Adio, domnule Bush

Autor: Ana Ilie
Duminica, 18 Ianuarie 2009, ora 20:10
2981 citiri
Adio, domnule Bush

Mai putin de un sfert dintre americani ii vor duce lipsa celui de-al 43-lea presedinte, George W. Bush. Si acelora le va fi, probabil, mai dor de "bush-ismele" care au facut inconjurul lumii in ultimii opt ani de zile, decat de personajul politic George W. Bush.

In urma cu opt ani, iubirea dintre americani si Bush-fiul era la cote maxime. Incepeau doua mandate prezidentiale dominate de republicanii din aripa dura. Mai mult de 60% dintre americani il vedeau pe noul lor lider drept un politician puternic si hotarat.

La nici un an, atentatele de la 11 septembrie 2001 au dus pe un fagas neasteptat presedintia republicana, unul sprijinit initial de natia americana, infricosata de spectrul teroristului saudit Osama Bin Laden si "armata" sa de sinucigasi in numele islamului.

"Razboiul impotriva terorismului" avea sa defineasca o epoca - si in acelasi timp, presedintia Bush.

Determinarea liderului de a-l cauta pe Osama "in pesterile din Afganistan" l-a ajutat pe acesta sa castige realegerea in 2004.

Asta, desi a rostit faimoasa de-acum fraza "Sigur ca ne raboim cu Irakul.. eh.. Saddam Hussein.. vreau sa spun bin Laden", care sintetizeaza spectaculos balbaielile administratiei sale in privinta adevaratei identitati a "dusmanilor Americii".

La sfarsitul lui 2008, doar 45% dintre americani il mai considerau un lider puternic.

Bush a fost votat si pentru ca avea reputatia de bun manager.

Katrina, uraganul care a distrus in 2005 orasul New Orleans, a distrus acest mit al "bunului manager". La trei ani de atunci, mii de locuitori inca nu se pot intoarce in casele lor. Actuala criza economica este un adevarat dezastru.

Bush este primul care recunoaste, in stilul caracteristic: "Asa ca am analizat si am decis ca nu vreau sa fiu presedinte in timpul unei depresiuni mai mari decat Marea Depresiune, sau la inceputul unei depresiuni mai mare decat Marea Depresiune".

Tot el admite, cu o sinceritate dezarmanta, ca "Am abandonat principiile pietei libere pentru a salva sistemul pietei libere".

Nici mai mult nici mai putin de 28% dintre americani cred ca Bush este cel mai prost presedinte din istoria americana. Cele doua politici care i-au definit mandatele consecutive, Irakul si reducerea de taxe, au adus America in pragul dezastrului economic.

Unii analisti vorbesc chiar despre sfarsitul hegemoniei americane in lume.

Este o mostenire grea pentru presedintele ales la 4 noiembrie 2008, democratul Barack Obama. Asteptarile uriase din partea publicului american si al intregii lumi de altfel nu ii usureaza cu nimic misiunea de a aduce macar pe linia de plutire Statele Unite.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#presedintia SUA, #George W Bush , #presedinte SUA