Victoria lui Ponta, intre teorie si practica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 13:23
6119 citiri
Victoria lui Ponta, intre teorie si practica (Opinii)
Foto: jurnalul.ro

Teoretic, Victor Ponta a obtinut o mare victorie prin decizia Comisiei de Integritate a PSD care, cu o majoritate zdrobitoare, a recomandat excluderea din partid a lui Mircea Geoana.

Recomandarea urmeaza sa fie supusa dezbaterii CEx al PSD si, din nou teoretic, nu ar exista motive pentru ca baronii care compun acest for sa voteze diferit de trimisii lor in comisia condusa de Dan Sova. Teoretic asadar, demonstratia de forta a lui Victor Ponta a reusit, iar autoritatea sa a fost consolidata. Si, tot teoretic, avand in vedere voltele facute de Adrian Nastase si de Ion Iliescu in ultimele zile si opozitia lor fata de o astfel de masura radicala, s-ar putea spune ca, nu-i asa?, Victor Ponta a obtinut chiar o victorie impotriva mentorilor sai.

Dincolo de teorie insa, victoria aceasta s-ar putea dovedi una a la Pirus pentru Victor Ponta. Razboiul se anunta unul lung si sangeros, care ar putea costa mai mult decat isi permite Victor Ponta sa plateasca. Iar de la victoria de etapa de duminica pana la una finala, drumul e lung si plin de pericole. Sa le luam pe rand.

Mircea Geoana a optat duminica pentru o aparare ofesiva si chiar inaintea sedintei comisiei de integritate a tinut o conferinta de presa greu de digerat pentru Victor Ponta: "Consider ca o declansare de procedura de vacantare a pozitiei de presedinte al Senatului va conduce, in mod matematic, la oferirea pe tava a acestei functii importante adversarilor nostri politici. Nu este vorba de insubordonare ci de loialitate fata de partid. (...)Sorin Oprescu avea perfectata o vizita in SUA, participand la o conferinta organizata de primarul New York-ului.

Din informatiile pe care le am astazi, domnii Ponta si Antonescu au dorit sa mearga in SUA in acea perioada pentru a merge in aceasta tripleta: Ponta - Antonescu-Oprescu. Nu am blocat vizita, adevarul adevarat este ca s-a folosit un canal lateral, care a deranjat, incercandu-se prin domnul Viorel Hrebenciuc, gasirea unei firme de lobby care sa intermedieze aceasta vizita, in loc ca liderii naturali ai opozitiei sa mearga pe usa din fata si sa aiba o vizita pe care, sunt convins, ca ar fi vrut sa o aiba". Asadar, conspirationism si tradare a intereselor PSD.

A fost, desigur, un mesaj transmis mai putin publicului larg si mai mult pesedistilor, iar reactia nervoasa din Kiseleff era previzibila, dar extrem de neinspirata, caci Victor Ponta nici sa-si fi propus n-ar fi reusit sa confirme si sa ingroase atat de apasat tusele trasate de Mircea Geoana. Invinuitului i-a fost refuzata posibilitatea de a se apara, cat timp a fost chemat la sedinta la o ora cand aceasta se incheiase deja, iar Dan Sova nu a reusit sa prezinte public incalcarile concrete si probate ale statutului. De altfel, d-na Mariana Negoita, membru al Comisiei de Integritate a iesit de la sedinta invocand furibund mascarada si incalcarea statului de catre cuplul Ponta-Sova.

Deczia CEx ar trebui sa fie concordanta cu aceea a Comisiei de Integritate, insa si Mircea Geoana si Victor Ponta ar trebui sa stie ca socotelile se pot schimba in cateva zile, daca nu chiar cateva ore. Sa nu uitam ca Mircea Geoana era ca si reconfirmat presedinte PSD la congresul din 2010, pana cand Ion Iliescu a decis altfel si a intors un rezultat ca si facut. E drept, Ion Iliescu il detesta pe Mircea Geoana, dar exista doua fobii ale patriarhului care s-ar putea dovedi mai puternice decat aceasta ura. Ion Iliescu ar face orice ca sa evite ruperea partidului si nici nu vrea ca Victor Ponta sa capete prea multa putere.

Cam la fel gandeste si Adrian Nastase, cel care a simtit pe propria piele ciomagul iliescian cand si-a luat nasul la purtare, desi beneficiarul a fost Traian Basescu. Asa ca, in mod paradoxal, i-am putea vedea pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase lucrand in favoarea lui Mircea Geoana carora presedintele Senatului, abil, le-a facut o reverenta in conferinta de presa.

Dar sa zicem ca CEx al PSD va confirma decizia Comisiei de Integritate. Cel mai probabil ca odata exclus Mircea Geoana sa se alature, intr-un fel sau altul, noii constructii politice, USP, facute ca pentru el de catre UNPR. Si nu va pleca acolo singur. Chiar daca nu-l vor insoti toti parlamentarii si presedintii de consilii judetene care promit acum sa-l urmeze, o parte tot se vor duce. Iar sciziunea costa imagine, voturi in parlament si procente electorale.

Apoi, prin excluderea lui Mircea Geoana, USL se pune intr-o situatie imposibila la Senat. Caci un Mircea Geoana exclus din partid este, ca presedinte al Senatului, o varianta cu mult mai rea decat unul care, de bine de rau, mai poate fi tinut cu ceva in sah. Liber de obligatii, Mircea Geoana in mod cert va folosi functia pentru a-si face propriile aranjamente, care nu pot fi decat in zona UNPR, deci a Puterii. Singura varianta a lui Victor Ponta de a-l opri este sa-l revoce, vacantand sefia Senatului care va reveni, cel mai probabil, tot Puterii. Cu presedintia ambelor camere in mana, actuala majoritate se va misca cu mult mai lejer si relaxat, mai ales intr-un an electoral.

Si sa nu pierdem din vedere din consecintele de imagine. Decizia comisiei de integritate va ajunge in dezbaterea CEx si poate fi apoi atacata in cadrul unui congres. Va dati seama cate valuri va mai avea ocazia sa faca Mircea Geoana pana atunci, cate prime pagini vor ocupa rufele murdare din PSD si cate editii speciale cu vorbe grele vor mai bifa televiziunile? Social democratii vor ocupa prim planul cu incercarea de casapire a lui Mircea Geoana, victimizat copios, punand in umbra si scandalurile de coruptie din PDL, si continutul bugetului pe 2012, si orice viitoare eventuala gafa a actualei puteri.

Este foarte posibl ca toate aceste efecte cumulate sa priveze USL exact de procentele necesare pentru a trece dincolo de 50% si, deci, de posibilitatea, de a revendica guvernarea. In plus, este posibil ca toate aceste trepidatii sa-i afecteze grav pe liberali si sa-i trezeasca din dulcea motaiala uselista la realitatea unei situatii mai proaste decat un drum pe cont propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mircea geoana exclus psd, #Mircea Geoana Victor Ponta , #Victor Ponta