Mircea Geoana, supravietuitorul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Ianuarie 2009, ora 16:06
6073 citiri
Mircea Geoana, supravietuitorul
Foto: cartoonpress.ro

Unul dintre marii castigatori ai anului 2008 a fost Mircea Geoana. A devenit senator cu un scor zdrobitor in propriul colegiu din Dabuleni, a dus PSD la guvernare si, desi nu a ajuns, poate spre marele lui noroc, premier, a devenit presedinte al Senatului si al doilea om din CSAT.

Cel mai important este insa ca a ramas in fruntea partidului, ba chiar si-a consolidat pozitia, desi mai tot timpul a fost la un pas sa-si rupa gatul.

Dar asta e povestea vietii lui Mircea Geoana, un autentic supravietuitor. Fara complexe, scrupule sau principii, el a reusit mereu sa faca in ultima clipa pirueta salvatoare chiar daca asta a insemnat sa se dezica de tot ce a sustinut ieri, sa linga acolo unde ieri a scuipat sau invers. Sta marturie evolutia relatiilor lui cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Adrian Nastase, oameni sub a caror aripa a crescut pentru ca, apoi, sa se dezica de ei la momentul oportun.

Acum traieste sub aripa lui Traian Basescu, acelasi pentru a carui suspendare milita neobosit in urma cu doar doi ani, dar de care a depins, dupa 30 noiembrie, accesul PSD la guvernare si, implicit, supravietuirea politica a lui Geoana. La randul sau, presedintele a avut nevoie de Mircea Geoana pentru a rupe binomul PNL-PSD, asa ca iata-l pe liderul PSD din nou pe val.

Asta nu inseamna ca pentru Mircea Geoana se anunta un an usor. Dimpotriva, echilibristica lui s-ar putea dovedi mai dificila ca niciodata.

PSD este fracturat in mai multe aripi rivale, ba chiar fatis dusmane. In acest moment, opozitia fata de guvernare e mai puternica in partid decat in afara lui.

Grupul Iliescu - Nastase nu a inghitit pacea cu Traian Basescu, baronii nu vor decat bani si putere, iar peste toate se adauga rivalitatile personale care ies la iveala la fiecare pas. Mircea Geoana trebuie sa navigheze printre aceste capcane si, pe cat posibil, sa-i multumeasca pe toti.

Pe de alta parte, el insusi are dusmani grei in PSD. Cel mai aprig este Miron Mitrea care si-a declarat deja intentia de a ramane cu coltii in beregata sefului de partid. Mitrea este un politician extrem de inteligent si abil, cu mult mai priceput decat Geoana. In plus, el este liderul "cavaleriei" baronilor locali deveniti principala forta din partid.

Deocamdata acestia sunt multumiti pentru ca au ajuns la guvernare, dar asta nu inseamna ca i-ar fi si recunoscatori lui Mircea Geoana. Inseamna doar ca il tolereaza in continuare la sefia partidului, insa daca Mitrea le va oferi o solutie mai avantajoasa pana la congres este posibil ca Mircea Geoana sa aiba mari probleme.

Ion Iliescu vrea si el ca acest congres sa aiba loc cat mai repede pentru a forta stabilirea unor limite foarte clare de colaborare intre PSD si Traian Basescu. Dar in acest moment Traian Basescu reprezinta, prin mentinerea PSD la guvernare, cea mai importanta polita de asigurare a lui Mircea Geoana. El traieste sub aripa presedintelui, dar este si dependent de el.

Sa nu uitam apoi ca guvernarea in conditii de criza va avea inevitabile costuri electorale, macar din cauza promisiunilor de campanie nerespectate. Deja grupul nemultumit de "compromisul rational" a aratat clar cui ii vor fi imputate aceste costuri.

Eugen Bejinariu avertiza recent ca Mircea Geoana ar trebui sa-si dea demisia daca promisiunile din campanie se vor dovedi fara acoperire.

Pana una alta insa, Mircea Geoana are toate motivele sa fie multumit si chiar optimist. Ecuatia politica a anului este foarte complicata insa tipul de politician pe care-l incarneaza el nu piere. Mircea Geoana este un supravietuitor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mircea Geoana supravietuitor, #om Traian Basescu, #guvernare baroni PSD , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Pt. ANTIPROSTIraspunde: astazi, 11:43 citez din CLASICII in VIAŢĂ ai POLITICII ROMÂNESTI :