Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa germana: Summit-ul "disensului" cu Bush - maestru la CEC

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 11:42
2192 citiri
Presa germana: Summit-ul "disensului" cu Bush - maestru la CEC

Presa germana acorda, vineri, spatii largi informatiilor si comentariilor legate de summit-ul de la Bucuresti. In centrul acestora se afla divergentele de opinie legate de aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO, informeaza Deutsche Welle.

"Casa romana de economii si consemnatiuni", scrie Suddeutsche Zeitung din Munchen cu referire la cladirea in care a tinut discursul presedintele american, George W.Bush, "este un cadru ideal pentru aparitia cuiva care vrea sa-si cheltuie economiile, investindu-le in tot ce i-a mai ramas dupa opt ani in fruntea celei mai puternice natiuni din lume: testamentul sau politic. Astfel paseste George W. Bush in sala de marmura. Isi tine discursul de pe o pozitie usor ridicata, precum un maestru de ceremonii la bursa, si, dupa doar cateva minute, le da tuturor de inteles ca este vorba despre ultimul fixing la cursul actiunilor Bush, o notare pentru manualele de istorie".

In acelasi articol se mai afirma ca Ron Asmus, care a contribuit, in timpul administratiei Clinton, la primele runde de extindere ale NATO, si care in prezent lucreaza pentru German Marshall Fund la Bruxelles, a declarat ca "Acest discurs a provocat in mod dramatic separarea participantilor NATO in doua tabere, a caror lupta va fi decisa in zilele urmatoare. Rezultatul va determina in mod decisiv mostenirea istorica a lui Bush. Va fi unul din cele mai dramatice summit-uri din ultimul deceniu".

Lectii de istorie

Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung consemneaza in articolul intitulat "NATO se cearta la Bucuresti pe marginea aderarii Georgiei si a Ucrainei", pozitia presedintelui polonez, Leck Kaczynski, care le-a reprosat germanilor indirect uitarea propriului trecut istoric.

In scrisoarea sa adresata celorlalti 25 de aliati, Kaczynski aminteste de momentul aderarii Germaniei la structurile NATO, in 1955, cand granitele Republicii Federale nu erau recunoscute de toate statele europene, iar situatia la Berlin era atat de tensionata incat ar fi putut declansa cu usurinta un conflict armat.

"In acel moment, incomparabil mai delicat decat situatia de fata, Alianta Nordatlantica a adoptat o decizie curajoasa", scrie Kaczynski, specificand in continuare ca aceasta a fost cea mai importanta decizie de extindere a NATO din istoria Aliantei.

"Amintirea acestei experiente din trecut", sustine presedintele Poloniei, "contracareaza argumentatia celor care resping admiterea Ucrainei si Georgiei in procesul MAP(Membership Action Plan)".

Romania a semnat o scrisoare de sustinere a Ucrainei si Georgiei

La Berlin, cotidianul conservator Die Welt comenteaza o alta scrisoare care sprijina oferirea unei perspective concrete de aderare Ucrainei si Georgiei.

De data aceasta autorii sunt insa mai numerosi, mai precis statele Europei rasaritene. Bulgaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Romania, Estonia, Lituania si Letonia au adresat o scrisoare comuna secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, argumentand ca: "extinderea NATO ar fi o contributie importanta pentru securitatea si stabilitatea in Europa".

Desi scrisoarea a fost expediata neoficial, o indiscretie "probabil premeditata" a avut grija ca ea sa parvina totusi presei, se arata in articol.

Principalul motiv al pledoariei statelor est-europene in favoarea extinderii, este slabirea Rusiei, se arata in editorialul ziarului citat, deoarece dupa era Putin, multi vecini ai Rusiei se tem ca la Kremlin se vor instaura din nou forte antidemocratice.

Apoi, afirma editorialistul, majoritatea europenilor rasariteni cred cu convingere in formula americana potrivit careia raspandirea democratiei in lume inseamna automat extinderea NATO. In acest sens, conchide ziarul citandu-l pe Karl Heimz Kamp de la NATO Defense College din Roma, "problema centrala a Aliantei este absenta unei politici consensuale fata de Rusia". De aceea, aceasta reuniune al nivel inalt este un summit al "disensului".

NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak....
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Televiziunile SkyShowtime 1 şi SkyShowtime 2 au fost lansate oficial în România începând de astăzi, 25 aprilie. Cele două posturi se vor vedea în grila digitală a Digi. SkyShowtime 1 va...
#presa germana, #summit, #NATO, #Ucraina, #Romania , #stiri George Bush