Jurnalistul care a aruncat cu pantofii in Bush cere azil politic in Elvetia

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 10:23
1610 citiri
Jurnalistul care a aruncat cu pantofii in Bush cere azil politic in Elvetia
Foto: AFP

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, care a aruncat cu pantofii in presedintele american George W. Bush la 14 decembrie, la Bagdad, va cere azil politic in Elvetia.

"La inceputul lunii, familia sa m-a contactat prin Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) si voi scrie in aceasta saptamana Ministerului de Externe pentru a incuraja Elvetia sa-i acorde azil politic", a declarat avocatul Mauro Poggia, un avocat din Geneva pentru cotidianul La Tribune, relateaza AFP.

Elvetia ii poate acorda azil, "fara sa ia pozitie pentru sau impotriva interventiei americane din Irak", a adaugat avocatul.

"Chiar daca numerosi irakieni ii sustin gestul, (jurnalistul irakian - n.red.) se afla la mila extremistilor de toate felurile. Si a altor nebuni care vor sa faca din el un martir al suferintei intregului popor", a precizat Poggia, care considera ca al-Zaidi "ar trebui judecat destul de rapid si sa i se acorde o pedeapsa cu suspendare".

"El nu va mai putea lucra ca jurnalist fara sa fie exercitate asupra lui presiuni enorme. Avand o orientare de stanga, el este foarte critic fata de guvernul actual din Irak, pe care il considera prea supus americanilor. Viata lui poate deveni un infern in tara sa", a adaugat avocatul.

"Odata instalat la Geneva, celibatar si fara copii, el va putea lucra ca jurnalist la ONU", care are sediul european in orasul elvetian, a explicat Poggia.

Muntazer al-Zaidi urma sa fie judecat la 31 decembrie de Curtea Penala Centrala din Irak, care se ocupa de cazurile legate de terorism, insa procesul a fost amanat pe termen nelimitat, in asteptarea unei decizii cu privire la cererea de anulare a procedurii, depusa de avocatul sau Dhiya al-Saadi.

In varsta de 29 de ani, jurnalistul de la postul de televiziune al-Bagdadia risca o pedeapsa de 15 ani de inchisoare, pentru "agresiune impotriva unui sef de stat strain".

La 14 decembrie, el s-a ridicat brusc in timpul unei conferinte de presa a presedintelui american, aflat in vizita in Irak, si a premierului irakian Nuri al-Maliki si l-a insultat pe George W. Bush, strigand:

"Este sarutul de adio, caine ce esti", dupa care a aruncat cu pantofii inspre acesta. Bush s-a ferit, iar jurnalistii irakieni au reusit sa-l imobilizeze pe Muntazer al-Zaidi pana la sosirea serviciilor secrete irakiene si americane.

Gestul sau l-ar putea costa intre cinci si 15 ani de inchisoare, daca va fi pastrat calificativul de "agresiune", insa tribunalul ar putea hotari ca este vorba doar de o "tentativa de agresiune", pedepsita cu unu pana la cinci ani de inchisoare.

In urma gestului sau, Muntazer al-Zaidi a devenit un "erou" in ochii multor cetateni arabi, pana in punctul in care multi manifestanti din Irak l-au imitat aruncand cu pantofii in soldatii americani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#jurnalist pantofi Bush, #azil politic Elvetia , #stiri George Bush