Geoana: A inceput epoca post-Ponta. Premierul e in carantina Occidentului, vizite externe au fost anulate Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 07:24
15094 citiri
Geoana: A inceput epoca post-Ponta. Premierul e in carantina Occidentului, vizite externe au fost anulate Interviu video
Foto: Ziare.com

Nu exclud ca dupa acest concediu medical prelungit al lui Victor Ponta sa apara situatii pe care azi nu le putem anticipa. Suntem deja in perioada post-Ponta, iar premierul nu poate rezista mai tarziu de inceputul toamnei pentru ca este in incapacitate politica, spune presedintele Partidului Social Romanesc, senatorul Mircea Geoana.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Geoana a aratat ca Victor Ponta a devenit nefrecventabil pentru lumea occidentala care l-a pus in carantina: "Presiunea este facuta printr-o forma subtila de inchidere a usilor. Ganditi-va cate vizite, pregatite la Bucuresti, sunt anulate pentru ca interlocutorul este nefrecventabil. Cand cineva e intr-o situatie atat de precara, lumea isi protejeaza propria credibilitate."

Mircea Geoana a comentat strategia aleasa de Klaus Iohannis in aceasta criza, jocul politic al lui Gabriel Oprea, dar si varianta ca George Maior sa devina noul premier.

Motiunea a esuat, dl Ponta rezista. Mai vedeti posibila o schimbare de premier in aceasta vara?

Sunt situatii care tin de Parlament si situatii care tin de elemente din afara Parlamentului, de exemplu relatia dlui Ponta cu Justitia. Strict regulamentar, motiunea a fost consumata si probabil ca la inceputul sesiunii viitoare va mai exista una.

Ce se intampla in exteriorul Parlamentului nu pot comenta, dar nu pot exclude ca dupa acest concediu medical prelungit sa apara situatii pe care azi nu le putem anticipa.

Victor Ponta nu poate fi suspendat, deci poate pleca doar prin demisie pana la noua eventuala motiune de cenzura. Il vedeti pe dl Ponta demisionand pana la urma?

Daca exista elemente de presiune publica suficient de puternice. Dincolo de vointa sa, exista un instinct de supravietuire inclusiv al celor care azi il sustin. Sunt voci in coalitie, unele soptite, unele inca nerostite, care spun ca trebuie sa ne pregatim de perioada post-Ponta. Ea a inceput cand el a fost acuzat de coruptie.

Strategic, suntem in faza de pregatire a modului in care va arata Romania la nivel de guvern, de majoritate, de partide in perioada post-Ponta. El mai e acolo strict tehnic, dar am intrat in alta etapa. Ce ne va rezerva ea nu stim inca.

Eu sunt convins ca Victor Ponta s-a gandit la demisie, nu este atat de lipsit de luciditate, a ales sa se agate de functie, dar asta nu inseamna ca ceasul sau nu ticaie in continuare. Clepsidra sa politica este pe cale de epuizare.

Cum vedeti jocul politic al dlui Oprea, devenit noul aparator al Justitiei si al DNA, dar lipit de PSD si Victor Ponta?

Este jocul clasic al unui partid balama, care incearca sa-si maximizeze influenta intr-un moment de criza. Ar fi fost anormal sa nu joace aceasta carte. Nu va dura mult situatia in care majoritatea sa depinda de cei 50 de parlamentari UNPR. Alegerile de anul viitor vor crea alta configuratie parlamentara.

Joaca la off-side fata de PSD, incearca sa obtina cat mai mult in relatia cu el, incearca sa se faca placut si unei alte eventuale majoritati. Asa a jucat mereu UNPR.

Dl Oprea are doar ambitie de balama? Sunt voci care spun ca ar tinti mai sus, varful PSD.

Nu cred ca un politician s-a nascut fara ambitia de a ajunge cat mai sus in viata publica. Dar cat de sus poti ajunge in mod realist? Sunt limitari naturale pe care nu vreau sa le comentez, sunt disproportii electorale, de talie intre PSD si UNPR, deci e greu de crezut ca PSD va accepta o subordonare fata de un partid mai mic. Dar cheia e ce se va intampla dupa Ponta.

Gabriel Oprea a invocat explicit numele lui George Maior ca potential viitor premier. Vi se pare o solutie viabila?

Numele dlui Maior a mai fost invocat si inainte de prezidentiale. Era alt context, dar cam aceeasi asociere de persoane: PSD, UNPR, o anumita structura de majoritate. Nu discut calificarile incontestabile ale dlui Maior, ci despre rezultanta perioadei post-Ponta.

Va ramane aceeasi majoritate cu alt premier? Va fi desemnat un premier al altei majoritati? Raspunsul va veni in urmatoarele saptamani. Pana la inceputul toamnei, lucrurile vor fi clarificate, Victor Ponta nu poate rezista dincolo de acest orizont de timp pentru ca este in incapacitate politica si creeaza statului roman o dificultate severa, o vulnerabilitate. De asta presedintele i-a si cerut demisia.

Statul roman are nevoie de institutii care sa functioneze la turatie maxima in context intern si extern foarte complicat. Simbolistica accidentarii sale e doar o metafora vizuala a situatiei politice. Nu poate pune piciorul in pamant, nu poate ridica obrazul din pamant.

Si asta se reflecta asupra Guvernului Romaniei in conditiile in care in jurul nostru exista o turbulenta pe registre multiple fara precedent, o stare de nervozitate regionala la care Romania trebuie sa raspunda cu toata capacitatea sa politica si de functionalitate a institutiilor statului roman, de la cele de forta, la cele democratice.

Alta majoritate e greu de facut fara UNPR. De ce s-ar desprinde dl Oprea in acest moment de PSD pentru a forma o majoritate cu PNL? Ca sa duca UNPR singur in alegerile de anul viitor?

Mi-e greu sa vad cum partidele balama, care au intrat in Parlament in carca partidelor mari, vor reusi anul viitor sa se reproduca electoral. Probabil ca vor incerca sa evite o confruntare aspra cu electoratul. Cred ca tentatia va fi sa obtina o relatie de parteneriat, chiar de fuziune cu partidele mari.

Vorbeati de contextul regional complicat. Din informatiile dvs, exista presiune externa pe Victor Ponta sa se retraga?

Presiunea este facuta printr-o forma subtila de inchidere a usilor. Nimeni nu spune "pleaca acasa!", toata lumea zambeste politicos, masca diplomatica functioneaza, in afara de elementele legate de obstructionarea Justitiei, care sunt justificate.

Victor Ponta este in acest moment nefrecventabil. Vizita la Baku este o dovada ca se duce acolo unde inca este primit. Ganditi-va ce ar insemna sa-si organizeze o vizita la Washington sau Berlin. Este imposibil Ganditi-va cate vizite, pregatite la Bucuresti, sunt anulate pentru ca interlocutorul este nefrecventabil.

Sunt vizite externe anulate?

Evident. Asa functioneaza, nu vreau sa intru in detalii. Cand cineva e intr-o situatie atat de precara, lumea isi protejeaza propria credibilitate. Vorbesc despre cei care sunt la nivel executiv, din lumea democratica occidentala.

In aceasta lume este in acest moment o carantina care il face pe Victor Ponta incapacitat din punct de vedere operational, desi, tehnic vorbind, e premier in functie.

Dl Iohannis i-a cerut demisia premierului, acesta nu numai ca nu a demisionat, ci a plecat fara sa-l informeze la Baku, apoi in Turcia, sunt si aparente sicane, ca refuzul Tarom de a-i asigura avion pentru Bruxelles. Nu intra dl Iohannis intr-o pozitie poate chiar periculoasa, de neputinta?

Umbra lui Traian Basescu inca bantuie Romania si, cu cat scapam mai repede de ea, cu atat ne va fi mai bine. N-am obisnuit ca fostul presedinte sa-si impuna vointa prin metode la limita Constitutiei si exista un grad de nerabdare cu privire la actiunile presedintelui.

De ce nu mai mult si mai repede? Pentru asta ar trebui sa foloseasca instrumente paraconstitutionale. Spune Traian Basescu, cu voiosie, ca daca era la Cotroceni schimba majoritatea in 5 minute. Cum? Pe ce butoane apasa? Printr-o discutie la o cafea la Cotroceni sau prin metode mai complexe?

Intre metoda din perioada Basescu, in care creai majoritati si partide, determinai soarta unor guverne prin presiune politica si institutionala nedemocratica, si o varianta mai sobra, constitutionala, institutionala, eu prefer a doua varianta. Chiar daca pentru tara orice secunda in plus cu Ponta e un moment delicat.

Intre a brusca un sistem democratic fragil si a avea rabdarea ca lucrurile sa se duca in mod natural spre un rezultat democratic si legitim, prefer a doua varianta. Dl Iohannis este profund institutional, respecta procedurile si probabil stie ca, inevitabil, tot la mana presedintelui se va ajunge, acum sau in 2016 pentru formarea unui nou guvern. Are si un avantaj strategic.

Ati fost la votul pentru pensiile speciale ale parlamentarilor?

Eu nu, pentru ca am avut o problema in provincie, colegii mei au votat impotriva. Dar era clar ca va trece legea. A facut parte din pachetul de sustinere a lui Victor Ponta la motiunea de cenzura. Era deja programat.

Pentru parlamentarii mai in etate, care se pregatesc de pensie, e un lucru important, a fost un sacrificiu de imagine deliberat: dupa noi potopul. E mai important ca dl Ponta sa ramana premier decat distrugerea brumei de credibilitate a Parlamentului in ochii romanilor.

In conditiile in care din 2009 punctul de pensie a scazut, este imoral si profund gresit politic sa creezi un avantaj pentru o categorie care nici macar nu e populara. Asa ceva putea fi facut, eventual, cu alte metode si numai dupa ce asistam in urmatorii ani la un inceput de crestere cat de cat tangibila de putere de cumparare si la imbunatatirea situatiei socio-economice a romanilor. Gesturi ca acesta sau ca declaratiile dlui Rus creeaza o prapastie uriasa intre cetateni si sistemul nostru politic.

Spuneati ca partidele mici vor avea de dat o batalie electorala grea anul viitor. Cum vedeti viitorul propriului dvs partid, de-abia format?

Observam ca partidele si-au pierdut conturul ideologic. Uitati-va la masurile luate de Guvernul Ponta, care sunt eminamente de dreapta, inclusiv masurile noulul Cod Fiscal, care nu face nicio referire la reducerea impozitarii muncii, exorbitant de mare. Un partid de stanga incepea cu munca.

A redus CASS.

La nivel de angajator, nu de angajat. Eu de stanga fiind, intotdeauna intre capital si munca, aleg munca.

Si ce ati face intr-o alianta cu PNL, care merge pe incurajarea capitalului, chiar potrivit programului de guvernare?

Cand si daca vom face o guvernare comuna, va exista un contract de guvernare, ca in Germania, in care noi vom veni cu elementele care ne reprezinta. Nu vom merge ca inecatii la guvernare, ci pentru a reprezenta interesele a milioane de romani care au nevoie de politici de stanga.

Primul partid care va fi perceput ca fiind cu adevarat de stanga va fi votat masiv. In premiera in ultimii 25 de ani, conform unui sondaj CURS din toamna trecuta, 55% dintre tinerii sub 35 de ani se declara cu sensibilitati de stanga. Raspunde PSD acestor sensibilitati? Nu, pentru ca Ponta e un om de dreapta.

Poate raspunde UNPR.

Cu exceptia impozitarii marilor averi, care este o idee de bun simt, nu am auzit alta idee de stanga la acest partid. Nu e suficient. Ca dovada, nu a avut obiectii semnificative la acest Cod Fiscal de dreapta.

Si in afara de chestiunea ideologica, avem uzura sistemului de partide din ultimii 25 de ani. Sondajele arata ca increderea in ele a ajuns la 6% in timp ce increderea in DNA e 62%. Lumea a facut o corelatie simpla si corecta intre nivelul de coruptie al clasei politice si nivelul precar de trai.

Deci ne aflam intr-un moment de inflexiune. Partidul Social Romanesc isi propune sa fie un partid de stanga autentic.

Luati in calcul o alianta electorala?

Sub nicio forma. Sa fim exact ca ceilalti?

V-ati fi asteptat sa va urmeze mai multi social democrati?

Era greu cat timp PSD ramane la guvernare sa astepti ca aceia legati de avantajele guvernarii sa aleaga dezavantajele Opozitiei. Dar masa partidului e mai lucida decat suprastructura lui.

Vom cuantifica impactul nostru la localele si parlamentarele de anul viitor. Acolo vom vedea publicul PSD, publicul de stanga. Avem cel mai interesant culoar liber. La anul vom fi cu doua cifre si vom fi pe podium.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ponta urmarit penal, #Geoana partid socialist romanesc, #demisie Ponta Iohannis , #Victor Ponta