Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

WikiLeaks: Geoana - "I am number one in Romania today"

Duminica, 27 Martie 2011, ora 22:55
4870 citiri
WikiLeaks: Geoana - "I am number one in Romania today"
Foto: Arhiva

In 2007, ambasada SUA scria, in telegramele dezvaluite de WikiLeaks, ca Mircea Geoana le-a marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea acestuia si ca partidul "l-ar omori" daca ar afla.

"El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu", iar negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, "inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui, in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea "sa garanteze" ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv", se arata in telegramele WikiLeaks, publicate duminica seara de Hotnews.

"Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui "Mare Proiect National", care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE".

Potrivit telegramei, "Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei.

Geoana a fost citat, in mai multe telegrame, cu cateva fraze memorabile: "A precizat ca i-ar fi mult mai usor sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana", "I am number one today in Romania!" si "Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu".

Intr-o interventie la Antena3, Geoana a replicat: "Din punctul meu de vedere, i-am spus-o (lui Basescu, n.r.), i-o spun si astazi, un presedinte de tara trebuie sa se ridice deasupra interesului de partid".

"Intre ceea ce spune o telegrama si realitatea istorica a faptului ca Basescu a fost suspendat si ca s-a indeplinit ceea ce i-am spus, s-a mers la suspendare si i-am spus foarte clar ca atat vreme cat nu va intelege ca e presedinte de tara si are obligatia sa ii respecte pe toti, Tariceanu, Iliescu, Regele Mihai, i-o spun si acum: s-a mers la suspendare, poate ca a fost o strategie gresita...", a continuat fostul presedinte PSD.

"Atata vreme cat am facut acea operatiune, am facut-o serios, am fost in mitinguri, din punctul acesta de vedere nu este adevarat", a comentat Geoana continutul telegramelor publicate de WikiLeaks.

A.I.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Wikileaks, #Wikileaks Romania, #wikileaks geoana , #PSD