Bush refuza sa invite Spania la summit-ul G-20

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 13:15
1628 citiri
Bush refuza sa invite Spania la summit-ul G-20
Foto:EFE

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a primit o serioasa lovitura politica din partea presedintelui George W. Bush care nu a trecut Spania pe lista invitatilor la summit-ul G-20 pe tema crizei economice, care se va desfasura la Washington la mijlocul lunii noiembrie.

Spania nu face parte din G-20, creat in 1999 ca raspuns la criza financiara de la sfarsitul anului 1990 si la cresterea influentei tarilor cu economii emergente.

Conferinta va avea loc la 15 noiembrie si vor participa doar liderii G-20, a anuntat purtatoarea de cuvant a presedintiei SUA, Dana Perino, noteaza ziarele El Pais si El Mundo preluate de Agerpres.

Grupul este format din Uniunea Europeana, membrii G-7 - tarile cele mai industrializate - plus Rusia, China si India, pe langa alte natiuni in dezvoltare precum Argentina, Mexic si Brazilia.

La cateva ore dupa publicarea anuntului, Casa Alba a emis un comunicat sarcastic in care arata ca SUA sunt dispuse sa "asculte" propunerile Spaniei, dar ca aceasta tara nu va fi prezenta cu "titlu individual" la intalnire.

Zapatero insistase in ultimele zile, atat public cat si privat, ca Spania sa asiste la acest important summit. Chiar si atunci cand presedintele francez Nicolas Sarkozy il prevenise ca Spania nu va fi invitata, seful guvernului spaniol s-a aratat increzator intr-un gest de ultima ora.

Dupa anuntul lui Bush, Zapatero a decis imediat sa plece in China pentru a asista la summit-ul UE-Asia, unde vor fi prezenti principalii lideri europeni. Zapatero spera sa vorbeasca cu unii dintre ei pentru a-i convinge ca prezenta Spaniei la Washington este indispensabila, dar exista sanse mici ca eforturile sale sa fie incununate de succes.

Presa spaniola comenteaza ca nu ar fi surprinzator ca insusi Bush sa fi decis sa elimine Spania de pe lista invitatilor, avand in vedere ca locatarul de la Casa Alba nu i-a iertat niciodata lui Zapatero modul cum a retras trupele din Irak, sau jignirea adusa steagului american.

Zapatero a facut greseli grave de politica externa, care au avut drept consecinta pierderea ponderii internationale a Spaniei. Acum este pus sa plateasca prin aceasta umilitoare excludere, care este parca mai mare prin insistenta cu care a incercat sa se faca invitat. Daca pana la urma nu va fi prezent la summit, se va pune intr-o postura de un ridicol extrem, mai comenteaza jurnalistii spanioli.

Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi are 25 de ani și este la a patra experiență internațională, jucând pentru Alaves, după ce a trecut pe la Fiorentina, Gent și Glasgow Rangers. Înaintea meciului amical de...
#Spania, #George Bush, #Jose Luis Zapatero, #summit, #G20 , #stiri George Bush