Geoana, despre panselute cu 500% profit si unde ne da lectii Bulgaria

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 23:17
2643 citiri
Geoana, despre panselute cu 500% profit si unde ne da lectii Bulgaria

Fostul presedinte al PSD, senatorul independent Mircea Geoana, a vorbit, duminica seara, despre faptul ca Romania are nevoie de o regandire a modului in care sunt cheltuiti banii publici, spunand ca sunt capitole la care am putea invata de la Bulgaria.

"In primul rand e clientela - anumite firme sunt abonate la contracte publice si numai ele primesc banii. Uitati-va la panselute din orase, profitul e de 500%. E rentabil, nu numara nimeni.

A doua problema - slaba capacitate de a masura actiunea banilor investiti. Spre exemplu, faci o scoala noua, apoi se schimba ministrul si inchide scoala pentru ca nu au suficienti elevi. Aceasta lipsa de eficacitate se poate rezolva prin oprirea politizarii administratiei . In America, regula ca pana la subsecretar de stat sunt politici (...) Restul administratiei e depolitizata, e relativ bine platita", a spus Geoana la B1 TV.

El a dat ca exemplu Bulgaria, despre care spune ca uneori o privim de sus.

"Ne plangem ca sunt taxe si impozite prea mari in Romania, pe buna dreptate. Bulgarii au crescut veniturile la buget de la 32% la aproape 40% in trei ani de zile, pastrand taxele mai reduse.

"Au facut trei lucruri -unu- o reforma la sange a administratiei fiscale - le-au concentrat in cinci regiuni, a scazut spaga si influenta inspectorului fiscal. Al doilea lucru, au inventat in vama bulgareasca, pe langa vamesii lor, o firma britanica platita, Crown's Agents, care verifica si ei TIR-urile. Al treilea, au bagat in Constitutie un lucru simplu - nu pot creste taxele daca nu ai o treime din voturile din Parlament - asigura stabilitatea", a afirmat Geoana.

In opinia sa, asemenea lucruri sunt necesare, in conditiile in care Romania va trece alaturi de intreaga lume prin perioade foarte grele in 2012.

"Ce se intampla - ma uit cu destula preocupare la ce se intampla in tara si in lume. Nu am vazut de multa vreme o perioada mai turbulenta decat cea pe care o traversam (...) suntem intr-un turbion. E ca la alpinism, ne agatam de un punct, ceva, dar nu e de ajuns (...) e dincolo de soarta mea sau soarta proiectului meu politic. Vad cum ne cuprinde un soi de cinism si lipsa de incredere ca se poate intr-un fel sau altul depasi aceasta situatie", a mai spus Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Geoana panselure, #Mircea Geoana comparatie Bulgaria , #stiri Mircea Geoana