Cat seamana programele lui Obama cu strategiile lui Bush?

Joi, 02 Iulie 2009, ora 11:48
1908 citiri
Cat seamana programele lui Obama cu strategiile lui Bush?
Foto: WSJ.com

Barack Obama continua politica gresita de gestionare financiara a fostului presedinte american, George W. Bush, crede miliardarul George Soros.

Finantistul de origine maghiara este de parere ca actualul presedinte al Statelor Unite se descurca destul de bine, in general, dar politica sa privind economia, in special in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor si reorganizarea pietei ipotecilor, seamana prea mult cu cea a lui Bush.

Avand in vedere ca Soros este cunoscut pentru atacurile sale asupra lui Bush, despre care a spus, in repetate randuri, ca s-a folosit de atacurile teroriste din New York pentru a induce o senzatie de superioritate americanilor de rand, invandand Irakul, asemanarea lui Obama cu fostul presedinte american poate fi considerata chiar o jignire.

In urma testelor de stres, mai multe banci majore din SUA au fost obligate sa-si majoreze capitalul. Insa, desi este de acord cu ea, omul de afaceri crede ca aceasta cerere, venita din partea Guvernului, a fost facuta mult prea tarziu.

Bancile cu probleme ar trebui, in opinia sa, sa fie impartite in doua divizii, una "buna" si una "rea". Astfel, o parte a institutiei financiare ar incerca sa rezolve, cat se poate de bine, problema activelor toxice, iar cealalta parte ar trebui sa se concentreze doar pe investitii, pentru a genera profit, fara sa fie trasa in jos de acele active.

"As fi foarte fericit sa-mi pun intregul capital in noua banca", a spus Soros, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, adaugand ca exista cateva institutii care se descurca extrem de bine, dupa ce au scapat de activele toxice.

Finantistul american a discutat cu reprezentantii administratiei Obama despre o astfel de strategie, insa acestia au ales sa nu o aplice.

Realitatea trebuie respectata

Ca si Bush, care a manipulat perceptia realitatii de catre americani, Obama incearca sa schimbe perceptia privind economia. Teoria conform careia pietele se pot echilibra de la sine, in urma cresterii increderii populatiei, functioneaza doar pana la un anumit punct, crede Soros.

"Perceptiile pot schimba lucrurile fundamentale dintr-o economie: oamenii au incredere, se duc si cumpara produse, actiuni, iar apoi bancile pot fi recapitalizate", a spus finantistul.

"Insa realitatea trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor, altfel suntem dezamagiti. Trebuie sa respecti realitatea, pe langa abilitatea ta de o influenta. Aceasta e greseala majora pe care a facut-o Bush si mi-e teama ca si acum se intampla acelasi lucru", a adaugat el.

Soros nu vrea sa participe la programul de investitii public-privat

Nemultumit de directia pe care a luat-o economia americana, in urma deciziilor Guvernului, miliardarul a declarat ca nu vrea sa participe in programul de investitii public - privat, infiintat de Casa Alba in incercarea de a atrage investitorii sa achizitioneze activele toxice ale bancilor.

Soros l-a criticat pe Barack Obama si in privinta pietei de ipoteci, spunand ca nu s-a inceput o reorganizare a acesteia, iar administratia actuala nu este pregatita pentru "schimbari radicale", de care ar fi nevoie pentru redresarea situatiei.

Finantistul a certat si poporul american. "Cand electoratul nu vrea sa dea fata cu realitatea neplacuta si are nevoie sa auda minciuni, sa fie pacalit, atunci, din pacate, apare o democratie care nu functioneaza prea bine. Din nefericire, cred ca ne aflam intr-un astfel de moment si acesta este lucrul principal pe care trebuie sa il schimbam", a declarat Soros.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#George Soros economie, #Soros critica Obama, #redresare economica Soros , #Barack Obama