Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Bush a semnat protocoalele de aderare la NATO a Croatiei si Albaniei

Sambata, 25 Octombrie 2008, ora 12:23
1163 citiri
Bush a semnat protocoalele de aderare la NATO a Croatiei si Albaniei

Presedintele George W. Bush a semnat vineri protocoalele de aderare a Croatiei si Albaniei si a asigurat Georgia si Ucraina ca SUA vor continua sa le sustina aspiratiile de aderare la NATO.

"Si alte tari incearca sa apartina Aliantei, iar ele au sustinerea deplina a guvernului SUA. Reiterez astazi angajamentul Statelor Unite pentru sustinerea aspiratiilor Ucrainei, Georgiei, Bosniei-Hertegovina si Muntenegrului", a declarat Bush.

"Incurajam si ii vom sustine pe toti cei care aspira la acelasi obiectiv pentru ca Europa pe care vrem sa o construim este un continent in care tarile sunt libere sa-si decida viitorul", a spus secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, prezent la ceremonie, conform AFP.

El nu s-a referit explicit la Gerorgia, Ucraina, nici la Rusia.

Bush a reafirmat sustinerea SUA si pentru primirea Macedoniei. El a intins mana NATO si Serbiei, prinsa intre inclinatiile europene si legaturile istorice cu Rusia. Grecia, membra NATIO, a blocat aderarea Macedoniei sub acest nume, pentru ca spune ca numele face parte din patrimoniul sau istoric.

Insa implicatiile strategice par mult mai mari cand este vorba despre Georgia si Ucraina, foste republice sovietice. SUA pledeaza pentru acordarea statutului de candidate oficiale la NATO, dar extinderea Aliantei pana la portile Rusiei este una dintre cauzele tensiunilor din ultimele luni cu SUA.

In decembrie va fi revizuita situatia Ucrainei si Georgiei de catre ministrii de externe din Alianta, dar NATO ramane divizat. Franta si Germania se opun acordarii statutului de candidate, spunand ca razboiul din august rus-georgian confirma rsicurile unei intrari a acestor tari in organizatie.

Bush a semnate vineri protocoalele ce ratifica aderarea Albaniei si Croatiei si a spus ca invitatia facuta acestor tari "constituie o recunoastere a dificilelor reforme aplicate de ele".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Bush, #semneaza, #protocoale, #aderare, #NATO, #croatia, #albania , #presedinte SUA