Marele handicap al lui Mircea Geoana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 18:36
3664 citiri
Marele handicap al lui Mircea Geoana
Foto: Cotidianul

Intotdeauna m-am intrebat cum o arata si o suna Mircea Geoana atunci cand e natural? Si intotdeauna aceasta prima intrebare a iscat inca una: dar este dl. Geoana, vreodata, natural? Greu de imaginat un raspuns pozitiv.

De fapt, in raspunsul la aceasta intrebare trebuie cautata principala cauza pentru care presedintele PSD nu poate trece pragul de 30%, situandu-se mereu sub scorul PSD. Mircea Geoana duhneste a ipocrizie si oportunism, in pofida parfumului occidental pe care si-l toarna cu sticla.

Duhoarea aceasta alunga nehotaratii si este greu de suportat chiar pentru o parte din partid si pentru o halca din electoratul PSD.

Boli vechi

Ipocrizia si oportunismul sunt boli vechi ale lui Mircea Geoana. Sa ne amintim doar episodul noiembrie 1996, cand nici nu se stinsese bine ecoul victoriei lui Emil Constantinescu, ca Mircea Geoana, pe atunci ambasador in SUA, a sarit in barca noului presedinte, dezicandu-se cu vorbe grele de Ion Iliescu, sub a carui aripa avea sa revina mai tarziu, fara niciun fel de complexe si scrupule, in 2000, pentru ca mai apoi, in 2005, sa-i infiga, din nou, cutitul in spate.

Arsura lamei din mana lui Mircea Geoana a simtit-o din plin, tot in 2005, si Adrian Nastase, cel care, de fapt, l-a lansat in politica. Mare boier, mare caracter!

Dar parca niciodata ipocrizia si oportunismul lui Mircea Geoana nu au fost mai evidente ca in ultima perioada, mai precis de cand si-a pus in cap sa atace reduta din Dealul Cotrocenilor.

Si la putere si in opozitie

De luni de zile, dl. Geoana se comporta ca un autentic lider al opozitiei, desi este copresedintele coalitiei aflate la guvernare. Ataca furibund decizii luate de Guvernul din care fac parte reprezentantii partidului pe care-l conduce, ba chiar masuri prevazute in programul electoral al PSD.

Un exemplu este chiar impozitul forfetar, o imensa tampenie, e adevarat, dar o tampenie promovata de social-democrati si de Mircea Geoana inca din campania electorala.

Ca sa nu mai vorbim de programul personal anticriza al prezidentiabilului PSD, program despre care nu am inteles de ce nu a fost prezentat coalitiei si asumat de Guvern cat timp oricum include preponderent masuri deja anuntate la nivel de intentie de la Palatul Victoria.

Dar daca tot se avanta in tot felul de afirmatii belicoase, mai ales in weekend, cand presa este si mai permeabila la orice vorba de politician, ar fi de asteptat ca Mircea Geoana sa le sustina si in fata partenerilor de guvernare si sa se bata in coalitie pentru corectarea derapajelor invocate. Aiurea! Luni, in sedinta coalitiei, devine mielusel, cooperant, prietenos, o dulceata de baiat, care nici usturoi n-a mancat. Un barbat adevarat, ce mai tura-vura!

Daca ridicolul ar durea...

Cel mai rau este insa cand ipocrizia il arunca pe Mircea Geoana intr-un ridicol pe care, se pare, nu are organ sa-l perceapa.

De exemplu, se plangea recent dl. Geoana ca nu are bani sa-si termine casa. Da, aceea pe care i-o construieste firma la care este actionar ministrul Sanatatii. Si totusi, declaratia de avere a presedintelui Senatului numai un om sarac nu arata.

Are, de exemplu, cam 100.000 de dolari intr-un fond de investitii din SUA. Avand deja terenul pentru casa, oare chiar nu i-ar ajunge banii acestia pentru a continua lucrarile? Sigur, e mai bine in casa RAPPS, la care are acum dreptul, potrivit functiei, dar in care nu a avut niciun complex sa stea complet ilegal si abuziv pana la alegeri.

Si chiar mai rau este cand dl. Geoana ne jigneste inteligenta prin tertipuri de-o transparenta jalnica. Va aduceti aminte cum a demisionat el din CSAT in iunie pentru ca presedintele anuntase retragerea din Irak fara sa-l consulte, desi retragerea fusese decisa printr-un memorandum aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii inca din ianuarie?

Ei bine, saptamana aceasta, adevaratul motiv al demisiei a devenit evident. Dl. Geoana fusese avertizat ca, in scurt timp, Curtea Constitutionala avea sa declare neconstitutionala ordonanta prin care presedintele Senatului devenise membru CSAT, asa ca a incercat sa transforme un inevitabil picior in fund intr-o iesire glorioasa. Strategia n-a fost rea, insa pretextul ales a fost unul penibil. Chiar nu si-a dat seama ca verdictul Curtii Constitutionale il va deconspira?

Dar Mircea Geoana nu s-a oprit si, odata deconspirat, a dus ipocrizia pe noi culmi, reprosand, partenerilor probabil, faptul ca instalarea sa in CSAT a fost facuta prin ordonanta. Pai cine a vrut sa fie asa, cine a presat pentru introducerea acestei prevederi in chiar protocolul care sta la baza guvernarii PD-L+PSD? Insusi presedintele Senatului.

Si totusi, dl. Mircea Geoana are impresia ca da dovada de o mare abilitate si ca duce de nas pe toata lumea. O fi destept cel care ii crede prosti pe toti cei din jurul sau? Ion Iliescu a dat, in urma cu ceva vreme, un raspuns de nesters.

Oamenii poate ca nu tin minte toate aceste fapte, dar au instinct. Si acest instinct le spune ca Mircea Geoana este un produs politic contrafacut. Cat timp aceasta imagine va fi pregnanta, Mircea Geoana nu are absolut nicio sansa sa castige ceva mai mult decat colegiul Dabuleni.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mircea Geoana, #abilitati politice Geoana, #Geoana la putere, #Geoana opozitie , #stiri Mircea Geoana