Turneul de adio, mostenirea diplomatiei lui Bush

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 11:56
1386 citiri
Turneul de adio, mostenirea diplomatiei lui Bush

Finalul mandatului de presedinte al lui George W. Bush nu a parut niciodata mai iminent ca in timpul turneului de adio prin capitalele europene, in care presedintele american a fost mustrat, dar si laudat.

Aflat vineri in vizita la Vatican, presedintele Bush s-a plimbat cu Papa Benedict al XVI-lea prin gradina in care Patriarhul Pontif se roaga in fiecare seara, fiind o premiera mondiala un astfel de gest. Papa i-a inmanat lui Bush patru volume despre biserica Sfantul Peter facand aluzie ca exista viata dupa Casa Alba. "Poate vei avea timp sa le citesti", i-a spus Papa Benedict lui Bush.

Cu o seara inainte, premierul italian Silvio Berlusconi l-a invitat pe presedintele american sa predea la o facultate de gandire liberala, universitate ce este inca un proiect. Berlusconi a comparat universitatea cu planurile lui Bush de a construi un institut devotat doctrinei liberale, pe care o considera o mostenire definitorie.

Femeia de fier a Germaniei, cancelarul german Angela Merkel, a trebui sa faca fata unei analize privind perceptia sa asupra mandatului lui George Bush si daca ii va simti lipsa. Merkel l-a laudat pe Bush si a apreciat ca este genul de lider care spune lucrurilor pe nume, dar se pare ca a omis un raspuns la intrebarea cum se va simti cand presedintele american va preda stacheta.

Mostenirea lui Bush atarna indubitabil de turneul de opt zile din Europa - prin interviurile pe care le-a acordat jurnalistilor straini, prin relatia de prietenie cu liderii europeni, prin aparitia sa de miercuri seara cu premierul Berlusconi, cand a trebuit sa raspunda dojenei Curtii Supreme a SUA in legatura cu inchisoare Guantanamo Bay, care ramane o rana deschisa pentru multi europeni si nu numai.

Refuzand protocolul de la Kyoto pe tema luptei impotriva incalzirii climatice, punand in discutie participarea Statelor Unite la mentinerea pacii in diferite regiuni ale lumii, pregatindu-se sa denunte tratatele asupra armamentului nuclear mostenit din anii 70, noua echipa la putere la Washington provoca ingrijorarea Europei.

Turneul de adio pe care l-a inceput Bush pe 10 iunie, in Slovenia, actuala presedinta a Uniunii Europene, a venit sa reaminteasca faptul ca evenimentele au justificat temerile.

Bush si-a exprimat regretul fata de divergentele incrancenate cu privire la razboi si a spus ca este tulburat de faptul ca tara sa a fost inteleasa gresit.

"Cred ca, retrospectiv, as fi putut folosi un ton diferit, o alta retorica". Fraze precum "sa-i supuneti" sau "morti sau vii", spune el, "au indicat oamenilor ca eu... nu as fi fost un om al pacii".

El spune ca i-a venit foarte greu "sa trimita tinerii in zone periculoase". A adaugat: "Incerc sa ma intalnesc cu cat de multe familii. Si am obligatia sa-I alin si sa-i consolez cat mai bine pot. Am totodata obligatia sa ma asigur ca acele vieti nu au fost irosite in zadar".

Unilateralismul care i-a marcat primul mandat la Casa Alba a fost inlocuit de entuziasmul pentru multilateralismul ferm. El spune ca in centrul atentiei sale in ultimele sase luni ale mandatului sta asigurarea acordului asupra unor probleme precum constituirea unui stat palestinian si sa "lase in urma o serie de structuri care sa-i usureze sarcina viitorului presedinte".

George W. Bush este preocupat ca senatorul nominalizat de democrati, Barack Obama ar putea deschide fisuri in frontul unit al Occidentului fata de ambitiile nucleare ale Teheranului.

Liderul american a declarat totusi ca atunci cand succesorul sau va veni si va evalua "ce ar functiona sau ce nu ar da roade in abordarea Iranului", el va mentine actuala politica.

Presedintele tine sa isi oblige succesorul la mentinerea prezentei militare in Afganistan si Irak, dar manifesta doar un optimism prudent privitor la recenta reducere a violentelor.

Bush a lansat un avertisment destul de transparent la adresa lui Barack Obama, spunand ca promisiunile lui de a renegocia sau bloca acorduri comerciale internationale provoaca deja alarma in Europa si mai departe.

Intrebat daca Statele Unite sunt pregatite pentru un presedinte negru, Bush a declarat pentru The Times: "Cred ca faptul ca Partidul Democrat l-a nominalizat pe Barack Obama este o declaratie despre cat de departe a ajuns America".

"Cu toate acestea, va fi important ca populatia americana sa-si dea seama cine se poate ocupa cel mai bine de problematica secolului XXI. Este o treaba care presupune multe provocari".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
#SUA, #presedinte, #american, #democratie, #George Bush, #mostenire, #mandat , #presedinte SUA