Geoana, despre summitul UE: Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 12:42
930 citiri
Geoana, despre summitul UE: Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune
Foto: Arhiva (TVR)

Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, crede ca scopul Consiliului European care a avut loc recent la Bruxelles a fost intarirea guvernantei europene, scop care a fost atins in urma Acordului de Guvernanta Fiscala la care au ajuns liderii europeni.

"Daca pentru Romania miza a fost intr-adevar sa fim parte la procesele care se vor desfasura in interiorul zonei euro, atunci putem vorbi despre un succes partial al acestei reuniuni. Insa lipsa unei consultari intre decidentii politici si lipsa unei consultari nationale si institutionale cu privire la rolul pe care Romania vrea si poate sa-l joace in interiorul proiectului european, care acum intra intr-o noua etapa, a redus cu mult forta cuvantului romanesc la masa europeana si a consolidat ideea ca Romania nu are capacitatea institutionala de a genera o pozitie europeana ferma", este pozitia lui Mircea Geoana, potrivit unui comunicat remis sambata Ziare.com.

Fostul lider social-democrat crede ca Parlamentul trebuie sa ia o decizie legata de discutiile de la Bruxelles, inainte de finalul sesiunii parlamentare.

"Un lucru este cert: Parlamentul Romaniei trebuie sa se pronunte in legatura cu cele decise la Consiliul European, inainte de finalul acestei sesiuni parlamentare. Acelasi lucru l-au facut si Cehia si Ungaria, iar acest gest a dus la consolidarea deciziei europene. Consultarea cu partidele politice este binevenita, dar ea nu se poate substitui unei consultari formale si votului acordat de catre Parlament. O decizie de o asemenea importanta si cu efecte atat de intinse trebuie in mod necesar validata de Parlament", crede Geoana.

Mircea Geoana da exemplul Poloniei, care are politicieni reveniti din SUA si Marea Britanie, pentru ca Romania sa poata deveni o voce in Europa si in lume.

"Dorinta de a nu pierde contactul cu nucleul dur al Europei este buna si este adecvata momentului economic si politic actual. Polonia face acelasi lucru si astfel se naste o axa Berlin-Paris-Varsovia, la care Romania poate sa aiba pretentii sa participe atunci cand va avea conducatori ca Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, si Jan Rostowski, ministrul polonez de Finante - ultimii doi reveniti in Polonia din SUA, respectiv Marea Britanie.

Cand vom avea acesti conducatori, vom putea spera si la cresterea economica a Poloniei, de 4% in ultimul trimestru, si vom fi cu adevarat o voce in Europa si in lume.

Romania, incotro?

Fostul presedinte al Senatului crede ca nimeni nu are solutii pentru guvernanta romaneasca.

"Intrebarea care ramane in urma Consiliul European este: Ce se intampla cu guvernanta romaneasca? Pentru ca se pare ca aici nimeni nu are solutii. Nici Opozitia si nici Puterea nu sunt in stare sa furnizeze optiuni de guvernanta fezabile si credibile. Marturie in acest sens sta modul nerealist si nefunctional in care a fost construit bugetul de stat pentru anul viitor.

Bugetul, in forma in care el a fost proiectat de Guvern, nu raspunde nevoilor economice, iar modul in care Guvernul intelege sa gestioneze fondurile publice este nepotrivit si in ceea ce priveste nevoile economice si in ceea ce priveste nevoile sociale ale Romaniei", spune fostul presedinte al Senatului.

Totodata, Mircea Geoana considera ca Romania ar trebui sa prevada, prin Constitutie, o limita a deficitului bugetar anual, de cel mult 3% din PIB, dar si sa limiteze datoria externa la 55% din PIB.

Fostul lider social-democarat a mai precizat ca decizia tarilor din zona euro de a renunta la solicitarile impuse bancilor private de a contribui sistematic pe viitor la planurile de restructurare a datoriei statelor cu probleme ar putea insemna repornirea motoarelor economice in multe tari europene si mai ales in Romania.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Mircea Geoana, #Mircea Geoana Consiliul European, #Geoana concluzii Consiliul European , #Traian Basescu