Geoana i-a trimis lui Basescu o scrisoare deschisa - vezi ce-i cere

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 22:45
2694 citiri
Geoana i-a trimis lui Basescu o scrisoare deschisa - vezi ce-i cere
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care ii solicita "sa considere cu celeritate" retragerea propunerii de revizuire a Constitutiei si lansarea unui Forum Constitutional, dar si renuntarea imediata la angajarea raspunderii Guvernului pe o lege a reorganizarii administrative.

"Luand act de evenimentele politice din ultima perioada, precum si de declaratiile dumneavoastra publice, doresc sa va fac urmatoarele propuneri si recomandari atat pentru rezolvarea unor situatii delicate in ceea ce priveste modificarea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala, cat si pentru reluarea dialogului politic asupra adevaratelor probleme ale tarii. (...)Va cer sa dati un raspuns acestor chestiuni legitime in mesajul pe care il veti adresa Parlamentului Romaniei in data de 27 iunie 2011", a afirmat Mircea Geoana in scrisoarea deschisa.

Liderul Senatului sustine ca propunerea efectiva de modificare a Constitutiei trebuie sa fie elaborata de un comitet larg si reprezentativ, cu expertiza interna si internationala, chiar inainte de a ajunge in Parlamentul Romaniei. "Doar astfel veti gasi parteneri si sustinatori pentru o abordare democratica si transparenta de reformare a legii fundamentale, care sa raspunda cu adevarat nevoilor Romaniei in actualul context european", a precizat Geoana in scrisoarea deschisa.

Liderul Senatului i-a mai transmis presedintelui sa ia in considerare "renuntarea imediata la angajarea raspunderii Guvernului pe o lege a reorganizarii administrative". "Practica abuziva a angajarii raspunderii este in general neconstitutionala si profund nedemocratica, iar in acest caz iresponsabila", a afirmat presedintele Senatului. El i-a mai solicitat presedintelui realizarea unei propuneri legitime de reforma administrativa si teritoriala a Romaniei prin crearea unei Comisii Prezidentiale, care sa lucreze in paralel cu cea lansata in acest scop la nivelul Senatului, "care reuneste fortele politice parlamentare si invita spre consultare administratiile locale, mediul economic si societatea civila".

Totodata, liderul forului superior al Legislativului i-a mai scris presedintelui sa ia in considerare crearea cadrului unui dialog institutional si politic, care sa propuna masuri de contracarare a scaderii puterii de cumparare si de protejare a nivelului de trai al populatiei, precum si de prevenire a riscurilor de contagiune determinate de evolutiile economice din Grecia.

"In acest sens, alaturi de infiintarea, propusa de USL, a unui Comitet economic anti-criza format din reprezentanti ai Puterii, ai Opozitiei si ai Bancii Nationale a Romaniei, este necesara si crearea unui grup de lucru format din Putere-Opozitie-BNR, care sa propuna un calendar realist si dezirabil pentru aderarea Romaniei la zona euro, in contextul Semestrului European si a Pactului Europlus", a mai spus Geoana.

Geoana vrea un "Plan National de Actiune"

Presedintele Senatului a mai amintit in scrisoare sa si de crearea de urgenta a unui Plan National de Actiune, dupa modelul celui aplicat in perioada pregatirii aderarii la NATO si UE, care sa aiba ca finalitate accesul Romaniei in clubul tarilor dezvoltate. "Acest Plan trebuie sa fie inclus in ghidul de planificare bugetara si sa ofere o filosofie non-ideologica, in masura sa obtina sustinere transpartinica si sociala pentru realizarea pasilor catre dezvoltare si catre aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica", a precizat Geoana.

In finalul scrisorii deschise, presedintele Senatului i-a amintit sefului statului ca au trecut mai bine de trei saptamani de cand i-a adresat o scrisoare oficiala prin care i-a solicitat urgentarea aderarii Romaniei la OCDE si solicitarea sa a ramas fara raspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Geoana scrisoare Basescu, #retragere cerere modificare Constitutie , #Traian Basescu