Mircea Geoana: Trebuie evitate excesele privindu-i pe rromi

Marti, 31 August 2010, ora 18:45
1028 citiri

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat marti, la finalul intrevederii cu presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, ca discutia s-a axat in primul rand pe subiectul referitor la expulzarea rromilor din tarile europene.

Potrivit lui Geoana, sistemul democratic european trebuie respectat, iar excesele "evitate".

"A fost o intalnire extrem de oportuna pentru ca subiectele zilei nu au cum sa nu fie pe agenda Consiliului Europei si Adunarii Parlamentare. Am indicat, intr-o maniera extrem de clara, subiectul expulzarii romilor din anumite tari europene. In opinia mea, conventiile europene si sistemul democratic european trebuie sa isi spuna cuvantul. Evident exista nevoia respectarii ordinii, dar trebuie sa evitam excesele si generalizarile, care risca sa duca la perturbari democratice destul de serioase", a declarat presedintele Senatului.

De asemenea, in cadrul intrevederii s-a discutat si despre nevoia ca sistemul judiciar din Romania sa fie "reformat" pentru ca, in viitor, numarul romanilor care apeleza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sa scada.

"Am vorbit si despre nevoia ca in relatia noastra cu Consiliul Europei sa beneficiem de expertiza Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste reformarea Constitutiei. Trebuie sa gasim modalitati de reformare a sistemului judiciar din Romania astfel incat mai putini romani sa fie obligati sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a-si gasi dreptatea. Acest lucru este un subiect de preocupare atat pentru Romania, cat si pentru Consiliul Europei. Romania este intr-un foarte neplacut top al tarilor ai caror cetateni sunt nevoiti sa apeleze la CEDO", a mai spus Mircea Geoana.

Nu in ultimul rand, presedintele Senatului a precizat ca discutia a vizat si nevoia ca Republica Moldova sa primeasca in continuare asistenta pentru asigurarea unui "proces democratic transparent pentru referendumul care se apropie in aceasta tara".

La intalnirea presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei cu presedintele Senatului au mai participat, intre altii, presedintele comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean si presedintele comisiei pentru aparare, Teodor Melescanu.

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, s-a mai intalnit marti cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, urmand apoi sa aiba o intrevedere si cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dar si cu Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Mircea Geoana senat rromi, #excese Geoana , #senator