Mircea si lupul

Marti, 09 Iunie 2009, ora 18:20
3168 citiri
Mircea si lupul
Foto: Q Magazine

Mircea Geoana nu mai vrea in CSAT. L-a suparat Traian Basescu pentru ca in Irak, presedintele a vorbit despre retragerea trupelor romanesti de acolo, dupa 31 iulie.

"In niciun stat democratic presedintele nu ia decizii privind interesele strategice ale tarii fara sa se consulte cu institutiile abilitate in aceasta privinta. Traian Basescu a anuntat retragerea trupelor romane din Irak la o data specifica, fara sa se consulte cu CSAT si cu Parlamentul Romaniei", s-a burzuluit Mircea Geoana.

Retragerea a fost insa decisa, prin memorandum, pe 20 ianuarie a.c. chiar in CSAT, in prezenta presedintelui Senatului. Mircea Geoana zice ca nu a semnat memorandumul cu pricina, insa acesta a fost adoptat apoi de guvern prin Ordonanta de Urgenta 2/2009, guvernul PD-L +PSD, iar ordonanta a fost aprobata apoi chiar de Senat al carui presedinte este, ati ghicit, Mircea Geoana.

Si totusi, el s-a socotit ignorat in luarea deciziei. Atat doar ca si-a dat seama de asta dupa vreo 6 luni de la decizia CSAT, organism din care mai fac parte cativa reprezentanti ai PSD. Si cand si-a strigat Mircea Geoana intreaga suparare? Tocmai, dar tocmai in ziua alegerilor europarlamantare, cand n-a mai putut sa-si retina durerea.

Dar, indiferent de supararile lui Mircea Geoana, chiar justificate sa fie, prezenta lui in CSAT nu este una personala, ci este a presedintelui Senatului, si a fost decisa printr-o, controversata, ce-i drept, ordonanta de urgenta, adoptata in virtutea protocolului de constituire a coalitiei de guvernare. Asa ca prezenta in CSAT a intrat in fisa postului presedintelui Senatului. Dupa cum Traian Basescu sau George Maior nu se pot retrage din CSAT decat prin demisia din functie, nici Mircea Geaona nu se poate retrage din CSAT ca de la masa de joc, strangandu-si jucariile cand nu-i mai convine.

Ei, nu poate! Bine inteles ca poate, au sarit comunicatorii partidului. Abrogam ordonanta care l-a inclus acolo si gata, ce atata agitatie?

Substratul retragerii

Cine urmareste logica acestei intamplari si o ia de buna, se cruceste si nu intelege nimic.

Cine stie insa ca zilele viitoare Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte asupra prezentei presedintelui Senatului in CSAT nu are nevoie de prea multa perspicacitate pentru a intelege substratul.

Mircea Geoana a primit, se pare, semnale clare dinspre reprezentantii partidului in CCR ca ordonata prin care s-a suit in CSAT si a crezut ca nu i se mai vede coada va pica testul constitutionalitatii. Si atunci, a decis ca in loc sa fie obligat sa plece, mai bine o face de buna voie, eroic si incercand sa traga foloase de pe urma unei infrangeri. Logica politica e corecta, insa, ca de obicei, Mircea Geoana se misca precum elefantul in vitrina cu portelan si recurge la manevre de o transparenta ridicola.

Bineinteles ca Mircea Geoana stia despre retragerea din Irak, insa presedintele PSD trebuia sa se agate de ceva pentru a-si justifica plecarea intempestiva din CSAT.

Greseala lui cea mare nici macar nu este acum, ci a fost comisa atunci cand Mircea Geoana a vrut cu cerul si pamantul sa intre in CSAT ca sa-l concureze pe Traian Basescu si sa se simta important. Sunt convins ca au existat juristi suficient de priceputi in PSD care sa-i explice ca miscarea sa contravine Constitutiei. Dar cine sa-i asculte? Mircea Geoana zbura sus!

Dar chiar si acum, daca ar mai fi asteptat macar o zi cu anuntul lui, Mircea Geoana scapa de acuzatia unei manevre electorale penibile si putea lansa un semnal de radicalizare a pozitiei PSD in cadrul guvernarii. La fel de ipocrit, dar mai inteligent.

A doua zi, a gasit alta jucarie: frauda electorala sistematica, doar ministrul de Interne, organizatorul alegerilor si aparatorul ordinii, face parte din partidul martienilor, nu din PSD, iar partidul condus de Mircea Geoana nici macar n-a auzit de turism electoral. Acest ministru de Interne al PSD a vorbit insa dupa cateva ore despre doar cateva zeci de nereguli la nivel national. Pai, cum o fi, cum zice dl. Geoana sau cum zice dl. Nica?

Cat despre viitor, ne spune martial al doilea om in stat, PSD va deveni si mai activ in coalitie pentru a obliga guvernul sa actioneze in zona protectiei sociale si impotriva somajului, de parca ministrii de resort fac parte din acelasi partid al martienilor, nu din PSD. Sau de parca PSD ar fi in opozitie nu la putere.

Ma gandesc ca, intr-o zi, Mircea Geoana va vorbi serios, va avea dreptate si substanta, va merita sa fie bagat in seama, dar nimeni nu-l va lua in serios. De prea multe ori nu s-a luat nici macar el in serios!

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#retragere Geoana CSAT, #manevra electorala, #constitutionalitate ordonanta , #Traian Basescu