Obama se concentreaza pe economie si lasa summitul G20 in grija lui Bush

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 09:36
1161 citiri
Obama se concentreaza pe economie si lasa summitul G20 in grija lui Bush

Presedintele ales Barack Obama si echipa sa de tranzitie se concentreaza pe salvarea economiei americane lasand in grija administratiei lui George W. Bush summitul G20, care va incepe sambata la Washington.

Desi Obama nu va participa la summitul care va pune bazele unei reforme a sistemului financiar international, rezultatele G20 ar trebui sa il intereseze, relateaza AFP.

"Alegerile care sunt facute in prezent (si in timpul administratiei lui Obama - n.red.) vor avea consecinte pentru o lunga perioada de timp", scria vineri cotidianul american New York Times.

Ralph Bryant, expert la centrul de cercetare Brookings Institution, considera ca pozitia de retragere a presedintelui american ales denota prudenta.

"Imi imaginez ca simte ca nu a fost implicat in pregatirea summitului si ca, probabil, nu a avut ocazia de a se gandi la detaliile discutiilor", a declarat Bryant pentru AFP.

In general, consilierii lui Obama evita sa fie prea des asociati cu mostenirea lasata de administratia Bush, inclusiv cu planul in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sectorului financiar, votat in luna octombrie.

In lipsa lui Obama si a consilierilor sai, la summit ar putea fi luate putine decizii, chiar daca liderii mondiali intentioneaza sa actioneze rapid.

"Mi-e teama ca trebuie sa ne asteptam la putin de la acest summit si sunt chiar ingrijorat, pentru ca daca rezultatul este slab, pietele risca sa fie deceptionate", considera Bryant.

In acest caz, adevaratele decizii privind reformarea sistemului financiar vor trebui amanate pana la venirea la Casa Alba a administratiei Obama, la 20 ianuarie 2009. Se astepta ca echipa sa adopte o mai mare pozitie multilaterala in cadrul reformarii sistemului financiar mondial.

Noul presedinte va trebui sa ia pozitie si in legatura cu oportunitatea unei reglementari mai stricte la nivel international. In acest context, Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea lua angajamentul de a regandi reglementarea financiara mondiala, intrucat mandatul sau ii permite.

"Exista un elan pentru o supervizare mai intensa si o reglementare mai stricta, dar nu se vor lua decizii imediat", a dat asigurari Bryant.

Potrivit expertului, in perioada de tranzitie, nici administratia lui Bush, nici echipa lui Obama nu vor lua decizii in acest dosar.

Desi nu a dat inca indicii privind pozitia sa fata de economia mondiala, Obama si-a definit clar prioritatile pe scena interna:

"Avem nevoie de un plan de relansare cat mai repede posibil", a declarat presedintele ales vineri, in timpul primei sale conferinte de presa in aceasta calitate.

Barack Obama si democratii din Congres, care si-au consolidat majoritatea in urma alegerilor, propun votarea unui nou plan de relansare a economiei, chiar inainte de investirea in functie a noului Congres, in ianuarie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Obama, #economie, #summit, #G20 , #Barack Obama