Sondaj ATLE: Geoana, pe locul doi in ochii romanilor

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 12:15
2858 citiri
Sondaj ATLE: Geoana, pe locul doi in ochii romanilor

Presedintele Traian Basescu ramane pe primul loc in preferintele electoratului, fiind votat de 39,8% dintre romani, in cazul in care maine ar avea loc alegeri prezidentiale, locul doi este ocupat de presedintele PSD, Mircea Geoana, cu 18,8 procente, releva un sondaj al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie.

La mare distanta, cu 6,6 procente, s-ar afla liderul PNG-CD, George Becali, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 5,9%, Ion Tiriac, cu 5,2%, Marko Bela, cu 4,8%, Dan Voiculescu, cu 3%, Principele Radu Duda, cu 2,6%, Adrian Nastase, cu 2,5%, Marian Petre Milut, cu 2%.

Nehotaratii, cei care nu au raspuns si cei care nu ar merge la vot intrunesc 24,3 procente.

PD-L, partdiul favorit

Partidul Democrat-Liberal ar obtine 35,6% din optiunile electoratului, secondat de PSD, cu 25,4% din optiunile electoratului, si PNL, cu 12,9%. Ele sunt urmate de PNG (5,3%) si PRM (5%).

Potrivit sondajului, UDMR s-ar situa sub pragul electoral (4,7%), la fel ca si PC si PIN (3,3%) si PNTCD (2%).

Nehotaratii, cei care nu ar merge la vot si cei care nu au raspuns sunt in procent de 31,2%.

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 33% din alegatori ar opta pentru PD-L, conform aceluiasi sondaj, pe urmatoarele pozitii situandu-se PSD, cu 28,6% din voturi, PNL, cu 14,5%, si PNG, cu 5,9%.

Mircea Geoana - preferat si pentru functia de premier

Rezultatele sondajului releva ca presedintele PSD, Mircea Geoana, ar fi cel mai potrivit prim-ministru pentru formarea urmatorului Guvern, in opinia a 19,5% dintre romani.

Pe locul al doilea, la o distanta mica, se afla prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan - 18,7%, iar pe locul al treilea Calin Popescu-Tariceanu, cu 13% din raspunsurile intervievatilor.

Vot uninominal, si nu prea

Potrivit studiului sociologic, 21,9% dintre respondenti opteaza pentru sistemul mixt - o combinatie de vot uninominal si vot pe liste, iar 20,3% nu au raspuns la intrebare.

Cat priveste formula de guvernare "cea mai competenta" pentru a conduce Romania, pe primul loc in preferintele electoratului s-ar afla o coalitie PSD-PD-L (23%), urmata de o coalitie PSD-PNL (18,5%).

Coalitia PNL-PD-L este cotata cu 17,4% dintre voturi, iar o alta formula cu 11,6%.

Aproape o treime dintre respondenti nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Studiul ATLE a fost realizat in perioada 20-28 ianuarie, in cadrul programului ATLE - Barometrul Politic. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Volumul esantionului a fost de 1.173 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta mai mare de 18 ani. Eroarea admisa este de plus/minus 3%, pentru un grad de incredere de 95%.

Interviurile au fost realizate in 41 de judete si in municipiul Bucuresti.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#studiu, #presedinte, #Geoana , #Traian Basescu