatarii de la Rosia Montana a devenit una partizana, "iar cel mai grav lucru care se poate intampla este blocarea in acest impas", drept urmare propune o alta abordare, una mai putin inflacarata.

"Dezbaterea a devenit una partizana, iar cel mai grav lucru care se poate intampla este sa ne blocam in acest impas. Ceea ce vreau sa propun este o alta abordare asupra cazului Rosia Montana, o abordare mai putin inflacarata, putin mai rationala, care sa cuprinda cadrul mai larg al exploatarii resurselor subsolului: zacamantul de la Rosia Montana este doar unul dintre zacamintele minerale valoroase pe care le are la dispozitie Romania", scrie Mircea Geoana pe blogul personal.

Presedintele Senatului subliniaza faptul ca tara noastra nu are o strategie in ceea ce priveste exploatarea resurselor minerale.

"Primul lucru pe care vreau sa-l subliniez este ca Romania nu are o strategie in ceea ce priveste exploatarea resurselor sale minerale. In lipsa acestei viziuni se actioneaza de cele mai multe ori dupa ureche. Investitiile nu sunt suficient de bine planuite, profiturile si avantajele statului roman sunt de cele mai multe ori insuficient analizate, la fel cum nu sunt suficient analizate si riscurile. O strategie integrata cost-beneficii pentru resursele minerale ne-ar permite sa stim unde si cum sa exploatam si ce sa cerem de la investitori. Europa ne-a luat-o inainte", sustine social democratul.

Mircea Geoana mai atrage atentia ca Romania nu are un serviciu geologic, de aceea statul nu are inca instrumentele necesare sa realizeze strategii de dezvoltare a zacamintelor concesionate.

"Al doilea lucru pe care vreau sa-l subliniez este lipsa unui serviciu geologic al Romaniei. In Europa exista 29 de servicii geologice, cu roluri bine definite in elaborarea strategiei nationale in privinta resurselor minerale, bazata in general pe utilizarea fondului national de date geologice, diferita de viziunea tactica, de gestiune a fondului national de rezerve, a serviciilor de concesiuni miniere si petroliere (in cazul Romaniei, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale). Romania este a 4-a tara ca georesurse in Uniunea Europeana. Este de neacceptat ca in aceste conditii sa nu avem un serviciu geologic, pentru a ne putea permite sa prioritizam investitiile in acest sector. Mai ales ca piata exista.

Un val de investitori strategici (societati miniere si petroliere importante) precum Barrick Gold Corporation, Chevron, Exxon Mobil, Total, etc. si-au anuntat intentiile de a investi in Romania, tintind in special zacaminte de aur si hidrocarburi conventionale si neconventionale. Statul roman nu are inca instrumentele necesare pentru a realiza strategii de dezvoltare a zacamintelor concesionate", mai noteaza presedintele Senatului.

Mircea Geoana vrea sa stie care este impactul investitiei asupra economiei romanesti, cate locuri de munca creeaza proiectul si cati bani primeste Romania de pe urma derularii proiectului. De asemenea, crede ca oficiali ai statului roman nu ar trebuie sa se pronunte in favoarea sau impotriva proiectului pana nu se vor afla raspunsurile la aceste intrebari.

"Nu cred ca este oportun ca vreun oficial al statului roman, indiferent de pozitia sa in stat sa se pronunte in favoarea proiectului sau impotriva lui pana cand Guvernul nu face publica o informare completa a costurilor si a beneficiilor estimate. Pe un plan mai larg, insa, dezbaterea inflacarata despre Rosia Montana arata clar ca avem nevoie de o strategie a exploatarii resurselor miniere, fie si numai pentru ca avem nevoie cu totii sa vorbim in cunostiinta de cauza.

Este clar ca nu tratam cu suficienta seriozitate subiectul resurselor minerale ale Romaniei. Solutia este mai multa rationalitate, de ambele parti, nu mai multa pasiune", a conchis Geoana.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mircea Geoana Rosia Montana, #strategie Romania resurse naturale , #senator