Geoana: Daca Ungaria e focar de instabilitate in regiune, Basescu e la fel in Romania

Luni, 12 August 2013, ora 15:40
3470 citiri
Geoana: Daca Ungaria e focar de instabilitate in regiune, Basescu e la fel in Romania

Senatorul PSD Mircea Geoana reactioneaza dupa declaratiile de luni ale presedintelui Traian Basescu, potrivit carora "Ungaria este un focar de instabilitate in regiune", afirmand ca, daca acest lucru este adevarat, atunci presedintele "ramane factorul de instabilitate in Romania".

"Atitudinea Ungariei nu este o noutate pentru nimeni. Declaratiile extremistilor din tara vecina sunt un element de instabilitate nu de azi, de ieri, ci de ani intregi. Actiunile iredentiste trebuie sanctionate dur. Dar Presedintele Basescu trebuia sa ia atitudine din momentul in care au inceput declaratiile si actiunile destabilizatoare, nu astazi, cand este manat doar de interesul electoral", a explicat Mircea Geoana, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Acesta remarca schimbarea atitudinii lui Traian Basescu, afirmand despre acesta ca era "cel mai bun prieten din regiune al premierului Ungariei, Viktor Orban", pana luni.

"Schimbarea de atitudine a domnului Basescu este clar una electorala. Acum un an, la Balvanyos, Traian Basescu se plimba de brat cu premierul Orban. Astazi, ii intreaba pe romani de ce nu l-au injurat pe premierul ungar. In goana sa disperata dupa publicitate, alimenteaza un posibil conflict periculos. Astfel de discutii nu isi au rostul in Romania anului 2013, membra a Uniunii Europene", explica fostul ministru de Externe.

Senatorul PSD apreciaza ca exista riscul cel mai mare ca Romania sa fie vazuta "ca un factor de dezechilibru in Europa".

"Nu ne putem permite, mai ales in contextul reputatiei pe care o avem, din pacate, in randul partenerilor europeni, sa escaladam un conflict care nu ne face bine. Derapajele politicienilor din Ungaria trebuie sanctionate ferm, dar sa nu facem din asta o tema electorala asa cum procedeaza politicienii de la Budapesta, care fac turism electoral prin secuime. Daca Ungaria este factorul de instabilitate in regiune, Basescu ramane factorul de instabilitate din Romania care are, iata, ambitii regionale", mai declarat Mircea Geoana.

Basescu: Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Liderul Jobbik a acuzat sambata Guvernul condus de Viktor Orban ca nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon si autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc in cadrul forumurilor internationale, potrivit unei declaratii sustinute la Tabara tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc in localitatea Borzont din judetul Harghita.

"Daca interesul maghiar poate fi atins doar prin asumarea unor conflicte, atunci acestea trebuie asumate", a spus Vona.

Presedintele Traian Basescu, prezent luni in Harghita la deschiderea programului de vara a Universitatii Romanilor de Pretutindeni, a declarat ca Ungaria a devenit un focar de instabilitate in regiune.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a cerut Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile liderului Jobbik, apreciind ca acestea contravin "flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral". In semn de raspuns, Ministerul ungar de Externe a precizat ca Jobbik este un partid de opozitie, care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia.

Ulterior, Jobbik a catalogat mesajul MAE din Romania drept "o provocare deliberata" menita sa intimideze comunitatea etnica maghiara a Romaniei.

F.N.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Mircea Geoana Basescu Ungaria, #Geoana Basescu atitudine Ungaria, #Geoana Basescu instabilitate, #Basescu Ungaria focar instabilitate , #Traian Basescu
Comentarii