Talibanii ii cer lui Obama sa nu continue politica lui Bush

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 08:59
956 citiri
Talibanii ii cer lui Obama sa nu continue politica lui Bush

Talibanii i-au cerut presedintelui american ales Barack Obama sa nu continue politica externa a lui George W. Bush, in special in Afganistan, intr-un mesaj citat marti de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE), informeaza AFP.

Potrivit SITE, care isi are sediul in Maryland, estul Statelor Unite, "talibanii cer presedintelui ales Barack Obama sa dezavueze politica externa a lui George W. Bush si sa inceapa un proces de refacere a imaginii Statelor Unite in strainatate". Comentariile provin dintr-un mesaj in limba engleza aparut marti pe un site folosit de talibani, precizeaza SITE.

Potrivit talibanilor, alegerea lui Barack Obama demonstreaza "vointa colectiva" a americanilor de a pune capat razboaielor din Irak si Afganistan, dupa gravele pierderi umane si economice provocate de acestea.

Potrivit centrului american, talibanii ii reamintesc lui Obama "ca trimiterea de trupe in plus in Afganistan este zadarnica, pentru ca talibanii si poporul afgan vor invinge". Talibanii mai spun ca daca Obama va continua politica lui Bush, soarta democratilor va fi mai "rusinoasa" si "demna de dispret" decat cea a republicanilor.

Barack Obama, pentru care "frontul central al razboiului impotriva terorismului se afla in Afganistan si Pakistan", a facut din Afganistan una dintre prioritatile sale in politica externa si este favorabil suplimentarii trupelor americane din acest conflict. Marti, consilieri ai sai citati de presa americana declarasera ca Obama are in vedere o noua abordare, regionala, pentru Afganistan, care ar implica si un dialog cu Iranul.

Pe de alta parte, liderul Hezbollahului siit libanez, Hassan Nasrallah, a cerut marti libanezilor si arabilor sa nu fie prea optimisti dupa victoria lui Obama la alegerile prezidentiale americane.

Lumea araba, lumea a treia si lumea africana pot simpatiza cu Obama datorita trectului lui sau culorii pieluii, dar politica si interesele sunt altceva", a afirmat Nasrallah intr-un discurs cu ocazia "Zilei martirilor". "Nu aveti asteptari prea mari si nu dati oamenilor speranta prea mari, pentru ca nimeni sa nu fie dezamagit si sa nu-si faca calcule gresite", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#talibani, #Obama, #politica externa, #Bush , #Barack Obama