Geoana: Basescu are o influenta de-a dreptul perversa asupra ministrilor PD-L

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 22:42
1829 citiri
Geoana: Basescu are o influenta de-a dreptul perversa asupra ministrilor PD-L
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu are o influenta "de-a dreptul perversa asupra capacitatii si luciditatii" ministrilor democrat-liberali, care vin la sedintele de Guvern cu "notitele invatate", a dezvaluit, vineri, presedintele Senatului, Mircea Geoana.

"Are o influenta de-a dreptul perversa asupra capacitatii si luciditatii celor din PD-L. Uneori am impresia ca mergem acolo, la coalitie, si discutam sa ne aflam in treaba. Ei vin in sedintele de Guvern cu notitele invatate", a declarat Mircea Geoana, vineri, la Antena 3.

Liderul PSD a explicat ca nu este impotriva participarii sefului statului la sedintele Executivului, mai ales cand situatiile exceptionale o impun, insa cand Guvernul este condus de o coalitie, considera ca deciziile importante trebuie luate pe baza consultarilor.

"Presedintele are dreptul sa participe la sedinte. Nu spune nimeni ca nu. Dar, intr-o coalitie, deciziile importante necesita consultare, mai ales cand sunt situatii speciale. Nu 'Bai, frate, mi-a spus Basescu ca vrea sa faca putina lectie de dirigentie, duminica la pranz, cu niste ministri'.

Consideram ca aceasta coalitie este inca necesara si posibila, dar nu in modul in care functioneaza ea astazi, nu in modul in care presedintele Basescu vine cu bocancii in Guvern si dicteaza. Nu este in regula ca toate deciziile importante ale acestui Guvern sa fie luate la Cotroceni. Nu esti dirigintele Guvernului. Lasa, domne, Guvernul sa munceasca!", a detaliat liderul social-democrat despre cum merg lucrurile pe la Palatul Victoria.

Totodata, presedintele PSD a laudat-o pe Ecaterina Andronescu pentru curajul de care a dat dovada cand, a doua zi dupa ce a fost certata de "dirigintele Guvernului", a organizat o conferinta de presa.

"Am laudat curajul doamnei Ecaterina Andronescu. A tinut o conferinta de presa si l-a intrebat pe Basescu pe ce se bazeaza. N-am semnat noi un pact National pentru Educatie? N-am vorbit noi ca facem asta impreuna? Acum de ce vii si spui ca scoala romaneasca scoate tampiti?", a povestit liderul PSD.

Dupa ce a dat-o exemplu pe Andronescu, primul ministru al PSD din Guvern care ia atitudine fata de implicarea presedintelui in ograda Executivului, Geoana a adaugat ca ministrii pesedisti sunt prea decenti in situatia in care ministerele lor sunt cele care primesc cei mai putini bani, insa, invers proportional, sunt cei mai certati.

"Ministrii nostri sunt prea decenti. Le-am si zis... 'Ba, sunteti prea decenti'. Cand e vorba de ministrii PSD, nu sunt bani, dar cand e vorba de dirigentie...", si-a "laudat" Geoana colegii de partid.

Geoana pemier, Udrea vice

Presa centrala a scris, recent, despre o intalnire secreta intre Traian Basescu, Mircea Geoana si Elena Udrea la vila Lacu, cand liderului PSD i s-ar fi propus sa fie premier si Elenei Udrea sa fie vice-premier.

"Povestea asta simpatica" a ajuns si in casuta de mail a lui Mircea Geoana, insa daca zvonul a fost confirmat, veridicitatea episodului a fost negata cu vehementa.

Presedintele Senatului a povestit, in schimb, reactia pe care a avut-o in timp ce citea mail-ul: "Probabil ca stiti, am avut o problema in familie... dar m-a bufnit rasul! Am ras si imi imaginam ce dialog am fi avut...".

Cat despre suspansul in care ne tine Traian Basescu in legatura cu un nou mandat la presedintia Romaniei, Geoana spune ca e un joc tactic: "Incearca sa nu intre in conflict cu adversarii sai. El e presedinte, el e sus, are probleme importante".

Ce conditii pune PSD ca sa ramana la guvernare?

Totodata, Mircea Geoana a vorbit si despre politica economica pe care o duce ministrul Gheorghe Pogea si, "cu tristete" a remarcat si si-a manifestat convingerea ca imprumutul de la FMI nu va permite relansarea economiei. Cel putin "nu prin conditiile impuse".

"Trebuie sa schimbam politica economica a acestui Guvern. Este clar ca la Ministerul Finantelor nu s-au gasit solutiile potrivite pentru a face fata acestei perioade. Este clar ca dupa ce am luat 20 de miliarde de euro imprumut, creditarea nu a pornit. Ceea ce se intampla este un inceput de sufocare a economiei reale", a precizat liderul PSD.

"Noi suntem pregatiti cu o propunere de schimbare de politica economica. Nu am dorit sa iesim cu aceasta propunere in campania electorala pentru europarlamentare, dar in curand vom lansa oferta PSD-ului si de politica economica. In acest moment tara are nevoie de o schimbare a politicii economice", a mai declarat Mircea Geoana.

Planul economic pe care PSD il va lansa saptamana urmatoare, dupa ce Mircea Geoana va reveni in tara, este una dintre conditiile ramanerii la guvernare. In functie de cum vor raspunde ministrii PD-L strategiei economice, PSD va hotari daca "da sau nu".

O alta conditie anuntata de liderul Mircea Geoana vineri este aprobarea ordonantelor "prin care guverneaza Emil Boc": "Ministrii PSD au hotarat sa nu mai treaca ordonante daca nu sunt discutate si cu ei, daca nu primesc de dinainte foile, le citesc, discuta asupra lor. Atunci cand vom constata ca actul de guvernare este egal, vom ramane la guvernare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Geoana, #Basescu influenta persversa, #conditii guvernare PSD , #Traian Basescu