Cum te faci premier in Romania anului 2008?

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 19:14
2236 citiri
Cum te faci premier in Romania anului 2008?

Cum te faci premier intr-o Romanie a anului 2008 care s-a saturat de lupta anticoruptie si de DNA, s-a saturat de justitia curat murdara si de magistratii cu o mana pe ciocan si cu cealalta in buzunar?

Intr-o Romanie care s-a saturat de mita la nivel inalt si de dosare care trec prin instanta ca rata prin apa, s-a saturat de razboiul public dintre taberele lui Calin Popescu Tariceanu si a lui Traian Basescu, s-a saturat, poate, de lipsa de responsabilitate a celor doi, mascata uneori intr-o incapacitatea de a comunica?

Intr-o Romanie care s-a saturat de aceleasi minciuni electorale triste, expirate si ridicole, repetate iar si iar in fiecare an electoral, Romanie care insa inca este sensibila la promisiunile fara acoperire de crestere a nivelul de trai?

Cum? Te trezesti intr-o vineri si spui ca vrei sa fii prim-ministru. Coincidenta sau nu, cu aceeasi dorinta mareata s-au trezit, pe 29 august, Calin Popescu Tariceanu, Theodor Stolojan si Mircea Geoana.

Primul s-a uitat in oglinda si s-a asigurat ca are toate atuurile unui june-prim care mai vrea un mandat in fotoliul deja incalzit patru ani, al doilea, cum a spus seful statului despre Florin Calinescu, defunctul "draga Stolo" a fost revitalizat de garda veche a PD-ului ca datorie ramasa neplatita din 2004, iar Geoana, ca un Frodo care a cazut sub vraja inelului neoas romanesc - ciolanul - i-a aruncat un ochi dulce Danielei Popa si s-a anuntat candidat al PSD pentru functia de premier, vis pe care probabil il are in fiecare noapte de cativa ani incoace.

Daca in ziua cea mare, Tariceanu a renuntat la casca si la limbajul nou-dobandit de santier si a revenit la costum, iar Geoana, prins in vartejul emotiilor, si-a suflecat manecile pana aproape de umeri, Stolojan a apelat, dupa cum deja bine stie toata lumea, la o imagine ceva mai nonconformista si si-a anuntat intentiile serioase in chiloti.

Ca un Neptun scos de la naftalina, a iesit, nu din valurile marii, ci dintr-o piscina banala, cu bustul usor scheletic dezgolit si cu o pereche de tenisi in picioare. Pesemne, s-a gandit sa adapteze vechea zicala "nu conteaza cat de lung am parul, conteaza cum si cat gandesc" la "nu conteaza cate haine am pe mine, conteaza ce si cum zic".

Febra parlamentarelor

Cum vara lui 2008 a stat sub semnul alegerilor parlamentare din toamna, iar demnitarii numai vacanta n-au avut, cele trei mai partide de pe teatrul de lupta politica din Romania - PSD, PNL si PD-L - au profitat de zilele insorite sa analizeze si sa reanalizeze, sa stea pana tarziu in noapte si sa scoata dintr-o palarie verde un program de guvernare care sa fie inghitit si de data asta, iar dintr-o alta palarie, fara dosare, ministrii pentru eventualul guvern.

Din calculele estivale nu au lipsit nici aliantele preelectorale. Daca PSD s-a ales cu timpii de "antene" ai PC inca dinainte de alegerile locale, timpul a demonstrat ca o posibila alianta PSD-PNL s-a copt de pe margine pentru ca protocolul nu a mai fost semnat. Teoretic!

Pe de alta parte, partenerii de guvernare ai PNL, udemeristii, au anuntat, asa cum era de asteptat, ca isi sustin colegii si la alegerile parlamentare din 2008.

Desi lupta pentru putere se da individual sau cu aliante mai vechi, razboiul impotriva PD-L este un acord tacit acceptat in unanimitate de PSD, PNL, PC si UDMR.

La polul opus, partidul prezidential a reusit in vara asta o premiera politica: sa-l faca pe Traian Basescu sa se simta umilit din cauza intelegerii dintre Emil Boc si dusmanul de moarte al sefului statului, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.

Tariceanu, Geoana si Stolojan, schimbarea la fata pentru guvernare

Dupa ce a vazut care sunt rezultatele independentului Sorin Oprescu care, urmand exemplul de "om dintr-o bucata" promovat de Traian Basescu, a acuzat sistemul ticalosit in discursurile sale pur basesciene, actualul sef al Executivului, la indemnul consilierilor Silberstein si Finkelstein, a adoptat noua moda mai relaxata in politica.

Nu doar ca a lasat garda jos privind defensiva ferventa la adresa sefului statului, dar a incercat sa convinga ca el taie si spanzura in PNL cand, dupa alegerile locale, i-a cerut demisia lui Ludovic Orban din functia de presedinte al organizatie de Bucuresti a PNL.

Transformarea de peste vara a premierului nu se opreste aici: Tariceanu, care nici pe bicicleta nu a renuntat la costum, a demonstrat ca este mana forte si in inspectia facuta la pasajul Baneasa.

"Ai vreo treaba cu proiectul asta cumva? E, nu pot sa cred! Ia vino-ncoace! Deci, fratele meu, vreau sa vad un grafic de lucrari, o prezentare, ce ati facut pana acum. Tu de ce ai venit aici? Pentru ce? Ca sa stai sa te uiti de la distanta?", i-a spus premierul directorului general al Companiei de Autostrazi, Dorin Debucean.

Inundatiile au fost mana cereasca pentru politicieni, iar Tariceanu nu a pierdut ocazia. Si-a intrerupt concediul pentru cateva bai de multime, asemeni sefului statului, si intruniri ale comitetului pentru situatii de urgenta.

De data aceasta insa, premierul Tariceanu nu le-a mai explicat pe ton rastit sinistratilor ca e cazul sa-i cazeze la hotel. La fel s-a intamplat si cu primii cinci kilometri de drum din autostrada Transilvania, care au starnit un adevarat pelerinaj printre politicienii care vor sa culeaga ceva in toamna.

Intr-o alta maniera, Geoana, care lasa de inteles ca in fiecare an in preajma sarbatorilor isi doreste de la Mos Craciun fotoliul de premier, frustrat pesemne ca PNL s-a facut ca ploua si a facut uitat de alianta pre-electorala, s-a razbunat cu motiuni de cenzura, a cerut demisia lui Cristian Adomnitei si a intarit alianta cu PC.

La fel ca si Tariceanu, Geoana a incercat sa se impuna in propriul partid prin modificarea Constitutiei privind imunitatea demnitarilor, insa protejatul Nastase si ostilul Iliescu i-au dat peste nas intr-un moment in care lupta pentru fiecare procent care poate duce mai aproape de guvernare este una apriga.

In afara de aparitia in chiloti, cum a titrat presa centrala, Stolojan si-a pregatit din umbra, dar minutios, fiecare miscare, atitudine invatata probabil de la seful statului. In loc sa se gandeasca la alianta PSD-PNL care pare ca merge mai departe in ciuda comenzilor de la centru, pedelistii au scrasnit din dinti si, inainte de lansarea premierului de campanie si a garniturii de ministri ai PD-L, au dezbatut indelung cine sa ocupe portofoliile ministeriale.

Stolojan, prafuit, sters si apoi prezentat ca nou pentru functia de premier ce isi propune sa conduca guvernul Romaniei, nu putea scoate din maneca decat un as patat: pe Monica Macovei pentru portofoliul Justitiei.

Toate-s vechi si noi sunt toate

Desi acum moarta si ingropata atat de PNL, dar si de actualul PD-L (PD + PLD), Alianta Dreptate si Adevar isi propunea, in 2004, sa ofere conditii de trai mai bune romanilor plecati sa munceasca in strainatate si sa-i convinga astfel sa se intoarca in tara.

"Nu vom recurge la mineriade ca sa aranjam jocurile politice. Nu vom intretine o economie de prada, parazitara. Cercurile clientelare nu vor mai domina politicile publice. Opozitia nu va mai fi subminata si tratata cu dispret. Presa nu va mai fi controlata financiar si politic. Societatea civila nu va mai fi defaimata si slabita", spunea Calin Popescu Tariceanu in 2004.

Acelasi Tariceanu care si-a anuntat cu mandria unei reusite doar de el stiute candidatura pentru un nou mandat in fruntea Executivului spunea acum patru ani ca unul dintre pilonii de guvernare ai Aliantei D.A. este "o colaborare de exceptie cu presedintele tarii: "asa cum stiti, Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale cu misiunea de a fi un presedinte-jucator.

Contam pe Traian Basescu, ca presedinte al Romaniei si ca aparator al Constitutiei, sa se implice in lupta impotriva coruptiei, sa contribuie la functionarea legala a institutiilor statului, sa sprijine independenta administratiei locale si sa reprezinte asteptarile tuturor romanilor fata de guvernare. Presedintele-jucator va fi un partener al Guvernului pe care il voi conduce.

Un alt pilon a fost relansarea Parlamentului. "Odata cu incheierea tranzitiei, Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a guvernului sau o casa de odihna pentru pensionarii politicii. Noi vrem sa facem din Parlament o sursa pentru o guvernare viabila.

De aceea, solicitam astazi sprijinul Parlamentului pentru realizarea proiectului national de integrare europeana. De aceea, atat eu cat si ministrii din cabinetul pe care il voi conduce vom fi in Parlament in mod constant, solidari si responsabili in raport cu prioritatile tarii".

Totodata, Tariceanu a pledat in 2004 pentru o justitie independenta. "Ca liberal, cred in domnia legii ca sursa a bunastarii, progresului si a dreptatii sociale. Doar o justitie independenta garanteaza o guvernare viabila.

Este principala sursa de incredere in viata publica si in clasa politica. Ca prim-ministru, imi asum aceasta misiune de a demonstra ca Guvernul poate actiona productiv si eficient in litera si spiritul legii".

"Vremea baronilor locali a trecut (...) Reconstructia bunastarii in Romania este incompatibila cu coruptia. De aceea Guvernul pe care il voi conduce va combate coruptia printr-o strategie de tip integrat. Ne vom axa pe preventie si pe aplicarea efectiva a legilor, avand ca suport cooperarea intre puterea executiva pe cele doua nivele - Presedintie si Guvern, puterea legislativa, puterea judecatoreasca, puterile locale si societatea civila.

Vom curata administratia publica prin introducerea standardelor de calitate pentru servicii si utilitati publice si reglementarea mai exacta a conflictelor de interese.

Guvernul va colabora cu Parlamentul pentru elaborarea unei legi privind activitatea de lobby. Reconstructia bunastarii in Romania este strans legata de depolitizarea Justitiei.

Guvernul pe care il voi conduce va garanta independenta efectiva a puterii judecatoresti. Vom lansa strategia actualizata de reforma a sistemului judiciar cel mai tarziu pana in martie 2005.", mai spunea Tariceanu tot in 2004.

Candidatura din 2008 a lui Tariceanu pentru un nou mandat la sefia Executivului demonstreaza, fara doar si poate, ca premierul considera ca si-a tinut promisiunile: se intelege de minune cu presedintele Romaniei, in Parlament nu mai doarme nicio molie uitata de moarte acolo si am reusit sa aderam la Uniunea Europeana fara sa fim monitorizati pe justitie.

In 2008, PNL lasa "modestia la o parte" si isi insuseste intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cum promisiunile electorale sunt mereu la moda, PNL isi joaca cartile cum stie mai bine: cresteri salariale si de pensii, crearea legislatiei pentru acordarea pensiilor pe grupe de ramura si cresterea pensiilor pentru agricultori, investitii, modernizare si bunastare, probabil aceeasi bunastare din 2004.

Teoretic, viitorul guvern liberal urmareste atragerea, in urmatorii patru ani, a peste 100 de miliarde de euro in baza politicilor publice ce au in vedere atragerea fondurilor europene, investitiile din fondul de stat, investitiile din sectoarele energetice si investitiilor straine directe si asigura ca in urmatorii patru ani nu vor fi majorari de impozite, ci dimpotriva, va continua politica ultimilor ani "in care am avut impozite mai mici, dar venituri mai mari al buget".

PD, acum PD-L, care a avut acelasi program de guvernare cu PNL in 2004, ai carui ministri au fost inlaturati de la guvernare, promite accelerarea recuperarii decalajelor Romaniei fata de media europeana, insanatosirea institutionala a statului, predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri, sustenabilitatea actiunilor guvernamentale prin luarea in calcul a efectelor economice, sociale, tehnologice, de mediu, etc, pe termen lung si consultarea periodica a partenerilor sociali.

PD-L promite, in programul sau de guvernare, ca in perioada 2009-2012 PIB pe locuitor va ajunge la 62% din media europeana, salariul mediu va fi de 900 de euro, iar pensia medie, de 405 euro. In plus, PD-L asigura ca daca va ajunge la guvernare salariul minim va ajunge la 50% din salariul mediu, democrat-liberalii dorind sa introduca si o pensie sociala minima care sa scoata din saracie pensionarii cu pensii mici.

PD-L mai sustine, conform programului de guvernare, ca va aloca 6% din PIB pentru educatie, precum si repozitionarea sociala a meseriei de profesor, prin cresterea atractivitatii financiare si sociale a carierelor didactice. Democrat-liberalii mai promit decentralizarea si debirocratizarea sistemului de invatamant si "toleranta zero la actele de coruptie".

In domeniul sanatatii, democrat-liberalii promit asigurarea de ingrijiri medicale la nivel calitativ superior, prin acreditarea spitalelor si asigurarea efectiva a ingrijirilor medicale. Totodata, mai propun si infiintarea "Oficiului pentru promovarea si protectia drepturilor pacientilor".

In privinta pietei muncii si a securitatii sociale, PDL anticipeaza cresterea gradului de ocupare la circa 65% in 2012, de la circa 59% in prezent, si acordarea indemnizatiei de somaj diferentiat ca perioada si cuantum, precum si stimularea ramanerii pe piata muncii a persoanelor in varsta.

Obiectivul tinta pentru anul 2012 al PDL este "atingerea unui nivel al PIB pe locuitor de 62% din media europeana". Calcand in picioare obiectivele Aliantei D.A., la fel ca si PNL, PD-L promite din nou verzi si uscate pentru cei care mai au urechi sa auda.

In 2004, PSD-istii au candidat in aceeasi formula ca si in 2008, in alianta cu PC, atunci PUR. Desi au castigat alegerile parlamentare (37.16% din voturile pentru Senat si 36.64% pentru Camera Deputatilor), candidatul PSD, Adrian Nastase a pierdut alegerile prezidentiale, ceea ce a dus la pierderea puterii.

PUR (actual PC) a parasit alianta cu PSD dupa alegeri la presiunile presedintelui Traian Basescu, care a refuzat sa numeasca un premier din afara aliantei D.A. si a amenintat cu alegerile anticipate, in favoarea unei coalitii de guvernare cu PD, PNL si UDMR.

Dupa ce a stat patru ani pe bara, PSD vrea sa isi ia revansa cu "drumuri mai bune si Mircea Geoana premier". Alianta PSD- PC si-a prezentat programul de guvernare, un program care pune accent pe protectia sociala, pe dezvoltarea infrastructurii, dar si pe stimularea micilor intreprinzatori.

Cresterea pensiilor si reducerea TVA la alimentele de baza sunt alte doua puncte importante din oferta de guvernare, lansata in dezbatere publica. Drumurile sunt inca una din prioritatile Aliantei PSD-PC, care isi propune sa construiasca in patru ani, 1.000 de kilometri de autostrada, centurile aferente marilor orase, dar si alti 1.000 de kilometri de cai ferate.

De asemenea se are in vedere construirea a opt stadioane nationale la nivelul standardelor UEFA. Mircea Geoana a anuntat ca oferta de guvernare a Aliantei PSD-PC se bazeaza pe pastrarea impozitului pe profit la nivelul actual de 16% La randul sau, presedintele patridului Conservator Daniela Popa a declarat ca principala preocupare a Aliantei este de a gasi solutii la problemele oamenilor.

Uninominalul atipic

Spre deosebire de anii trecuti, la alegerile parlamentare din toamna vom vota uninominal, sistem ce nu garanteaza ca votul popular este bine reprezentat in rezultat, ci, mai degraba, ca cel care castiga ia totul. Asadar, cum nu vom mai vota pe liste, ci candidati individuali, pe cine vom pune stampila? Pe corupti? Pe colaboratori cu Securitatea? Pe vedete? Dintre toate dudele propuse de PSD, PNL si PD-L, pe care mai putin rele le vom alege?

Dincolo de teorii ale comportamentului electoral, de voturi rationale sau irationale, alegerile din Romania post-comunista s-au concentrat decisiv pe rolul "emotionalului". De fiecare data rezultatul alegerilor a fost determinat de votul impotriva puterii sau de implicarea electoratului intr-un conflict bipolar, intre doua forte politice antagoniste.

Cum vor arata alegerile parlamentare din 2008 din punctul asta de vedere? Antagonismul politic actual se formeaza pe relatia Traian Basescu si PD-L vs PSD, PNL, PC, UDMR. Prin urmare, nu exista o ostilitate evidenta fata de activitatea Guvernului, mai ales ca acesta este perceput drept slab, fara forta, minimal.

Mai mult, electoratele PSD, PNL si PD-L sunt destul de mult atasate fata de partide in acest moment, trendul de la europarlamentare pare a se mentine si la parlamentare in ceea ce priveste prezenta foarte scazuta la vot, electoratul nehotarat sau dezinteresat va fi probabil greu de adus la vot in actualul context politic, iar teme ca justitia sau lupta anticoruptie par a fi iesit de pe agenda cetateanului, mult mai interesat de nivelul de trai.

In ciuda iubirii pe care Tariceanu, Geoana si Stolojan o poarta guvernarii, careia mii de lacrimi nu-i ajung si tot mai multe cere la fiecare patru ani, se pare insa ca tot Zeus este cel care va hotari care "program de guvernare" este mai bun! Iar, asa cum ne-a dovedit din plin pana acum, Traian Basescu adora sa ofera surprize si sa plateasca polite in momentele cheie.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#parlamentare, #alegeri, #premier, #candida, #Calin Popescu, #Mircea Geoana, #Theodor Stolojan , #stiri Mircea Geoana