De ce vor continua sa zboare pantofii spre capul politicienilor?

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Februarie 2009, ora 23:42
2395 citiri
De ce vor continua sa zboare pantofii spre capul politicienilor?
Foto: yahoo.com

Premierul chinez Wen Jiabao a avut noroc ca "atacatorul cu adidasi" de la Cambridge a ratat cu vreo doi metri tinta in timpul discursului sau. George Bush a avut destula agilitate sa se fereasca de doi pantofi negri si grei aruncati de un ziarist irakian care a protesta astfel in numele victimelor razboiului.

Pantofii zburatori au devenit ultimul racnet in materie de proteste. Sunt un fenomen global, care a determinat si aparitia unui nou termen: "Bootslapping" (verb): a exprima dezaprobarea politica aruncand incaltaminte), informeaza The Times.

Jurnalistul care a aruncat pantofii inspre Bush a devenit vedeta, i s-a oferit o sotie de 20 de ani, un Mercedes, o slujba la televiziunea libaneza si o casa in Venezuela, pantofii-torpila cumparat la licitatie pentru 10.000 de dolari, iar la Tikrit s-a ridicat un monument de trei metri lungime al "pantofului".

"Moda" aruncarii pantofilor inspre capul politicienilor a traversat imediat continente si oceane, ajungand pana in Ucraina si America Latina.

Un protestatar ucrainean si-a aruncat mocasinii inspre un politician, explicand foarte elevat ca "pantoful va deveni un mijloc important pentru ca oamenii obisnuiti sa-si influenteze liderii".

Ambasadorul Israelului in Suedia, Benny Dagan, a fost atacat cu un pantof si o carte in timp ce tinea un discurs la Universitatea din Stockholm.

Grupul antirazboi Code Pink a aruncat pantofi inspre o masca a presedintelui George W. Bush, langa Casa Alba.

Intr-o intorsatura inteligenta de situatie, presedintele brazilian Luiz da Silva a amenintat jurnalistii "neprietenosi", luna trecuta, ca va arunca cu pantofi in ei.

Toate aceste situatii au insa un precedent acum uitat: daramarea statuii lui Saddam Hussein din Bagdad, dupa invazia americana. Irakienii, in delir de bucurie ca a "cazut tiranul", si-au scos papucii ieftini, de plastic chinezesc, din picioare, si au batut mar statuia de bronz a fostului dictator.

Se vede deci ca este deja o traditie de peste cinci ani printre "oamenii obisnuiti" de a arata pantoful politicienilor care nu au fost cuminti. Mai mult, aceasta inedita forma de protest nu da semne ca ar inceta.

Dimpotriva, politicienii vor continua sa se fereasca de proiectilele mirositoare aruncate inspre ei, aceasta fiind o moda care prinde "aripi".

O simpla cautare pe Google cu cuvintele cheie "throwing shoes" (aruncare pantofi, n.r.) da peste 8 milioane de rezultate, semn ca publicul internaut este framantat de aceasta chestiune.

Sunt date sfaturi (cam ce ar fi mai rau de aruncat in afara de pantofi), se pun intrebari pseudo-filozofice (ar trebui sa ne manifestam atat de brutal dezamagirea in politicieni?) sau se inventariaza cu bucurie orice mentionare a unui "pantof zburator".

La fel ca si extremistii islamisti care se intalnesc in "camere de razboi online", nemultumitii lumii schimba informatii despre cum, cat si mai ales unde e bine sa-ti arunci sosonii in capul unui politician. Orice s-ar intampla dupa aceea, mesajul nu are cum sa nu fie inteles, iar publicitatea este garantata.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pantofii aruncati Bush, #protest politic , #stiri George Bush