Presa de azi: Torpilorul Geoana

Sambata, 22 Noiembrie 2008, ora 08:17
2957 citiri
Presa de azi: Torpilorul Geoana

Liderul PSD, Mircea Geoana, este decis sa torpileze si sa striveasca inca din stadiul de zvon orice negociere intre PNL si PD-L pentru alcatuirea viitoarei majoritati parlamentare.

Imediat ce a vazut declaratiile de apropiere a celor doua formatiuni ale liderilor PNL si PD-L, a anuntat si el ca este curtat de Traian Basescu, scrie Romania libera in editia de sambata.

Geoana a declarat ca Traian Basescu si-ar fi trimis "emisari" sa propuna PSD sa intre la guvernare cu PD-L pe post de "piua a doua", una dintre conditii fiind ca social-democratii sa isi puna un candidat la presedintie de fatada.

Potrivit spuselor liderului de la centru, "singura problema" ar fi ca liderii PSD au raspuns "Niet!".

"Traian Basescu trimite emisari la partide, inclusiv la noi, PSD, castigator la alegeri, si spune: 'Chiar si sa intrati voi piua a doua intr-un guvern PD-L si va dam cativa ministri' si sa nu sustinem un candidat propriu la presedintie si sa punem unul de fatada", a declarat Geoana la intalnirea electorala de la Dorohoi, judetul Botosani.

Dupa ce a incercat sa sugereze, pe de o parte, ca Basescu s-ar teme de candidatul la prezidentiale al PSD, pe de alta parte, ca pesedistii ar fi deja castigatori ai parlamentarelor, Geoana a gasit explicatia: Basescu nu poate sa puna premier pe cine vrea.

"Mai incearca unii sa bage alta stramba, cum ca cineva, adica presedintele Romaniei, poate sa puna pe Gigel, pe Fanel, pe Gicuta sau pe Lenuta prim-ministru. si cu votul poporului ce facem? Mergem la alegeri sa ne aflam in treaba?", s-a intrebat retoric Geoana.

Din Cotidianul aflam ca Geoana il acuza pe Basescu ca a propus PSD un blat. Totodata, vizat nu este doar seful statului, ci si colegii de partid ai lui Mircea Goana, care, mai nou, negociaza pe la spatele sau cu Basescu.

Presedintele PSD a explicat ca emisarii lui Traian Basescu nu au venit sa negocieze cu el, ci cu alti lideri ai PSD.

"Au fost emisari trimisi la noi, nu pot sa va dau nume pentru ca este o chestiune confidentiala. Apropo ca PSD sa intre la guvernare cu PD-L, ca partid de a doua mana, cu premier de la PD-L. PSD urma sa primeasca niste ministere, iar noi sa ne angajam ca nu punem candidat la presedintie deloc sau punem unul de forma", a explicat liderul PSD.

In plus, Geoana i-a transmis lui Traian Basescu, profitand de faptul ca era prezenta si presa de la Bucuresti, ca PSD nu are nevoie de "mila" lui. "N-avem nevoie de mila dvs., domnule presedinte! Cel care castiga alegerile propune premierul si formeaza Guvernul, sa fie foarte clar!", a spus Geoana, aratand ca PSD are in acest moment, cu o saptamina inainte de alegeri, peste 40% din intentia de vot a romanilor.

Adevarata durere a lui Geoana este ca, potrivit unor surse din PSD Bucuresti, negocierile cu PD-L nu se poarta cu el, ci cu alti lideri ai PSD, Ilie Sarbu si Miron Mitrea, care s-au intalnit separat cu Traian Basescu fiind doar doua dintre exemple. Cei doi lideri insa au dezmintit.

Geoana spune ca Basescu a trimis soli de pace care au propus un Guvern PSD-PD-L, titreaza Gandul, adaugand ca "emisarii" erau pedelisti importanti carora a refuzat sa le divulge numele si care nu au negociat direct cu ei, cu alti lideri social-democrati.

"Nu am niciun fel de chef sa fac compromisuri cu dreapta", a motivat el. "Partidele de dreapta, care au guvernat timp de patru ani certandu-se, acum se tem vazand ca le fuge ciolanul printre degete. (...) Va cer sa ne dati posibilitatea sa guvernam, fara compromisuri! Fara aliante paguboase. Sa ne dati majoritatea!" a fost mesajul liderului PSD adresat electoratului din nordul Moldovei, in prima zi a turneului sau electoral din aceasta zona a tarii.

Videanu, unul dintre emisarii lui Basescu. Democrat-liberalii negociaza aliante politice cu 'acordul omului', scrie si Gardianul. Democrat-liberalii lui Traian Basescu negociaza la doua capete intrarea la guvernare a PD-L dupa alegerile din 30 noiembrie. Atat social-democratii, cat si liberalii afirma ca presedintele Basescu a trimis emisari pentru a discuta despre viitorul Guvern.

Sursele liberale sustin ca unul dintre negociatorii PD-L cu PNL este Adriean Videanu. Potrivit liberalilor, pedelistii afirma ca negociaza destinul viitorului Executiv cu "acordul omului" (n.r. - Traian Basescu). De asemenea, conform altor surse avizate, democrat-liberalii sunt dispusi sa puna la "bataie" chiar si pielea lui Theodor Stolojan (n.r- propunerea PD-L pentru Palatul Victoria) pentru ca discutiile sa se finalizeze cu succes.

Liderul social-democratilor a prezentat "oferta" lui Traian Basescu intr-un miting electoral desfasurat la Dorohoi, cand anuntat ca PSD a declinat propunerea, aceasta fiind facuta prin intermediul unor lideri PD-L si nu adresata lui, personal, ci altor lideri ai PSD, comenteaza Jurnalul National.

"Au propus ca PSD sa intre ca partidul al doilea in viitorul Guvern, desi castiga alegerile, cu premier de la PD-L, in schimbul unui numar de ministere si in schimbul unui candidat de fatada sau al niciunui candidat in 2009, la prezidentiale", a detaliat Geoana propunerea emisarilor, insa a refuzat sa dea numele acestora, spunand ca este "o chestiune confidentiala" si ca trebuie sa fim convinsi ca el spune "lucruri concrete si reale".

Intrebat daca va mai discuta cu eventualii emisari ai PD-L, Geoana a aratat ca nu are chef sa faca compromisuri, mai ales ca PSD este foarte aproape de a castiga de o maniera categorica alegerile si de a forma singur Guvernul.

Chestionat despre consultarile pentru formarea noului Guvern, presedintele Traian Basescu a refuzat sa se lanseze in speculatii, spunand ca orice fel de negociere va debuta dupa data de 30 noiembrie. "Discutam cu rezultatele pe masa", a declarat Basescu.

Un patron din prima ligă demontează acuzațiile de blat. Am scăpat de mitul FCSB!
Un patron din prima ligă demontează acuzațiile de blat. Am scăpat de mitul FCSB!
Sepsi avea un istoric negativ cu FCSB, bifând 7 înfrângeri consecutive în fața roș-albaștrilor. Patronul covăsnenilor, Laszlo Dioszegi, cunoscut și pentru lanțul de brutării pe care...
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#blat, #emisar, #Mircea Geoana, #Traian Basescu, #alegeri, #guvernare, #parlamentale, #Adriean Videanu , #Traian Basescu