Cine ar citi memoriile lui Bush? (Galerie Foto)

Sambata, 22 Noiembrie 2008, ora 09:56
1531 citiri
Cine ar citi memoriile lui Bush? (Galerie Foto)

Atunci cand agentiile de presa au anuntat ca George W. Bush isi va scrie memoriile, la ranch-ul sau din Texas, odata ce-si va fi luat catrafusele de la Casa Alba, multe zambete au mijit in coltul unor guri.

In timp ce al 43-lea presedinte se intalnea cu al 44-lea ales al natiunii si respectivele lor prime doamne, in primitoarea resedinta a Casei Albe (132 de camere, 35 sali de baie si 28 de seminee) din Pennsylvania Avenue, numarul 1.600 si se oficializau primele manevre care vor afecta soarta a numerosi supusi ai "Imperiului", marile edituri americane deja isi faceau planuri, daca sa scoata sau nu pe piata, posibilele memorii ale lui George W. Bush, acest adevarat 'lame duck', se arata intr-un editorial publicat recent de ziarul El Pais.

Memorii prezidentiale celebre

Memoriile prezidentiale constituie un subgen biografic foarte apreciat de americani, desi un mic procent al 'comandantilor sefi' s-a obosit sa le scrie. Unii au facut-o strict ca memorii ale anilor petrecuti la Casa Alba iar altii ca autobiografii: din pruncie si pana la retragerea din activitatea pentru care vor fi bine amintiti.

Biografia prezidentiala canonica este, fara indoiala, cea a marelui general (iar apoi a mediocrului presedinte) Ulysses S. Grant, care a vandut circa 300.000 de exemplare si i-a adus vaduvei sale beneficii de 400.000 de dolari.

Sigur ca presedintele Grant a avut un editor exceptional, care i-a servit drept "sclav", ne referim aici la Samuel Clemens, mai cunoscut sub pseudonimul Mark Twain.

Astfel niste bune memorii prezidentiale pot deveni mari succese editoriale care sa faca sa merite toate eforturile. Memoriile lui Roosevelt (si ale lui Eleanor), Lyndon B. Johnson si Jimmy Carter au fost astfel de succese.

Cele ale lui Reagan, mai putin a lui Nancy care s-a vandut mai putin bine, alaturi de cele ale lui Bill Clinton si doamnei sale, casele de editura au beneficiat chiar inainte de publicare de sume faraonice. Si acum merita sa ne intrebam, unde vor putea fi incadrate memoriile lui George W. Bush?

Un presedinte prea deschis

Cu un procent minor de 20 la suta sprijin in randul americanilor care ii aproba gestionarea si cu dispretul pe care presedintia sa il suscita in restul lumii, un manuscris fara perspective de publicare nu atrage nicio casa de editura. Exceptand cazul in care pana presedintelui s-ar dovedi prea ascutita.

Sau un colaborator al sau sa-l convinga, chiar daca nu este adevarat, sa marturiseasca un fapt iesit din comun: un accident mortal de trafic in timp ce conducea beat pe un drum pierdut din Texas, spintecarea vreunui afro-american in timpul unei orgii cu prietenii, sau o pasionanta relatie amoroasa cu vreun cleric wahabit. Si poate nici atunci nu s-ar vinde, conchide ziarul citat.

Gafe celebre

Si pana la urma, cine ar citi memoriile unui presedinte care a tinut prima pagina a ziarelor cu gafele sale?

George W. Bush, cel mai mare gafeur din istoria prezidentiala a Americii, a adunat de-a lungul celor 8 ani de mandat numeroase cuvinte nepotrivite, ipostaze stanjenitoare si discursuri care au creat controverse internationale. In plus, doi dintre cei mai cunoscuti regizori, Oliver Stone si Michael Moore, isi pun amprenta pe doua filme care il au ca subiect pe prezidentialul Bush.

Presa a relatat despre fiecare gest si cuvant declarat fie de la tribuna oficiala a Casei Albe, vizite de lucru si deplasari internationale.

Printre altele, l-a omorat pe Mandela, i-a facut masaj Angelei Merkel si a incurcat cifrele intr-un discurs alaturi de Regina Angliei, sosita in Statele Unite.

La 8 mai, George W. Bush a intampinat-o pe regina Marii Britanii, Elisabetha a II-a, cu aceste cuvinte: "Poporul american (...) este mandru sa salute reintoarcerea Maiestatii Voastre in Statele Unite. La urma urmei, ati cinat cu zece presedinti americani. Ati ajutat natiunea noastra sa-si sarbatoreasca bicentenarul in 17...in 1976".

Aflat intr-un turneu european, la 11 iunie, locatarul Casei Albe s-a adresat Papei Benedict al XVI-lea cu "domnule" in loc de "Sanctitatea Voastra". Reporterii care au acoperit evenimentul au consemnat si postura relaxata a lui Bush in timpul dialogului cu Suveranul Pontif.

In septembrie, acelasi an, o ciorna a unui discurs al presedintelui american a aparut pentru scurt timp pe site-ul Natiunilor Unite in care s-a scris si faptul ca presedintele american are nevoie de un ghid fonetic pentru a citi denumirile mai complicate.

Cu prilejul unui discurs rostit la New York, pe subiectul politica educationala, Bush a gresit pluralul substantivului copil, greseala comentata de Reuters drept "greseala care da fiori oricarui profesor de engleza".

Condi, mereu alaturi

Punctul forte al presedintelui Bush nu este, cu siguranta, diplomatia. Oamenii aflati langa el, in momente critice, salveaza de multe ori situatia.

Presedintele are chiar un ghid de pronuntie a numelor straine, pe litere, pentru reuniunile internationale de anvergura, si ajutoare care configureaza harta regiunii..in care Bush risca sa se piarda.

Aceiasi oameni intervin decisiv, cand seful statului este pe punctul sa gafaze. Mana sa dreapta, cea careia Bush ii cere voie...si la toaleta, secretarul de stat Condolezza Rice, l-a salvat, in ianuarie 2008, de la o gafa si in Israel. Aflat la un dineu oficial, gazduit de premierul israelian Ehud Olmert, Bush s-a angajat in conversatii periculoase despre politica interna a statului evreu.

Moment care a atras interventia secretarul de stat Condeleeza Rice. Sefa diplomatiei americane i-a trimis un bilet liderului de la Casa Alba, cu care se afla la aceeasi masa, dar cu care nu putea comunica direct.

Bush a primit misiva, dar nu a reactionat imediat. A decis apoi sa imparta si cu ceilalti continutul mesajului, pentru nu face din moment unul penibil. "Imi spune sa-mi tin gura", a spus Bush celor aflati la cina, provocand rasul asistentei.

Vezi mai jos galeria foto cu cel mai puternic om din lume

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Bush, #memorii, #gafe, #Casa Alba , #stiri George Bush